Šta je sledeće za Novaka i Nadala? Četiri ATP priče posle pariske dve nedelje

Šta je sledeće za Novaka i Nadala? Četiri ATP priče posle pariske dve nedelje

Uključujući: novo rivalstvo potpisa, Amerikanci gledaju gore i zakažu dijalog.

Prvi put posle 20 godina ni Novak Đoković ni Rafael Nadal nisu osvojili jedan od uvodna dva mejdžor turnira ove godine. Tu je i novi svet br. 1 u Jannik Sinneru. Bez dileme, muška teniska godina 2024. nagoveštava vreme značajne generacijske tranzicije.

Kako ova intrigantna i uzbudljiva nova era izvire, evo četiri ATP linije interesovanja.

Nije mnogo toga razdvojilo Karlosa Alkaraza i Dženika Grešnika u njihovim mladim karijerama.

Nije mnogo toga razdvojilo Karlosa Alkaraza i Dženika Grešnika u njihovim mladim karijerama.

Tenisko rivalstvo novog potpisa cveta

Grešnik je sada rangiran na vrhu turneje i, ranije ove godine na Australijan openu, osvojio je svoj prvi mejdžor. Svetski broj 2, Karlos Alkaraz, nosi titule na Vimbldonu i Rolan Garosu. Ko je trenutno najbolji igraи tenisa? Zabavno je pitanje razmišljati dok svedočimo daljem procvatu novog teniskog rivalstva.

Pobeda Alkaraza u pet semena u polufinalu Rolan Garosa sada mu daje prednost od 5:4 u njihovim mečevima. Rekao je Grešnik: „Mislim da je to uzbudljivo za igru, pogotovo kada je glavom prilično blizu. I, znaš, pobednik je srećan i onda gubitnik pokušava da nađe način da ga pobedi sledeći put, zar ne? To ću pokušati da uradim.“

Dok ovo dvoje nastavljaju da jure jedni druge po celom svetu (nadamo se), pažnja će se prirodno posvetiti kontrastima – temperamentno uzdržanom i moćnom Grešniku protiv ebullentnog i stilski eklektičnog Alkaraza. Naravno, to je deo ovog zanimljenog podudaranja. Ali tu je i zajednički jezik: duboko uzajamno poštovanje, podstaknuto i nemilosrdnom težnjom svakog čoveka za izvrsnošću. Grešnik je u poslednje dve godine u velikoj meri pojačao svoj servis i igru u tranziciji.

Alkaraz je takođe na vreme uložio da bi se napravila poboljšanja. Na putu do osvajanja Rolan Garosa, Alkaraz je dobio svoja poslednja dva meča u pet setova, telo mu se držalo na načine na koje nije tokom prošlogodišnjeg polufinala protiv Đokovića.

„Želeo sam da stavim svoje ime na tu listu španskih igrača koji su osvojili ovaj turnir“, rekao je on. „Ne samo Rafa. Ferero, Moja, Kosta, mnogo španskih igrača, legende iz našeg sporta koje su osvojile ovaj turnir, zaista želim da stavim i svoje ime na tu listu.“

Vratiće se (nadam se).

Vratiće se (nadam se).

Đoković & Nadal: Povratak u Pariz na događaj olimpijskih razmera

Većinu godina posle Rolan Garosa, Đoković i Nadal su se uputili pravo na Vimbldon, gde su kolektivno zaslužili devet titula u singlu u All England klubu (sedam za Đokovića, dve za Nadala). Međutim, ni ove godine verovatno neće biti, jer se Đoković oporavlja od operacije kolena i Nadal nastoji da ostane zdrav. Obojica se umesto toga usmeravaju ka Letnjim olimpijskim igrama koje počinju na Rolan Garosu 27. Kao što izreka kaže, „Gledam u tebe, Gline. Uvek ćemo imati Pariz.“

„Moj glavni cilj sada je da igram na Olimpijadi“, rekao je Nadal posle poraza u prvom kolu od Aleksandra Zvereva u Parizu.

Dok Nadal nastoji da završi karijeru, postoji prijatna simetrija da se takmiči poslednji put na Olimpijadi na mestu gde je bio izuzetno uspešan. Španac, koji je 3. juna napunio 38 godina, osvojio je dve zlatne medalje, osvojio je singl na Letnjim igrama u Pekingu 2008. godine, a dubl zajedno sa Markom Lopezom na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016.

Dok slatkoća dobro zarađenog rekvijem momenta vlada Nadalovom olimpijskom putovanju, za Đokovića je mnogo više o nezavršenom poslu i šansi da svojoj kruni doda još jedan dragulj. Podsetite se da je to bio nalet Za titulu u Dejvis kupu Srbije 2010. Doduše, na Olimpijadi, najbolji rezultat Đokovića bila je samo bronzana medalja u singlu, zaslužena još 2008.

Govoreći u aprilu, Đoković je rekao: „Rekao sam nedavno da zaista želim da igram bar do Olimpijskih igara u Los Anđelesu (2028), ali se nikad ne zna, u ovoj fazi. Šta može da se desi ili dokle mogu da idem.“ (To je, naravno, bilo pre nego što je Đoković doživeo povredu kolena koja je zahtevala operaciju.)

Kako proleće ustupa vreme letu, da li će se američki muškarci zagrejati?

Amerikanci: Škola je izašla na leto

Svakog proleća, kao student medicine koji privremeno napušta laboratoriju da bi išao na časove književnosti, Amerikanci ispunjavaju svoju dužnost da prođu rigorozan kurs studiranja na evropskoj glini. To je zadivljujući napor, skoro dvomesečna potraga da se efikasno takmiče na površini koja nije bila njihov natuTeren za ral trening. Predajte ga Tejloru Fricu, Tomiju Polu, Benu Šeltonu, Frensisu Tijafou, Sebastijanu Kordi i Kristoferu Eubanksu što su ga solidno probili. Fric je, naročito, prilično dobro prošla, plasiravši se u finale u Minhenu, polufinale u Madridu, četvrtine u Rimu i 16. kolo na Rolan Garosu.

Sada dolazi vreme da se ovi igrači upute ka događajima koji se igraju na podlogama koje nagrađuju njihov inherentno agresivan tenis. Fric i Eubanks su obojica četvrtfinalisti Vimbldona. Pol, Љelton i Korda vole volej. Tijafo u svom najboljem izdanju moћe da pogodi bilo koji udarac sa bilo kog mesta. Kako proleće ustupa vreme letu, da li će se američki muškarci zagrejati?

Zakazivanje garantuje dubok dijalog

Da se razumemo: mečevi kasno uveče nisu problem. Rani jutarnji mečevi su. Još jednom se jedna takva noćna pojava odigrala na velikom turniru, Đoković je pobedio u svom maratonu u trećem kolu protiv Lorenca Musetija u 3:07 ujutru.

Obožavaoci koji prisustvuju i gledaju ove trenutke mogu da ih smatraju nezaboravnim i vrednim razgovora sa prijateljima. Doduše, za igrače su užasni. S tim što lideri raznih organizacija razmišljaju o novim načinima za strukturiranje profi igre, s tim što PTPA predvođena Đokovićem želi da se zalaže u ime igrača, sigurno je sada vreme da se manje pozabavimo zakazivanjem kao slučajnom lošom pauzom, a više kao navedenom politikom. Jedan predlog: Počnite bez podudaranja pre 21:30.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.