Naomino oživljavanje, Iga na travi: Četiri WTA priče posle pariske dve nedelje

Naomino oživljavanje, Iga na travi: Četiri WTA priče posle pariske dve nedelje

Plus: Ko će sledeći iznenaditi, i izazovi za novog direktora turneje.

Završni čin Rolan Garosa otkrio je poznat prizor: Iga Sviatek podiže kupe Suzan Lenglen. Međutim, čak i četvrta titula 23-godišnjaka u Parizu postavlja pitanje o nasleđu koje gradi. Pojavile su se i druge WTA priče koje imaju implikacije i na terenu i van njih.

Kako se jedan veliki završava, a drugi bliži, evo četiri pitanja koja okružuju WTA turu:

Petotima grend slem šampionka nikada nije prošla četvrtfinale Vimbldona, ali je prošlog leta postavila taj najbolji rezultat u karijeri.

Petotima grend slem šampionka nikada nije prošla četvrtfinale Vimbldona, ali je prošlog leta postavila taj najbolji rezultat u karijeri.

Da li je Iga Swiatek dovoljno smeo za travu?

Dovoljno podataka je da pokaže šta je potrebno da bi se pobedio Swiatek: Iskoristite moć i dubinu da je oduvate sa terena. Kad god se to desi, Sviatek može da izgleda izuzetno ranjivo, ljudska dimenzija dopunjena promišljenim komentarima koje daje prateći te trenutke. Govoreći na prošlogodišnjem US Openu nakon što je poražena, 6:1 u trećem setu, od strane veoma silovite Jelene Ostapenko, Sviatek je rekao: „Mislim, tenis je sveukupno stresan, ali trebalo bi da ga prigrlim još malo. Uradiću to drugačije sledeći put, tako da pretpostavljam da je to pozitivno.“

Ali ne dozvolite da vas Swiatekovi skromni kvaliteti zavaraju. Za sve fine rezultate koje su u poslednje tri godine generisale Arjna Sabalenka i Elena Rajbakina, Sviatek je bila dominantna sila u ženskoj igri. Rolan Garos je savršeno uklopljen za radnu etiku I kapacitet Sviateka da se probije kroz miting posle mitinga, boda za poenom, meča posle meča. Nikad više nego na šljaci je Sviatekov afinitet prema Rafaelu Nadalu živopisnije demonstriran.

Ali šta je sa Vimbldonom? Njena poslednja tri puta tamo, Swiatek je bila uznemirena veoma motivisanom Elinom Svitolinom i parom mudrih taktičara, Alizé Cornet i Ons Jabeur.

„Osećam da mi je svake godine lakše da se prilagodim travi“, rekao je Sviatek prošle subote u Parizu. „Ako bih izgubio ovde ranije, možda bih mogao da igram još dve nedelje na travi i onda da budem bolji igrač na travi, ali ako bih izabrao, volim da igram na šljaci, tako da se toga nikada neću odati“.

Na travi, kvintesencijalnoj podlozi za oportuniste, može li savremena teniska kraljica kleja igrati dovoljno agresivno da dodatno konsoliduje svoju zadršku na tronu?

Osećam da mi je svake godine lakše da se prilagodim travi. Iga Swiatek

Ko će sledeće iznenaditi?

Na toliko majora, na ženskom terenu se nalazi polufinalista iznenađenja.  Bilo ih je dve ove godine na Rolan Garosu, 17-godišnja novajlija Mira Andreeva i 28-godišnja veteranka Jasmin Paolini. Os osvrtte se na poslednja tri mejdžora i videćete da kvalifikant Dayana Yastremska stiže do poslednje četvorke u Melburnu, 17Th-Rangirana Medison Kiz napreduje do te bine u Njujorku, a impozantna Svitolina se okreće u karijeri na Vimbldonu.

Kako se još jedan veliki bliži, koji će savitljivi WTA veteran, njen sat koji joj se približava, napraviti neočekivano dubok zaletetak?

Naomi Osaka je osvojila isto toliko utakmica u svom uzbudljivom porazu u drugom kolu od Ige Sviateka, kao i narednih pet protivnica Poljaka zajedno.

Naomi Osaka je osvojila isto toliko utakmica u svom uzbudljivom porazu u drugom kolu od Ige Sviateka, kao i narednih pet protivnica Poljaka zajedno.

Može li se nastaviti ponovno oživljavanje Naomi Osake?

Od početka povratka Naomi Osake, moje uverenje je bilo da će pronaći vrhunac forme do kraja avgusta, tamo na vreme za US Open. Njen trud na Rolan Garosu bio je veliki korak napred.

U dolasku do meč lopte protiv Sviateka, izložena je moć, pokret, samopouzdanje i strast koja je odvela Osaku na četiri Grend slem titule u singlu. Govoreći posle tog meča, Osaka je rekla: „Osećam se kao da igram bolje jer je bilo specifičnih stvari na kojima sam radila da bih bila bolja. Takođe osećam da je teško, jer očigledno rezultati trenutno ne rezultiraju.

„Ali mislim da rastem na svakom turniru. Samo pokuљavam da se prijavim. Osećam i, kao, poslednji put kada sam igrao protiv Ige, što je očigledno bilo u Majamiju, dobio sam bagete u jednom setu, tako da mislim da se nadam da ću igrati bolje“.

Može li Osaka dalje na Vimbldonu? Osim toga, da vidimo šta sledi za Osaku dok se odvija severnoamerička sezona hardkura.

Sa kakvim se izazovima suočava novi WTA CEO?

Portia Arčer je prošle nedelje proglašena za novog generalnog direktora WTA i započinje posao 29. Arčerova karijera uključuje vreme na NBC, HBO, BBC i, najskorije, U NBA G ligi. Uvek je intrigantno kada neko uđe u svet profi tenisa koji nikada ranije nije radio u tom sportu.

Zabrinjavajuće je to što Strelac neće biti upoznat sa svim nijansama teniskog komplikovanog okruženja – politikom, igračima, agentima, sponzorima itd. Dobra strana je sveža perspektiva.

Strelac se suočava sa raznim pitanjima. Koje su šire implikacije angažovanja WTA sa Saudijskom Arabijom? Kako stvari stoje sa Kinom? Šta je sa Peng Šuaijem? Kako turneja nastavlja da teži jednakom novcu od nagrade? Kako WTA želi da se uklopi u različite načine na koje ITF i ATP nastoje da organizuju igru?

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.