Karlos Alkaraz: „Nije važno šta sam postigao sa 21 godinom ako stagniram ovde“

Karlos Alkaraz: "Nije važno šta sam postigao sa 21 godinom ako stagniram ovde"

Španac je prisustvovao specijalnim izaslanicima pre nego što je tri dana išao na odmor

Karlos Alkaraz, posle fotografisanja sa Musketarima u Filip Chatrieru, dress for the occasion by Louis Vuitton, seo sa španskim specijalnim izaslanicima da razmisli o tome šta je postignuto i šta sledi.

Pitanje. Kako si spavao? Kako ste proslavili?

Odgovoriti. Proslavio sam je sa porodicom, sa ljudima koji su doљli iz Mursije, sa mojim prijateljima. Išli smo na večeru i ja sam radio sve što nisam radio tokom turnira. Jeo sam ono љto nisam jeo zbog glutena i tako dalje. Skinuo sam nogu sa gasa i malo se prepustio. Morali smo da nazdravimo sa malo љampanjca, љto je takoрe bila prilika. Ali onda sam otiљao ranije. Ovog ponedeljka sam u oblaku.

Jesi li spavao sa trofejom?

R. Nisam spavao sa čašom, ostavio sam ocu da uživa i u njemu.

Moraš da kombinuješ posao i patnju sa normalnom osobom

P. Video je da Nadal, Federer i Đoković igraju mnogo. Ti si bio najmlaрi koji je osvojio majora na sve tri povrљine. Smatrate li sebe boljim od njih u vašim godinama?

R. Ne mogu da se setim. Gledao sam video snimke, ali sa nekim pramenovima ne mogu da se poredim sa njima kada su bili mojih godina. Kao što sam uvek govorio, nije važno šta sam postigao sa 21 godinom ako stagniram ovde. Na kraju, želim da nastavim karijeru i nastavim da rastem da bih stigao tamo gde su Đoković, Rafa i Federer do nedavno. Dobri momci i pukotine su nastavili da se popravljaju tokom karijere sve dok nisu u najboljem izdanju dostigli 37-38 godina.

Q. Vidiš li sebe kako igraš sa 38 godina?

R. Zašto da ne

Q. Kako da se snađete u ovom uspehu kada uzmete u obzir da su Vimbldon i Igre odmah iza ćoška?

R. Morate da uživate u ovakvim trenucima posle svog rada i patnje da biste osvojili ovakve trofeje. Moraš ovo da kombinuješ sa uživanjem, malo. U 21. godini učim šta mi treba, a šta ne. Shvatam da moraš da kombinuješ posao i patnju sa danima odmora, u slobodi, da radiš ono što ja volim i da ne osećaš tenisera već normalnu osobu. To vam pomaže da se izolujete i razbistrite misli da biste se 100 posto vratili na teren.

Nadal, Federer i Đoković su nastavili da se popravljaju sve dok ne navrše 37-38 godina

Možete li mi reći tri slike koje mi nisu na pamet trijumfalne nedelje?

R. Pripremao sam se pre utakmice, sat vremena ranije, kada sam bio sa zavojima u fizio sobi sa svojim timom. Zbijali smo šale i tenzija bi mogla da se preseče makazama. To je slika koju čuvam. Onda kada sam otiљao da proslavim na klupi i zagrlio sve svoje ljude. A posle toga, svi su večerali i slavili pobedu.

Q. Ima li snimaka meča?

R. Veoma volim da proživljavam trenutke sa svojim narodom. Trenuci pre i oni koji su doљli posle.

Q. Šta misliš da može da te odvoji od toga da se jednog dana takmičiš da budeš GOAT tenisa, glave, povreda…?

R. Rekao bih glava. Biti zaglavljen sa 16 ili 17 godina na vrhu rang liste, boriti se za velike titule iz godine u godinu, nositi se sa pritiskom, sa povredama, baviti se svime, to je nešto neobično. Imati taj kontinuitet iz godine u godinu je nešto što malo ko postiže. Mentalna snaga i glava je ono što ga može naterati da sutra bude u debati jer je GOAT.

P. U Pariz je stigao sa fizičkim sumnjama zbog podlaktice. Da li ste postali anksiozni jer ste rekli da ste se plašili udaranja?

R. Ne, ni u jednom trenutku. U Madridu sam to primetio i to su bili mečevi u tri seta. Istina je da je to izazvalo nesigurnost u mojoj ruci. Kako su runde prolazile, nisam osećao bol ovde. I na dan polufinala sa Grešnikom više nisam morao da budem inhibiran u pogađanju forhenda na 80 ili 90 posto. Ako se slomim ili povredim, neka bude ovde. Nije bilo vreme da se plašim već da verujem u posao koji sam uradio i potpuno sve zaboravim.

Mentalna snaga je ono što može učiniti da sutra bude u debati zato što je GOAT

Q. U kojoj meri vas je bolelo da isključite turnire?

R. Mentalno je to bila muka jer koristim desnu podlakticu za sve i uložio sam mnogo brzine, mnogo snage u svaki udarac i podlakticu Mnogo pati. To je oblast gde sam se veoma brinuo da se ne oporavim. U Madridu mi je to smetalo u četvrtoj utakmici i nisam mogao u Rim. Imali smo testove i sve stvari koje smo morali da uradimo da bismo što pre dođemo ovde, ali sam stalno razmišljao o tome šta će se desiti jer sve radim desnom rukom.

Q. Na vašoj lestvici prioriteta, da li ste uzbuđeniji što ćete osvojiti Vimbldon ili Olimpijske igre?

R. Komplikovano je, ali Igre su svake četiri godine i to je poseban turnir jer se ne igra za vas samo zato što predstavljate celu zemlju, sve Špance. Ove godine bi izabrao olimpijsko zlato.

Q. Da li je to nešto neobično što postižete u tako mladom uzrastu?

R. Da, nastavljamo da ga živimo sa najvećim entuzijazmom. Gledao sam svoje snimke iz vremena kada sam bio malo ispod Ajfelovog tornja i gledao Rolan Garos. Biti godinama kasnije podizanje pehara su prelepi trenuci i živim ih sa posebnim entuzijazmom, san je da podignem titule poput Rolan Garosa pošto je to bio turnir koji sam gledao od malena. Bilo da se radi o trećoj ili desetoj tituli, nastaviću da je živim kao da je prva.

P. Njegov ћivot izgleda kao bajka. Neљto nije u redu sa tvojim ћivotom?

R. Pa, to nije krevet od ruža. I profesionalno i lično morate da se nosite sa stvarima koje se dešavaju. Smatram sebe veoma srećnom osobom u svom sportskom i privatnom životu. Trenutno nemam velikih briga van tenisa. Živim smireno i srećno što imam ljude koje imam oko sebe.

Q. Koji je tvoj raspored?

R. U principu idem kod Kvinsa, Vimbldona i Igara ako sve bude u redu. Ako ne prođe dobro na travnatoj turneji, adaptiraćemo bilo šta ili ću razgovarati sa ekipom da vidim šta ćemo da radimo.

Mentalno je bila muka isključiti turnire jer koristim desnu ruku za sve

Q. Da li znaš kada ćeš moći da igraš bez kompresivne mešove na desnoj ruci?

R. Ne znam jer trava dolazi, sa tvrdim lopticama, biće malo komplikovano. Na Vimbldonu, 2022. godine, već sam imao problem sa laktom i morao sam da stavim protezu. Na kraju će to biti moja osećanja i ako me to mentalno smiri.

Q. Da li ste od onih koji najviše plaču zbog povreda ili u trenucima sreće?

R. Ja sam viљe vapaj iz frustracije nego iz sreжe. Ne plačem mnogo i sa pitanjem poslednje povrede plakao sam nekoliko puta kada sam morao da propustim turnire zbog kojih sam bio veoma uzbuđen.

P. Rekli ste da ste prošli temu koju ste imali na čekanju. Da li ste počeli da ga odobravate u prošlogodišnjem polufinalu sa Đokovićem?

R. Prošle godine sam očigledno izneverio tu temu, ali ove godine smo došli sa urađenim domaćim zadacima i bio sam u stanju da uradim mnogo bolje. Položio sam temu koju sam imao na čekanju, ali ne sa upisom. Moram da nastavim da se usavršavam i rastem, a tokom godina ću se osećati još bolje.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.