Jannik Sinner pogađa br. 1 i Coco Gauff se uzdiže na br. 2 dok igrači rođeni u 2000-ih preuzimaju oba Top 2

Jannik Sinner pogađa br. 1 i Coco Gauff se uzdiže na br. 2 dok igrači rođeni u 2000-ih preuzimaju oba Top 2

Po prvi put, igrači rođeni 2000-ih drže br. 1 i br. 2 i na ATP i na WTA rang listi ove nedelje.

Već su bili Ovde, ali sada počinju da dominiraju.

S obzirom da se Janik Sinner prvi put uzdizao na broj 1 i Karlos Alkaraz – koji je upravo osvojio svoju treću Grend slem titulu na Rolan Garosu – vraćajući se na broj 2, igrači rođeni 2000-ih zauzimaju oba prva mesta na ATP listi prvi put ove nedelje.

NOVI ATP TOP 5 (sedmica 10. jun 2024.)
Br. 1 Janik Grešnik (rođen 2001. godine)
Br. 2 Karlos Alkaraz (rođen 2003. godine)
Br. 3 Novak Đoković
Br. 4 Aleksandar Zverev
Br. 5 Daniil Medvedev

U međuvremenu, sa Koko Gauf se diže sa broja 3 na br. 2, menja mesta sa Arjnom Sabalenkom, a Iga Sviatek nastavlja da dominira na broju 1 nakon što je osvojila svoju petu Grend slem titulu na Rolan Garosu, igračima rođenim 2000-ih Takođe zauzimaju oba top 2 mesta na WTA rang listi po prvi put ove nedelje.

NOVI WTA TOP 5 (sedmica 10. jun 2024.)
Br. 1 Iga Swiatek (rođen 2001. godine)
Br. 2 Koko Gauf (rođen 2004. godine)
Br. 3 Aryna Sabalenka
Br. 4 Elena Rajbakina
Br. 5 Džesika Pegula

Tako da je to prva za obe ture, a dešava se u isto vreme.

Grešnik je prvi italijanski igrač koji je stigao do br. 1 u istoriji ATP ili WTA rang liste – on je već bio jedini koji je uopšte stigao do Top 3. A Gauf je prva američka igračica, muška ili ženska, koja je rangirana u Top 2 još od Serene Vilijams 2017. godine.

Grešnik je osvojio svoju prvu Grend slem titulu na Australijan openu ove godine i produžio svoj veliki pobednički niz na 12 mečeva zaredom, pre nego što je prošlog petka pao u Alkarazu u polufinalu Rolan Garosa.

Grešnik je osvojio svoju prvu Grend slem titulu na Australijan openu ove godine i produžio svoj veliki pobednički niz na 12 mečeva zaredom, pre nego što je prošlog petka pao u Alkarazu u polufinalu Rolan Garosa.

A mnogo je više pokretača rang liste malo niže od Top 2, pre svega Jasmin Paolini, koja se prvi put probija u WTA Top 10, uzdižući se sa broja 15 na br. 7 pošto je stigla do prvog Grend slem finala u karijeri na Rolan Garosu.

Ona je peta Italijanka koja je stigla do Top 10 u istoriji WTA rang liste.

ITALIJANI ĆE STIĆI DO WTA TOP 10 (od 1975. godine):
Francesca Schiavone (karijera visoka br. 4 u 2011.)
Sara Errani (karijera visoka br. 5 u 2013. godini)
Flavija Peneta (karijera visoka br. 6 u 2015.)
Roberta Vinči (karijera visoka br. 7 u 2016.)
Jasmin Paolini (karijera-visoka br. 7 u 2024.)

Takođe: 17-godišnja Mira Andreeva se probija u WTA Top 30, uzdižući se od broja 38 do broja 23 nakon što je stigla do prvog Grend slem polufinala u karijeri na Rolan Garosu; Italijan Flavio Kobolli debituje za ATP Top 50, krećući se od broja 53 do broja 50, nakon što je stigao do druge runde u Parizu, gde je na konopcima imao Holger Runea; a Belgijanca Zizu Bergs probija ATP Top 100, uzdižući se sa broja 104 na broj 81 nakon što je prošao kvalifikacije i prošao sve do treće runde, pa je pao na Grigora Dimitrova.

I na kraju, ali svakako ne manjeg broja, Argentinaca Marijano Navone prvi put se probija u ATP Top 30, uzdižući se sa broja 31 na broj 29, nakon što je stigao do drugog kola na Rolan Garosu, gde je ušao u istoriju — bio je prvi čovek Otvorene ere koji je bio nosilac u svom prvom glavnom žrebu na mejdžoru (bio je nosilac broj 31).

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.