Carlos Alcaraz postaje šampion na šljaci za koji smo on i mi uvek znali da je moguće

Carlos Alcaraz postaje šampion na šljaci za koji smo on i mi uvek znali da je moguće

Ovaj 21-godišnjak je osvojio svoju prvu titulu na Rolan Garosu tako što je postajao sve mirniji kako su mu poslednja dva meča postajala sve napetija.

Prvi put kada je Karlos Alkaraz izgledao spremno za pobedu u nedelju, umesto toga je počeo da gubi.

Dvadesetjednogodišnji Španac je servirao na 5:3 u trećem setu za prednost od dva seta do jedan u odnosu na Aleksandra Zvereva. Dobio je udarac nemca u drugom setu, ali je sišao sa otirača u trećem, ukopao se dublje u svoju torbu trikova za zadovoljstvo publike, i sprintom se vratio u još jedno vođstvo. Onda je, iznenada, niotkuda, posrnuo. Ili, da budem precizniji, uspaničio se.

Alkaraz je bio previše opušten na par voleja i promašio ih je. Počeo je divlje da trese forhend, a brzo se činilo da će izgubiti svo samopouzdanje u svojim kopnenim potezima. Dva puta je bio slomljen. Umesto da se preusmeri, potrošio je jednu promenu žaleći se na loše odskoke, i nedostatak gline na terenu, na stolicu. „To je neverovatno“, rekao je Alkaraz u retkom, i iracionalnom ispadu. Pošto je Zverev servirao na 6-5, Alkaraz je poslao još jedan divlji bekhend dugačak da bi se spustio na 30:0. Hteo je da baci vođstvo, i, verovatno, šansu za svoju prvu titulu na Rolan Garosu.

Znam da kada igram peti set moraš da daš sve i moraš da daš svoje srce. —Carlos Alcaraz

Moћda je to bio njegov mentor Huan Karlos Ferero u blizini. Možda je to bilo shvatanje da je on zapravo prvi put zaostajao u rezultatu. Možda je to bilo shvatanje da meč neće biti premešten na drugi teren, i da će morati da se pomuиi sa ovim. Šta god da je razlog, Alkaraz je povratio prisebnost brzo kao što ga je izgubio. Zamah mu je bio mirniji, ravnoteža mu je bila bolja, izbor šuta je bio pametniji – posebno mesečeve lopte koje je počeo da koristi da bi gurnuo Zvereva unazad – a njegovi forhend bodeži su se ponovo pretvorili u pobednike. Alkaraz nije baš mogao da spasi set, ali prema njegovim rečima, u toj utakmici je spasao titulu.

„Na kraju trećeg seta imao sam mnogo nedoumica“, priznao je Alkaraz za NBC Mariju Tejlor. „U drugom i trećem setu je dosta povećao svoj nivo, a ja sam ostao na istom nivou. Nisam mogao da se snađem sa nervima kao on.“

„Poslednji gem trećeg seta mi je pomogao da shvatim kako moram da igram“.

Alkaraz je sada 11-1 u mečevima u pet se seti.

Alkaraz je sada 11-1 u mečevima u pet se seti.

Bilo mu je potrebno da igra, kako bi to rekao još jedan španski šampion na Rolan Garosu, „smireno“. Morao je da gradi tačke bez toliko rizika. Bilo mu je potrebno da iskoristi svoj šut servis i svoj servis tela, i da ih prati do mreže kada je prilika bila tu. Bilo mu je potrebno da stavi više vazduha pod bekhend i da Zverevu ne da toliko lopti u svojoj udarnoj zoni. Ukratko, Alkaraz je morao da iskoristi sve što ga čini posebnim igračem, i uzdiže ga iznad ostatka takmičenja. Najviše od svega, morao je da se seti da je bio taj poseban igrač.

Alkaraz je sve te stvari uradio u poslednja dva seta, i na kraju je otresao Zvereva u tom procesu. Bilo je nekih tesnih momenata – uključujući ključni poziv zverevskom servisu sa kojima se Hok-Oko nije složio. Bilo je dugih igara. Bilo je još nekih klimavih izbora i klimavih momenata. Ali sada je Alkaraz komandovao samim sobom i mitinzima. On je puškom izveo jednoručni bekhend dodavanje, dok je klizio na drugu stranu, i izvukao pogled zvereva. On je odlepovao refleksnu skvoš šut u kroscourt koji je ostavio Zvereva da stoji u neverici.

Ipak, najvažnije, kada se steglo u petom, Alkaraz je napravio pravu, proaktivnu igru. Servirao je na 3:2, izgubio je dug reli i pao na brejk poenu. Shvativši, možda, da u tom trenutku nije bio potpuno samouveren sa osnovne linije, utrčao je u mrežu iza svog servisa, i oborio pobednika forhend voleja kako bi se vratio dvojednu. Konaиna kriza je izbegnuta, a Alkaraz je bio slobodan kod kuжe. Njegova pobeda od 6-3, 2-6, 5-7, 6-1, 6-2 donela mu je treću Grend slem titulu, na trećoj podlozi. To je takođe popravilo njegov rekord u mečevima u pet setila na 11-1.

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Tennis (@tennischannel)

Upitan o tom uspehu, Alkaraz je rekao da zna da su peti setovi tamo gde se prave šampioni, i daje sve od sebe da pritisne dugme za mentalno resetovanje kada dođe do jednog.

„Znam da kada igram peti set morate da date sve i morate da date svoje srce“, rekao je on. „U tim trenucima, tu vrhunski igrači daju svoj najbolji tenis“.

„Dakle, kao što sam rekao mnogo puta, želeo sam da budem jedan od najboljih tenisera na svetu, tako da moram dodatno da dam u tim trenucima u petom setu, moram da pokažem protivniku da sam svež, u fazonu sam igramo prvu utakmicu meča.“.

Izdvajaju se dve statistike. Alkaraz je osvojio 66 posto poena na Zverev drugi servis, a devet puta je slomio as mašinu od 18 metara.

„Na moj servis više nisam dobijao snagu iz nogu, što je čudno“, rekao je Zverev o svom umaku u poslednja dva seta. „Zato što se obično ne umaram. Ne grčim se, ne umaram se normalno. Ali opet, protiv Karlosa je drugačiji intenzitet.“

Alkaraz će se vratiti na broj 2 na rang listi u ponedeljak, držeći dve od četiri glavne titule.

Alkaraz će se vratiti na broj 2 na rang listi u ponedeljak, držeći dve od četiri glavne titule.

Pobeda Alkaraza u nedelju bila je slična njegovoj polufinalnoj pobedi nad JanikOm Grešnikom u petak. Oba puta je izgledao spremno da osvoji treći set; oba puta je proćerdao tu šansu; i oba puta je odmah ostavio razočaranje iza sebe i pronašao svoj najbolji tenis u poslednja dva seta. Alkaraz je tokom mečeva oduvek imao svoje vrhove i doline, ali u Parizu je ove godine postojalo samopouzdanje koje ga je stizalo kada je to bilo potrebno. Što je meč bio napetiji, bio je smireniji.

„Poznavanje svih španskih igrača koji su osvojili ovaj turnir i (da) mogu da stavim svoje ime na tu neverovatnu listu je nešto neverovatno“, rekao je Alkaraz. „Nešto o čemu sanjam da budem u ovoj poziciji od kada sam počeo da igram tenis, od svoje pete, šeste godine“.

Zbog te španske zaostavštine, kao i zbog svojih prirodnih veština na šljaci, mnogi od nas su pretpostavljali da će Rolan Garos biti tamo gde će Alkaraz dominirati. Umesto toga, prvo je osvojio US Open i Vimbldon. U tom smislu, tokom protekle dve nedelje, ispunio je svoj prvobitni potencijal. Na način na koji se okupio u polufinalu i finalu, i samouvereno projubio pored protivnika u petom setu, Alkaraz je izgledao kao mladić koji postaje igrač kakav je on – a mi – oduvek znali da može da bude.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.