Karlos Alkaraz savladao epsko finale protiv Zvereva i krunisan je za novog kralja Rolan Garosa

Karlos Alkaraz je već deveti španski teniser sa najviše titula, sa 21 godinom i 35 dana

Španac pobeđuje u pet setova i postaje deseti Španac koji je podigao dragoceni trofej u velikoj meri na zemlji

Bjorn Borg, na 50. godišnjicu prve od svojih šest titula na Rolan Garosu, bio je zadužen za davanje Kupa musketara Karlos Alkaraz, dželat Aleksandra Zvereva u uzbudljivom finalu koji je umro sa 6-3, 2-6, 5-7, 6-1 i 6-2, za 4 sata i 19 minuta .

To je prvi od mnogih trofeja koji treba da dođu za Španca, najmlađeg koji je zavladao na tri različite podloge na ‘Grend slem’ turnirima. Sa 21 godinom i 35 dana, produžio je ove nedelje romansu španskog tenisa sa zemljom Pariza. Ukupno 27 naslova, od kojih je 18 bilo u dvadeset prvom veku.

Alkaraz je počeo da pobeđuje od trenutka kada je izašao iz tunela svlačionice. Filipe Četrier, koji je nekada pripadao Rafaelu Nadalu, sada je njegov.

Meč je počeo sa Karlitosom u ostalom, kako on želi. Zverev je izgledao kao custard. Dokazao je to sa dve duple greške na svoja prva dva servisa. Ništa slično nije viđeno. Duhovi finala US Opena 2020. godine, kada su dva seta i brejk u trećem pobegli Dominiku Tajemu, i dalje su bili tu.

7 najboljih poena Alkaraz-Zvereza: Nemoguće je izabrati samo jedan!

Brejk je bio za Španca sa pobednikom forhenda. To je bila izjava o namerama. Njegov arsenal je bio spreman za napad.

Nervi su išli sa jedne na drugu stranu mreže. Šipka i dupla greška Karlitosa u prvom preokretu servisa. Šut za ispadanje iz dauna bio je uvod u 1:1.

Saša je skinuo pritisak sa reketima. Brilijantnost se pojavila kada su se oboje smirili. Alkaraz je drugi brejk došao u petom setu. Učvrstio je vođstvo sa 4-2.

Teniser iz El Palmara promašio je dve lopte 5:2, uz 15-40 od povratka. Nije promašio jer je treći brejk bio da zatvori set.

Zverev je u nastavku uspeo da se vrati u igru. Jedan za drugim, sve tačke pucanja su mu pobegle. Nemac je bio previše zavisan od procenta prvih servisa da bi ostao živ. Patio je u svakoj od svojih smena.

Saša, očajan, pokušao je da prevari sudiju odskocima koji nisu. Primio je zvižduke javnosti. Španac je neiznuđeni brojač grešaka bio sve veći. Na broju 21, štapu sa desne strane, njegov protivnik je preuzeo inicijativu u drugom setu: 4:2.

Karlitosova treća dupla greška predala je set. Zverev je bačen, veoma se dobro montirao na vrh lopte, dodirnuo je čisto i sve je izašlo na videlo za njega. Skoro ništa nije propalo. Sa žrebom na semaforu, bilo je vreme da učenik Huan Karlos Ferero obriše šljaku.

Igrač iz Hamburga je visok 1,98 metara i kreće se agilnošću sprintera. Jednakost se održavala do šeste utakmice. Alkaraz je bio taj koji je ponovo otvorio neprijateljstva i napravio rezultat 4:2. Potom je otišao na 5:2 i onda servirao za set, na 5:3.

Pet utakmica zaredom

Kada se činilo da je opcija preuzimanja vođstva u rezultatu bliža, stigla je neočekivana reakcija Zvereva. Vezao bi pet igara da bi delimično postao svoj.

Inspiracija Španca je usporena. Njegovi pucnji su odlazili. Nepredviđena statistika greške odražava 39 prema 19. Bilo je vreme da se vrati, kao u polufinalu u petak protiv Janika Grešnika.

Čudo soka od krastavca

Svetski broj tri se žalio na sok od krastavca (loptasti dečak mu je doneo dve flaše) dok je protestovao na stolici umpire o tome koliko je glina suva. Poslušali su ga i prošao je pored creva.

Karlitos je reagovao u velikom stilu, sa startom 4:0. Nastavio bih da se borim do kraja. Znao je da je praktično nepogrešiv u pet setova: u takmičenje je došao sa 10 pobeda u 11 mečeva.

Fizioterapeut se pojavio, na 4:1, da bi naneo masažu na levu nogu Španca. Bitka je trajala više od tri sata. Teniser iz El Palmara postigao je sedmi brejk. Na 2-1 je sakupio tri poena2-2 bacanja. Bili su pola titule. Stavio je ruku na uvo i zatražio aplauz navijača. Odgovorili su na plač „Carlos, Carlos„.

Niko nije želeo da propusti tako uzbudljivo finale. Nisu ni Novak Đoković i njegov sin Stefan, koji su je pratili na televiziji. Poznato je da je porodica Đoković veoma Alkaraz.

Španac je potpisao Monolog za priču u petoj rundi da se urami. Pobedom protiv Zveveva, koga je izjednačio sa petoricom glavom, ostala su samo tri igrača sa presedanima u korist Španca u ‘top 100’: Novaka Đokovića (2-3), Romana Safiulina (0-1) i Huga Gastona (0-1). Karlitos je sadašnjost i budućnost tenisa.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.