Alkaraz želi da bude šesti sposoban da osvoji Rolan Garos i Vimbldon iste godine

Alkaraz želi da bude šesti sposoban da osvoji Rolan Garos i Vimbldon iste godine

Nadal je bio jedini teniser koji je osvojio trejd na Rolan Garosu, Kvinsu i Vimbldonu

Jedan od najvećih izazova u tenisu je pobeda iste godine na šljaci Rolan Garosa i travi Vimbldona. Kratka razdaljina između turnira, samo tri nedelje, dodatno komplikuje izazov.

U Open eri, samo pet tenisera je uspelo da ga ostvari: Rod Lejver, Bjorn Borg, Rafael Nadal, Rodžer Federer i Novak Đoković. Australijanac Lejver je bio prvi koji je 1969. Borg je tada bio taj koji je pokazao bolju adaptaciju na promenu podloge jer je vezao krune tri uzastopne sezone, od 1978 do 1980.

Skoro tri decenije kasnije, Nadal se pridružio tom odabranom klubu 2008 godine. Dva puta je završio sa Federerom u finalu Pariza i Londona. Trava All England Kluba se promenila i omogućila glatku igru sa zadnjeg sedišta terena.

Rafu je godinu dana kasnije pratio Federer. Švajcarac je odoleo Rolan Garosu i konačno podigao Kup musketara protiv Robina Sederlinga. Šveđanin je delovao kao Nadalov dželat u 16. kolu. Poslednji koji je uspešno završio vezu sa šljakom dvojice velikana bio je Đoković.

Srbin se pridružio tom prestižnom klubu 2021 godine. Nije mogao da ponovi 2023. zbog Karlosa Alkaraza. Sada je Španac taj koji teži da ponovi krunu na Rolan Garosu i Vimbldonu iste godine. Karlitos neće štedeti truda da to postigne. Zbog toga će od 17. do 23. juna ići na Open 500 kod Kvinsa da brani titulu.

Kuća u Vimbldonu

Alkaraz je veran rutinama koje rade za njega i iznajmio je istu kuću na Vimbldonu koja ga je videla kako pobeđuje prošle sezone. On će takođe ostati tamo tokom učešća u Kvinsu.

Nadal je bio jedini teniser koji je uspeo da potpiše drhtavicu u istoj kampanji između glinenog giganta, Kvinsa i velike trave. Bilo je to 2008.

Alkaraz, koji u ponedeljak vraća drugo mesto na ATP listi na štetu Đokovića, on će biti drugi nosilac u žrebu za Vimbldon iza Janika Grešnika, njegove žrtve u polufinalu Pariza. Obojica su mogli da se sastanu samo u hipotetičkom finalu.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.