Karlos Alkaraz je kralj dvora: Najmlađi koji je dodao glavne krune na sve tri površine

Karlos Alkaraz je kralj dvora: Najmlađi koji je dodao glavne krune na sve tri površine

Teniser iz El Palmara nadmašio je rekord preduslova koji drži njegov sunarodnik Rafael Nadal

Karlos Alkaraz, sa 21 godinom i 35 dana, postao je kralj dvora. Nikome nije trebalo manje vremena da završi osvajanje Grend slem titula na sve tri teniske podloge: šljaci, travi i tvrdoj.

Uspesi Španca počeli su 11. septembra 2022. godine ostvarenjem US Opena. Kruna u Njujorku takođe je poslužila da on bude najmlađi broj 1 u istoriji, sa 19 godina, četiri meseca i šest dana.

16. jul 2023. je bio datum kada je Karlitos pobedio na travi Vimbldona. 9. jun 2024. biće upamćen kao dan kada je vladao vrhovnim na Filipe Četrieru, centralnom sudu u Parizu sa španskim ukusom.

Alkaraz za sobom ostavlja obeležje svog idolizovanog Rafaela Nadala, koji je najmlađi osvojio tri mejdžorke na različitim terenima. Balearić je završio krug na Australijan openu 2009. Imao je 22 godine i sedam meseci.

Sedam tenisera koji su osvojili ‘Grend slem’ na tri podloge

Karlos Alkaraz (21 godina i 35 dana)

Rafael Nadal (22 godine i 7 meseci)

Mats Vilander (23 godine, 5 meseci)

Džimi Konors (26 godina i 8 dana)

Rodžer Federer (27 godina i 9 meseci)

Novak Đoković (29 godina i 14 dana)

Andre Agasi (29 godina i 1 mesec)

Na toj listi su i druge legende reketa poput Matsa Vilandera (23 godine i pet meseci), Džimija Konorsa (26 godina i osam dana), Rodžera Federera (27 godina i devet meseci), Novaka Đokovića (29 godina i 14 dana) i Andrea Agasija (29 godina i 1 mesec).

„Odrastao sam na šljaci, ali moja igra je više prilagođena brzoj igri. Nije mi teško da uđem u ritam ili odigram mnogo utakmica da bih ušao u formu“, kaže.

U pravu je jer je sleteo u Pariz sa oskudnim prtljagom od četiri duela odigrana na Mutua Madrid Openu nakon što je izbrisan pre Monte Karla i Barselone, a kasnije i Rima zbog edema u pronatorskom redondu desne ruke.

Karlitos ide tempom velikog po sezoni i samo on zna granicu i dokle može da ide ako ga povrede poštuju. Ne manjka mu gladi: »Finale treba da se pobedi, a ne da se igra„.

14 osvojenog finala i 4 izgubljena

To je jedan od njegovih maksimuma i on se primenjuje na to. Tokom svoje karijere, izgubila je samo četiri od 18 spornih. Dve su bile u leto 2022: na šljaci Hamburga protiv Lorenca Musetija i na istoj podlozi, ali u Umagu, protiv Janika Grešnika. Prošle sezone je izgubio od Kamerona Norija na šljaci u Rio de Žaneiru, a potom i od Đokovića na šljaci Mastersa 1000 u Sinsinatiju.

Dvostruka promena tokom praćenja

Od 2000. samo je Nadal osvojio Otvoreno prvenstvo Francuske pre svog 22. rođendana. Posle turneje na travi, koja za njega uključuje kraljičine i vimbldonske turnire, teniser je planirao da se pripremi za Olimpijske igre u Parizu sa Hopman kupom u Nici.

Izdanje za 2024. godinu je otkazano, pa će Alkaraz na olimpijsku manifestaciju stići direktno sa Vimbldona. To podrazumeva dvostruku promenu od zemlje do trave i zemlje ponovo. Samopouzdanje stečeno krunom Rolan Garosa dovoljan je trening i tenisa i mentalnog da se opredeli za zlato. l

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.