Kvalifikacije za Euro 2024: Italija pobedila Maltu, Danska se sveti Kazahstanu, Mađarska zadržava Srbiju

Kvalifikacije za Euro 2024: Italija pobedila Maltu, Danska se sveti Kazahstanu, Mađarska zadržava Srbiju

S obzirom da je Ukrajina ranije tog dana pobedila Makedoniju 2-0, Italija nije imala prostora za greške. Relegirani na tri boda zaostatka za Ukrajincima, Italijani su morali da pobede kako bi zadržali šanse da se kvalifikuju za Euro 2024 u životu protiv tima sa Malte, poslednji u Grupi C i traže prvu pobedu u ovoj evropskoj kampanji (0 bodova na tabeli). Međutim, na strani Lućana Spaletija nije popustio pod pritiskom i pobedio je na stadionu San Nikolas u Bariju (4-0).

Majstori poseda od početka do kraja, Italijani su brzo preuzeli vođstvo u prvom poluvremenu. U zasedi u kaznenom prostoru Malte, Đakomo Bonaventura je napravio sjajan potez da raščisti gornji ugao gola Henrija Bonela (1-0, 23′). U tom procesu, vezni fudbaler Fiorentine otvorio je svoj račun sa Eskadrinom Azurom povodom svoje 16. kapice, i postao najstariji igrač koji je postigao svoj prvi gol u majici Azura. Uzdrmana, malteška odbrana je po drugi put uzela vodu. Idealno ga je postavio Nikolo Barela, Domeniko Berardi je uvećao prednost pred pauzu (2-0, 45′+1) i uspeo da postigne protezu neposredno posle sat vremena (3-0, 63′). U dodatom vremenu, Davide Frattesi je definitivno zapečatio pobedu svog tima (4-0, 90′+3). S tim da su tri boda dobijena pred domaćom publikom, Italija je prestigla Ukrajinu i smanjila jaz u odnosu na Englesku, njihove buduće protivnike.

Pretučena u prvoj deonici, Danska se osvetila Kazahstanu!

Nakon pobede nad Finskom 1-0 tokom međunarodne pauze u septembru, Danska je dočekala Kazahstan na svom domaćem tlu sa čvrstom ambicijom da se osveti nakon što je bila iznenađena u prvoj deonici. Drugi na startu, ljudi Kaspera Hjulmanda nadali su se da će stići Sloveniju u slučaju povoljnog rezultata. Posle više šansi, Danci su pronašli prodor preko Jonasa Vinda na asistenciju odbrambenog igrača Kristal Palasa Joakima Andersena (1-0, 36′). Pre pauze, napadač Mančester junajteda je savršeno namestio Robertu Skovu gol za prekid (2-0, 45+2′).

Pred publikom na stadionu Parken u Kopenhagenu, viner iz Hofenhajma postigao je drugi gol na meču na startu drugog poluvremena (3-0, 48′) i uvukli Kazahstance u sumnju. Daleko od toga da je priznao poraz, Jan Vorogovski je izazvao revolt pobedivši iskusnog danskog golmana Kaspera Šmajhela na ivici ocene sata (3-1, 58′). Dok je smanjenje rezultata za Kazahstance najavilo kraj utakmice za zalivanje usta, Danska je konačno krenula ka trećoj pobedi u nizu. Izjednačen na bodove sa Slovenijom (16 bodova), danski tim će pokušati da se kvalifikuje za prvo mesto u Grupi H putem u San Marino.

Pobeda Mađarske silom protiv Srbije

Na kraju, poslednji meč večeri ponudio nam je duel između Mađarske i Srbije, dva tima za vrat i vrat za vođstvo u Grupi G i dva boda zaostatka za Crnom Gorom, koje imaju utakmicu u rukama. Mađarski tim se nadao da će 10. I kao i u prvoj etapi, Mađari su svoj plan postavili u delo.

Uprkos jasnoj dominaciji u posedu Srba, Loik Nego je uspeo da iznudi bravu protivnika i postavi Barnabasa Vargesa za prvi gol večeri neposredno posle četvrtfinalne ocene (20′). Ako su saigrači napadača Ferencvarosa mislili da su teški deo učinili otvaranjem bodovanja, to je bilo bez računanja na nalet ponosa jata Dragana Stojkovića. Odbrambeni igrač Salcburga Strahinja Pavlović savršeno je odgovorio protivniku i vratio svoj tim na pravi put. Radost je bila kratkog daha pošto je Roland Salai dozvolio Mađarima da povrate vođstvo već u narednom minutu. Uprkos šansama na obe strane i uprkos mnogim promenama koje su napravljene na srpskoj strani u drugom poluvremenu, rezultat je ostao nepromenjen i Mađarska je dobila ta tri boda silama, zauzimajući prvo mesto u svojoj grupi u tom procesu.

Kompletni rezultati multipleksa u 20:45

Grupa C:

Italija 4-0 Malta: Bonaventura (23′), Berardi (45′+1, 64′), Frattesi (90′+3)

Grupa H:

Danska 3-1 Kazahstan: Vetar (36′), Skov (45′+2, 48′) / Vorogovskyi (58′)

Grupa G:

Mađarska 2-1 Srbija: Vargas (20′), Salai (34′) / Pavlović (33′)

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.