Euro 2024: ove male zemlje koje mogu da sanjaju o istorijskoj prvoj kvalifikaciji

Euro 2024: ove male zemlje koje mogu da sanjaju o istorijskoj prvoj kvalifikaciji

Sa Letonijom 2004, Austrijom i Poljskom 2008, Ukrajinom 2012, Velsom, Slovačkom, Islandom, Albanijom i Severnom Irskom 2016. i Finskom i Severnom Makedonijom 2020. godine, širenje broja učesnika na Euro je tokom godina omogućio otkrivanje novih zemalja. A to bi moglo da se nastavi i za izdanje za 2024. godinu. S obzirom da se plej-of nastavlja u oktobru i novembru, a plej-of se odvija u martu, nekoliko timova je dobro pozicionirano da napiše najlepše stranice u svojoj istoriji.

Konačno dobre vesti za Srbiju, Kazahstan i Luksemburg napreduju

U ovom trenutku, samo jedan tim koji nije učestvovao u evrima je u povoljnoj poziciji, a to je Srbija. Smešteni u Grupu G, oni su u trostrukoj borbi sa Mađarskom i Crnom Gorom, koje takođe teže prvom učešću. Od kraja Jugoslavije i razlaza između Srbije i Crne Gore, Beli orlovi su se takmičili na Svetskim prvenstvima 2010, 2018. i 2022. godine ali su uvek tesno propatili u kampanjama za Evro. Bili su u plej-ofu 2020. ali nisu uspeli protiv Škotske. Ovog puta, izgleda da je dobro poиelo. Treći u svojoj grupi, Crna gora zaostaju samo dva boda za Srbijom i suočiće se sa svojim susedima 17. Meč koji miriše na sumpor i koji bi možda mogao da dovede do istorijskih kvalifikacija za Crnu Goru koja nije prošla bolje od plej-ofa 2012. Među narodima u dobrom stanju, teško je ne spomenuti Kazahstan. „Orlovi“, koji su članovi UEFA od 2002. godine i nikada nisu igrali na međunarodnom takmičenju, su na 4. mestu ali samo jedan bod iza prva dva, Slovenije i Danske. Kazahstan je u martu prošle godine pobedio Dansku sa 3:2 i pokazao neverovatan napredak u poslednjih nekoliko godina.

U sličnoj situaciji, Izrael Ostaje puna nade u Grupi I. Trenutno jedan bod zaostatka za Rumunijom, reprezentacija koju trenira Alon Hazon suočiće se sa Švajcarskom u narednom meču i imaće samo mečeve protiv Kosova i Andore, koji su ukršteni sa okršajem protiv Rumunije. Pobednici Azijskog kupa 1964. Luksemburg su takođe dobro plasman u Grupu J uprkos poniženju protiv Portugala i porazu od 9:0. Prebačen na tri boda zaostatka za Slovačkom i nesposoban da računa na gol razliku, ekipa Dučija jasno može da sanja o kvalifikacijama. Da bi to uradili, oni će morati da pobede Island i nadaju se slovačkom podforumu protiv Portugala, pre nego što u narednom meču pobede iste Slovake. U prvoj deonici Luksemburg je izvukao 0:0 daleko od kuće.

Plej-of, još jedan način da se kvalifikuješ

Takođe možemo da zao zapomotamo prelepu prirodu Jermenija u Grupi D i Moldavija u grupi E. Za saigrače Eduarda Spertsjana, Turska i Hrvatska (utakmica u rukama) zaostaju tri boda i više nema omaška u sanjarenje o kvalifikacijama. Za Moldaviju je malo otvorenija. Reprezentacija, koja je pobedila Poljsku (3-2), i dalje zaostaje dva boda za Albanijom i izjednači se sa Čehijom koja ima utakmicu u rukama. Da bi se kvalifikovali, oni će morati da završe snažno, s tim da su Trikolori poslednje tri utakmice protiv Poljske, Albanije i Češke Republike. Pored ovog direktnog načina kvalifikacija, tu su i plej-of za igranje evrosa. To je posebno korisno za Severnu Makedoniju da otkrije konkurenciju 2020. U PotU A i zahvaljujući njihovom prvom mestu u Ligi D Lige nacija, Estonija mogao da završi u branama putem A. Estonija je već stigla do plej-ofa 2012.godine (poraz od Irske 2-0). Međutim, misija obećava da će biti komplikovana, jer u ovom trenutku Poljska, Vels i Island stoje na putu Sinišargidu.

Putem puta B, nalazimo izrael privremeno ko može direktno da se kvalifikuje i Bosnu i Hercegovinu, koji su svi samo ne eliminisani. Saigrači Miralema Pjanića i Edina Džeka već su učestvovali na Svetskom prvenstvu 2014. godine i sanjaju o evrima pošto nisu uspeli u plej-ofu za izdanje 2020. Konačno, u koloseku C, nalazimo Kazahstan i Luksemburg, za sada, čak i ako Direktna kvalifikacija je i dalje moguća. Uz poštovanje Gruzija Od Khvicha Kvaratskhelia, kvalifikacija se može napraviti samo ovim sredstvima. Izgubivši 1-0 od Severne Makedonije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. Trenutno eliminisane, zemlje poput Azerbejdžana i Kosova i dalje imaju veoma male nade da će igrati u plej-ofu za Evropsko prvenstvo 2024.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.