Kvalifikacije za Euro 2024: Holandija se odbija nazad, Srbija ide dalje, Švedska slomila Azerbejdžan

Kvalifikacije za Euro 2024: Holandija se odbija nazad, Srbija ide dalje, Švedska slomila Azerbejdžan

Penal veliko veče međunarodne pauze sa šest plakata, pored onog između Francuske i Irske u Grupi B. Holandija je bila domaćin slabog Gibraltara, dok je Srbija otputovala u susednu Crnu Goru. Švedska Zlatana Ibrahimovića otvorila je vrata arene njihovih prijatelja u Solni ka Azerbejdžanu. Bugarska je otišla u Mađarsku, Poljska je igrala protiv Albanije, Austrija je igrala protiv Estonije. I na kraju, Moldavija se suočila sa Češkom Republikom kod kuće.

Mađari su u velikoj meri dominirali nad Bugarima u Puskás Areni (3-0) uz veliki posao obavljen u prvom poluvremenu. Brzi otvarač Bálint Vécsei (7′) je savršeno počeo igrače Marka Rosija. Međutim, dragulj večeri postigao je Dominik Szoboszlai iz slobodnog udarca u gornji ugao (26′). A onda je Martin Ádám (39′) postigao gol na pauzi i pre pauze. To je dovoljno za početak mađarskog epa prvog dana kvalifikacija za grupnu fazu. U drugom meču, Švedska je napravila kratak rad od Azerbejdžana (5-0), kod kuće golom Emila Forsberga (38′).

Holandija se razuverila, Dušan Vlahović oslobađa Srbiju

Posle velikog poraza protiv Plavaca (4-0), na Stad de Fransu prošlog petka, Oranjesi su se odbili protiv Gibraltara (3-0) prvim golom Memfisa Depaja (23). Onda je, posle pauze, Nejtan Aké došao da osigura prednost Holanđana (50′), iskoristio je defanzivne greške posetilaca da stavi zaglavlje preko gola. Smena Lijama Vokera (51′) ostavila je Gibraltar nadjačan da okonča utakmicu. Srbija je takođe dobro ispratila pobedu nad svojim susedima Crnom Gorom (0-2). Iako nije bio u startnoj postavci, napadač Juventusa Dušan Vlahović postigao je dragocen gol, omogućivši srpskim Orlovima da otvore pogodak (78′), tada je Srbin definitivno zatrpala nade Crnogorca konačnim golom (90’+5).

U poslednjim mečevima Moldavija i Češka su se međusobno ostavile bez pronalaženja mreže (0-0). Uprkos zaostatku na poluvremenu, Austrija je uspela da preokrene Estoniju (2-1) u drugom poluvremenu zahvaljujući golovima Kainca (68′) i Gregorita (88′). I Poljska je morala da se zadovolji golim minimumom protiv Albanije (1-0), golom Świderski (41′). Vidimo se sutra uveče, u utorak, na poslednjoj večeri kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. Međunarodni igrači će se potom vratiti u svoje klubove na nastavak šampionata ovog vikenda.

Kompletni rezultati večeri

Švedska 5-0 Azerbejdžan: Forsberg (38′), Mustafazada (65′, sopstveni gol), Gyökeres (79′), Karlsson (88′), Elanga (89′)

Mađarska 3-0 Bugarska: Vécsei (7′), Szoboszlai (26′), Брам (39′)

Holandija 3-0 Gibraltar: Depaj (23′), Aké (50′, 88′)

Moldavija 0-0 Češka Republika

Austrija 2-1 Estonija: Kainz (68′), Gregoritsch (88′) / Sappinen (25′)

Poljska 1-0 Albanija: Świderski (41′)

Crna Gora 0-2 Srbija : Vlahović (78′, 90′+5)

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.