Svetsko prvenstvo 2022: Kosovo podnelo žalbu protiv Srbije

Svetsko prvenstvo 2022: Novi dres Srbije izazvao polemiku
  
Igraиi
      
CDM
              22/11

Pošto su svoje Svetsko prvenstvo u Kataru počeli porazom od Brazila, Srbija je na nišanu svog suseda, ali daleko od prijateljskog, zemlje, Kosova. I zaista, Fudbalski savez Kosova (FFK) saopštio je da je podneo žalbu protiv reprezentacije Srbije zbog zastave u svlačionici igrača Dragana Stojkovića, otkrivajući mapu zemlje plave i zlatne u bojama srpske zastave sa natpisom ‘Nema ponovnog oslobađanja’. Nova geopolitička epizoda koja se tiče „orlova“ na Svetskom prvenstvu posle kontroverznog slavlja švajcarskog albanskog porekla Granita Džake i Džerdana Šaćirija, koji su imitirali albanskog orla 2018. nakon što su postigli gol protiv Srba.

„Takvim šovinističkim činovima nema mesta ni u sportskom događaju, a kamoli unutar objekata u kojima se odigrava najveći događaj u svetskom fudbalu, tako da FFK, kao ravnopravni član sa svim ostalim članovima FIFA, zahteva da ova institucija preduzme sankcionisane mere protiv postupaka kojima se podstiče mržnja među narodima i koji su u suprotnosti sa ljudskim vrednostima. (…) Kosovo je nezavisna i demokratska država, sa maksimalnim poštovanjem ljudskih prava i prihvaćena od strane najmoćnijih država na svetu, i kao takva će nastaviti svojim putem, bez obzira na provokacije kao što je ova. Međutim, neprihvatljivo je da ovaj čin prođe neprijavljeno, zbog čega pozivamo FIFA da striktno sprovodi svoja pravila i kazni Fudbalski savez Srbije za ovu agresivnu akciju i protiv vrednosti koje fudbal prenosi“., navodi se u saopštenju FFK.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.