Euro 2024: Engleska ponovo razočarala ali napredovala, Danska i Slovenija u 16. kolu

Euro 2024: Engleska ponovo razočarala ali napredovala, Danska i Slovenija u 16. kolu

Još jedan veliki favorit za ovaj Euro 2024 sa Nemačkom i Francuskom, kvalifikovao se za 16. kolo, bio je red na Englesku da igra za svoju budućnost na ovom takmičenju. Nije bilo potrebe ni previše razmišljati, jer je jednostavna pobeda protiv Slovenije bila dovoljna Sautgejtu da se plasira u narednu rundu. Ali, kao i Les Bleus, Englezi se bore da podignu nivo igre. To je večeras ponovo potvrđeno jer osim ovog gola logično je Saka poništen zbog ofsajda od strane Fodena (20) i ove velike situacije od strane Kejna (40), „Tri lava“ su još jednom imala najgore poteškoće da destabilizuju solidan slovenački blok. Dolazak Galagera u jedanaest nije promenio tužan spektakl ponuđen u prve dve utakmice.

Igrač Čelsija je čak platio cenu za ovo loše prvo poluvreme, zamenio ga je na pauzi mladi Mainoo. Međutim, to nije promenilo fizionomiju ovog meča: jasnu englesku dominaciju u posedu lopte i okupaciju terena, u kombinaciji sa strašnim otpadom u poslednjih 30 metara. Engleska javnost se gurala protiv sve sklupčanije Slovenije, ali je njegov nacionalni tim mogao da dođe samo do vruće situacije. Možda je ovaj pokušaj Stonsa blokirao Sesko dok je dobro gledao (58′). Stavke (do tada) zaboravljenog Kola Palmera (71) i Antonija Gordona (90) verovatno su bile prekasne. Štaviše, bivši je stvorio najbolju šansu u dodatom vremenu (90’+2) na preklinjanje od drugog i štafetu od Kejna. Oblak je držao situaciju na oku i obezbedio kvalifikacije za svoj tim kao najbolji 3.

Održana danska

Istovremeno, drugi meč u Grupi C bio je između Danske i Srbije. Prilično blizu jedna drugoj, obe selekcije su imale nadu da će se kvalifikovati sa prednošću u odnosu na Dancima, što je mali bod ispred rivala večeri i 2. iza Engleske. Ljudi Kaspera Hjulmanda bili su svesni važnosti ovog velikog događaja. Dobro su počeli prvih pola sata, kao Eriksen i Maehle. Ovo poslednje je pronašlo zaglavlje Baha malo preširoko (16′), pre nego što je insistiralo (18′). Rajković je potom odleteo iz slobodnog udarca Eriksena (21′), dok je Vind mislio da je otvorio pogodak pre nego što je sudija s pravom odbio gol (23′). Danska nije preobratila svoje šanse tokom ovog isticanja.

S druge strane, Srbija je imala dosta problema da stvori iluziju. Vetar je, opet, trebalo bolje da prođe na ovom bezvoljnom prolazu od Mijailovića (39′). Još uvek je bilo preslabo za Danci protiv Srba koji su na pauzi promenili ofanzivnu liniju (Tadić i Jović su se nadovečili). To je bar imalo zasluge za balansiranje snaga prisutnih na terenu, ako nema šansi. Vreme je proletelo i pozicije na stajaliљtima su ostale iste. Međutim, na kraju su štićenici Dragana Stojkovića završili jače, a Mitrović je posebno (81′). Napadač Al-Hilala je takođe tražio penale (79′, 83′). Uzalud. G. Leteksije je odbio da upadne u zamku. Ovim nerešenim rezultatom 0-0 Danska je završila na drugom mestu i u 16.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.