FK Barselona: Džoan Laporta otkriva donji deo Ksavijevog odlaska i ne isključuje njegov povratak

FK Barselona: Laporta obavestio Ksavija o otkazu

Ksavi kao trener FK Barselona, gotovo je. Posle dve i po godine provedene u klubu, bivši vezni igrač koji je osvojio La Ligu i španski Super kup u sezoni 2022/2023, ostavljen je po strani u korist Hansija Flik. Dosije trenera koji je pokušavao za Blaugrane i njihovu predsednicu Džoan Laportu. Na pitanje medija katalonskog kluba, španski menadžer je podigao veo na ono što se dogodilo. Pre svega, želeo je da se zahvali i čestita Ksavi na rekordu: „Ksavi je uradio dobar posao. Preuzeo je ekipu u vreme maksimalnih poteškoća“. Onda je ušao u detalje…

FK Barselona je 27. januara izgubila 5:3 od Viljareala. Meč koji je zvučao kao državni udar za Ksavija u komplikovanoj sezoni. Ovaj drugi nije video sebe kako se nastavlja, ali je konačno bio ubeđen da ostane da završi sezonu. „Stvari nisu išle kako treba. Ksavi nam je rekao da ne vidi da može da izdrži pritisak. Prihvatio sam da će sezona biti razmotrena jer je Ksavi u srcu i bilo je bolje ne menjati trenera sredinom sezone“. Džoan Laporta se nastavlja. Ovo poslednje je bilo iznenađeno Xavijevom promenom govora: „Kaže nam da vidi sebe sposobnog da napravi šampiona Barse. Postoji konferencija za novinare tokom koje menja govor i sastanak sa sportskim direktorom tokom kojeg menja svoje zahteve.“

Laporta ne zatvara vrata na Ksavi

Sekvenca koja se nije dosađivala Džoan Laporta: „To me navodi na pomisli da je potrebno dati novi podsticaj da bi se iz ovog tima izvučeo najbolji.“ Hansi Flik bi trebalo da donese ovaj novi podsticaj i Džoan Laporta je veoma srećna što može da računa na stručnost nemačkog trenera: „Flik vidi sebe kao sposobnog da se takmiči sa bilo kim sa ovim timom. Ovo je bilo odlučujuće (…) Preuzimam odgovornost za odluku kao i za sve odluke, zajedno sa mojim upravnim odborom. Ali uzimamo u obzir i odluku sportskog menadžmenta. To nam je dalo mnogo samopouzdanja da vidimo da poznaje tim više nego što smo mislili“.

Iako je cenio izbor da se kladi na Hansija Flik za budućnost, Džoan Laporta je objasnila da je kraj saradnje sa Ksavijem održan u skladu sa pravilima. Ovo ne zatvara vrata povratku Ksavija u FK Barselona u budućnosti: „Ksavi je legenda i njegov entuzijazam nas je naterao da preduzmemo odluku da ga ratifikujemo. Od trenutka kada je dao ovakve izjave i suštinski promenio svoje zahteve, sportski menadžment to nije jasno video i osećam da moram da dam ovaj podsticaj. Rukovodstvo ima moć da donosi ovakve odluke i da ih mudro ispravi, kao što je to uradio i Ksavi. Završili smo na veoma elegantan način. Održao je reč, kao i mi, i postigli smo dogovor. Vrata su mu otvorena, jer je kule u duљi. Završili smo dobro i sada smo na putu da nastavimo da pobeđujemo.“ Razdvajanje bez prevelike gužve između Ksavija i Barse prema Džoan Laporta.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.