Kontroverzna nova ideja Džoana Laporte da spasi FK Barselona

FK Barselona: Neshvatljivo upravljanje slučajem Ksavija

Bilo da se radi o sportu, institucionalno ili finansijski, FK Barselona je u teškoj poziciji. Katalonci dolaze iz još jedne teške sezone, dok su madridski rivali osvojili La Ligu bez previše komplikacija i mogu da idu na petnaestu Ligu šampiona u svojoj istoriji. Ukoliko se Barča nada da će budući dolazak Hansija Flik na klupu omogućiti klubu da se vrati na pravi put, takođe znamo, u Barseloni, da sam dolazak Nemca neće biti dovoljan. Zaista će biti neophodno da se naprave mnoge promene u timu.

Ali, da bi ojačao tim i ponudio zanimljive komade Fliku kako bi mogao da pokrene svoju mašinu, Barča mora da se nosi sa katastrofalnom finansijskom situacijom i veoma složenim finansijskim fer-plejom u La Ligi. Samo da bi mogao da ispoštuje standarde finansijskog fer-pleja La Lige, katalonski klub mora da povrati 100 miliona evra, onda će morati da povrati druge značajne sume kako bi privukao igrače u svoje redove. Zato je neophodno imati nekoga ko savršeno poznaje rad španskog FPF-a i prozora za transfer, i ko je takođe dobar pregovarač.

Povratak menadžera

Ovaj čovek bi mogao biti… Mateu Alemany. Kao što je naznačeno Relevo, Joan Laporta želi da vrati čoveka koji je bio direktor Barsine fudbalske sekcije do septembra 2023. Jak čovek kluba kada je Laporta preuzeo vlast do odlaska, bio je izdvojen kao jedan od glavnih arhitekata titule u La Ligi 2023, inofarmiran pošto je uspeo da dovede zanimljive igrače uprkos finansijskoj situaciji. Takođe ima težinu sa La Ligom.

Međutim, to je takođe izbor koji će verovatno biti kontroverzan. Prvo, zato što je Alemani stvorio unutrašnje tenzije pre godinu dana, sa lažnim startom u Aston Vili, pre nego što je zalupio vrata u septembru. Kako se navodi, njegov odnos sa većinom lidera je hladan. Zatim, povratak bi sigurno oslabio Deka, sportskog direktora kluba i glavnog donosioca odluka iza Laporte, čak i ako ovaj drugi ne želi da bivši vezni igrač ode. Španski mediji nagoveštavaju da još nije bilo zvaničnih razgovora, ali je povratak Alemanija u Barču prilično verodostojna mogućnost prema njegovim rečima…

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.