FK Barselona je u doldrumu za prozor transfera

FK Barselona je u doldrumu za prozor transfera

To je još jedno posebno komplikovano leto koje čeka FK Barselona. Posle prazne sezone koja se takođe zaista nasmejala madridskim rivalima, Katalonci će morati naporno da rade kako bi ponudili takmičarski tim Ksavi, koji će biti prisutan na klupi naredne sezone. Znajući da će, pored toga, Real Madrid biti još bolji na papiru sa dolascima Kajlijana Mbapea i Endrika. Džoan Laporta i Deko ne žele da izostajaju, dok im među navijačima jasno glođe zube.

Međutim, dvojica glavnih organizatora Barse suočavaju se sa užasnom finansijskom realnošću i još uvek im veoma smeta ovaj finansijski fer-plej La Lige. Kao što je naznačeno Relevo, Barça prvo mora finansijski da uđe u zeleno, i da se povinuje čuvenom pravilu 1:1. Pravilo španske finansijske kontrole u kojem se navodi da klub može da potroši isti iznos kao i prihod koji ide na račune kluba. Poslednjih godina Barča je često bio pod remijem 1:2 ili čak 1:4, što znači da su u ovom drugom slučaju, da bi mogli da potroše 25 miliona evra na prozor transfera, morali da donesu 100 miliona evra!

Laporta mora da nađe novac pre kraja juna

Da bi mogao da se vrati na ovaj 1:1 koji bi im omogućio da imaju malo veću maržu, Barča prvo mora da pronađe 100 miliona evra do kraja ove godine. Katalonci računaju na novi dogovor sa proizvođačem opreme Najk, koji se navodno finalizuje. Postoji i mogućnost korišćenja ovih čuvenih poluga, i prodaje dela Barça studija. Zatim, treća i poslednja opcija, prodaja igrača. Dovoljno je reći da će Džoan Laporta u narednim nedeljama imati posla za njega, ali ako uspe da povrati ih 100 miliona evra, leto bi moglo malo lakše da se snađe.

I zaista, za 1:1, Barça bi, na primer, mogao da iskoristi sve sume prikupljene od moguće prodaje Rafine ili Frenkija de Jonga. Zato prvo moramo da nađemo 100 miliona evra da budemo u redu, a onda da nađemo novac za regrutovanje. U ovom trenutku, katalonski klub ne može da napreduje u prozoru transfera. Gvido Rodrigez je na kraju ugovora u Betisu jedina operacija koja je dobro napredovala. Prema rečima Releva, Ksavi sanja o Niko Vilijamsu, španskom pobedniku Atletika, ali je to trenutno nemoguća operacija finansijski. Podrazumeva se da su Bernardo Silva ili Džošua Kimih, druga imena koja se često vezuju za katalonski klub, takođe nerealne opcije u ovom trenutku. Nazad na posao…

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.