Đirona i Mančester siti bi mogli da budu lišeni Lige šampiona

Đirona i Mančester siti bi mogli da budu lišeni Lige šampiona

Prvi put u svojoj istoriji Đirona je uspela da se kvalifikuje za Ligu šampiona. Međutim, njegovo prisustvo na takmičenju u septembru još uvek nije osigurano. Katalonski klub, koji je u vlasništvu Siti fudbalske grupe (baš kao i Mančester siti, ES Trojes AC ili Palermo FC), ne može da učestvuje u istom takmičenju kao još jedan član grupe prema pravilima UEFA. Međutim, Mančester siti je takođe kvalifikovan za C1, što je problem. Prema ACE, tim Đirone je apsolutno morao da se rastane od akcija Siti grupe tako da predstavljaju manje od 30 odsto.

Druga zakonska mogućnost je da se sprovede slepo poverenje, već da se akcije prebace u fond slepog poverenja, pod kontrolom UEFA. Ovo je metod koji ove sezone koriste RedBird Capital (vlasnik Tuluza i AC Milana). Đirona i Mančester siti neće morati da razmenjuju igrače (pozajmicu ili kupovinu) do septembra 2025. Katalonski klub će takođe morati da se rastane sa menadžerima koje ima zajedničko sa engleskim klubom. Ukoliko Siti fudbalska grupa ne dobije odobrenje UEFA o poštovanju pravila, jedan od njena dva tima, Đirona ili Mančester siti, mogao bi da bude isključen iz Lige šampiona i prebačen u Ligu Evropa.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.