FIFA i UEFA i dalje napadaju španski fudbal

FIFA i UEFA i dalje napadaju španski fudbal

Nedelje prate jedna drugu i izgledaju isto za španski fudbal, koji tone u gustu totalnu krizu. Poslednjih meseci zemlja je bila pogođena višestrukim političkim skandalima u koje je umešana federacija. Posebno su izdvojena dva čoveka: Luis Rubiales i njegov privremeni predsednik Pedro Roša. Suočena sa ovim slučajevima bez presedana, španska vlada Pedra Sančeza nedavno je donela radikalnu odluku, o stavljanju Kraljevskog španskog fudbalskog saveza (RFEF) pod poverenika. „Španska vlada je donela ovu odluku da popravi ozbiljnu situaciju RFEF-a i omogući joj da započne period obnove u klimi stabilnosti“, saopštio je na svom sajtu Conseil supérieur des sports (CSD), telo pod Ministarstvom sporta. Ako su španski lideri odlučili da pojačaju Pedra Rošu na čelu RFEF-a u vanrednom stanju, naredni dani će biti ključni sa velikim natezanjem protiv Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) i Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija (FIFA).

Nesuglasice između glavnih međunarodnih fudbalskih organizacija, FIFA i UEFA i vlade izazvale su katastrofu neviđenih razmera za španski fudbal. Situacija nestabilnosti zbog istraga oko RFEF-a motivisala je Visoki savet sporta da se odluči za Komisiju koja će štititi federativni entitet. Međutim, to su FIFA i UEFA videle kao pretnju političkog uplitanja koja bi mogla da ih navede da reaguju. Sa vladine strane, Hoze Manuel Rodríguez Uribes, predsednik CSD-a, odgovorio je nasilno: „Ono što bi bilo neodgovorno je sedeti skrštene strane, ne raditi ništa, dok šteta po ugled španskog fudbala nastavlja da raste“. To je bio događaj koji se nije dolio UEFA i FIFA, iako se čini da je to pitanje još uvek daleko od rešenja pre nego što stvar dođe do najradikalnijeg rešenja: zabrane španskog fudbala iz svih međunarodnih takmičenja.

Petak će biti ključni dan

Španski fudbal zadržava dah i obeležio je datum petka, 3. maja 2024. godine crvenom olovkom u svom kalendaru. Petak je krajnji rok da CSD pojasni pitanja koja postavljaju FIFA i UEFA, odnosno: po kojoj pravnoj i/ili činjeničnoj osnovi je imenovana Komisija? Kakav je sastav Komisije i ko je imenovao njene članove? Koji je tačan mandat Komisije? Koja su ovlašćenja Komisije? Kakav je odnos Komisije prema statutarnim telima za donošenje odluka RFEF-a? Pet glavnih pitanja koja će morati da budu razjašnjena pre kraja nedelje. Sada postoje dve mogućnosti: ili je odgovor CSD-a na zahteve zadovoljavajući, što bi podrazumevalo da FIFA i UEFA pažljivo prate slučaj, ali bez preduzimanja bilo kakvih koraka do budućih događaja, ili je dokazano da je političko uplitanje stvarno i da je stoga RFEF intervenisao. Dve institucije svetskog fudbala su alarmantne, još od Najona i Ciriha, da će ova poslednja hipoteza na taj način nagovestiti smrtonosne posledice po španski fudbal. Finansijski, ovaj haos bi odvesti španske entitete u ozbiljnu krizu, jer ne bi mogli da prisvoje unosne cene koje se nude za njihova TV prava. Ako bude potvrđeno, FIFA će suspendovati špansku federaciju i ona će automatski biti isključena iz svih takmičenja, ali i iz TAKMIČENJA UEFA.

Drugim rečima, nacionalni timovi biće eliminisani sa sledećeg Evra u Nemačkoj i Olimpijskih igara (muških i ženskih), dok njeni klubovi takođe neće moći da se takmiče u Ligi šampiona, Ligi Evropa, Ligi Evropa i klupskom Svetskom prvenstvu. To bi bila slična situacija kao ona koju je doživela Rusija, čiji nacionalni timovi i klubovi ne učestvuju u međunarodnim takmičenjima iz sasvim drugog razloga: rata u Ukrajini. Ipak, bilo je slučajeva u kojima je FIFA izdala zabranu sličnu onoj sa kojom se suočava Španija. Federacije Zimbabvea, Kenije, Pakistana i Čada sankcionisane su zbog slučajeva u kojima je podignuto „političko uplitanje“ i dovelo do veta na međunarodnim takmičenjima. Španija bi takođe bila povučena iz trke za domaćina Svetskog prvenstva 2030.Redovna kandidatura FIFA u decembru biće ozvaničena (Španija, Maroko i Portugalija sa tri južnoameričke zemlje za uvodne utakmice). Iz Švajcarske se već izveštava da su Maroko i Portugalija savršeno sposobni da sami izvrše turnir, bez prisustva Španije. Ključna nedelja se oblikuje za budućnost španskog fudbala…

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.