Ko je Alvaro Vales, budući golman OM-a?

Ko je Alvaro Vales, budući golman OM-a?

Gol Olimpike de Marsej ipak će braniti Španac naredne sezone. Kao što svi iberijski mediji nagoveštavaju, OM je postigao dogovor sa Las Palmasom za Alvara Valesa, 26-godišnjeg golmana, ispred ostalih zainteresovanih klubova kao što je Real Betis. Golman koji je prilično nepoznat u Francuskoj, ali koji ima dobar rejting na drugoj strani Pirineja. Bila mu je potrebno samo jedna sezona – jedina koju je odigrao u prvoj diviziji – da ubedi sve u njegove kvalitete, toliko da je bio na listi od 6 golmana koje je pratio španski trener Luis de la Fuente za Evro, čak i ako na kraju nije izabran.

„Ima odličnu sezonu i imao bi mesto u reprezentaciji“, objasnio je trener La Roje u januaru. Mora se reći da je bio veoma dobar, posebno u prvom delu sezone, pre nego što je malo pao u drugom delu sezone 23/24, kao i njegov tim. On je odličan golman na svojoj liniji, sposoban da napravi refleksne uštede koje su briljantne koliko i iznenađujuće. To je očigledno njegova glavna snaga, a nema sumnje da će oduševiti publiku na Vélodromu odlučujućim intervencijama na svojoj gol liniji kako bi izbegao golove rivala OM-a.

Odličan golman na svojoj liniji

Cifre ilustruju njegovu sjajnu sezonu. Na zimskoj pauzi bio je golman koji je priznao najmanje golova u La Ligi (15 golova je priznao na 18 utakmica). Pravi nastup za golmana koji igra u klubu koji nije deo krema španske lige. Bio je i golman sa najvećim procentom uštede u Evropi, zaustavio je 82,56 odsto šuteva koje su napravili protivnici. Do pauze je izbegao 10,3 xG od rivalskih timova – u suštini, izbegao je 10 golova – što je impresivna cifra.

On je i golman kome je prilično prijatno sa loptom pod nogama, po tradiciji španskih golmana koji su izašli poslednjih godina. On i dalje ima neke bodove za poboljšanje, kao što su njegovi izlazi iz vazduha, posebno u prilično fizičkoj ligi kao što je Liga 1. Međutim, nema sumnje da golman, koji je imao prilično komplikovanu karijeru, ima jak mentalitet. Nikada se nije smatrao važnim u omladinskim timovima Sevilje FC ili Betisa, takođe se mučio da sebi napravi mesto u Las Palmasu. Sa 24 godine, još uvek je bio zamena u D2, i znao je da čeka u senci. Mediji koji su izveštavali sa vesti iz Las Palmasa takođe ga predstavljaju kao izuzetno profesionalnog igrača, vodeći veliku brigu o njegovom telu. Nadajmo se narodu Marseja da жe ispuniti svoju reputaciju!

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.