Rasistički skandal u FK Barselona!

Hansi Flik želi da vrati zvezdu Les Bleusa u FK Barselona!

To je novi slučaj bez kojeg bismo se dobro snašli u FK Barseloni. Čak i ako to neće imati nikakve posledice na sportskom nivou ili u smislu prozora transfera, tiče se jednog od najuticajnijih ljudi kluba. To je Enrik Masip, savetnik Džoan Laporta i blizak prijatelj predsednika, pored toga što je član sportske komisije kluba. Bivši rukometaš španskog kluba i reprezentacije nalazi se u srcu kontroverze, s obzirom na to da su korisnici interneta otkrili da je na svojim društvenim mrežama podelio i objavio sadržaj koji je ocenjen kao ksenofobičan, rasistički i ženomrzački.

„Statistika Ministarstva za ravnopravnost pokazuje da 12,6 odsto stanovništva čini 50 odsto femicida. To znači da proporcionalno stranci ubijaju žene 4 puta više od proseka populacije, a 7 puta više od Španaca“ označava sadržaj posta koji je podelio na svom nalogu na platformi X. „Podsaharski koji je ilegalno stigao na Kanarska ostrva smešten je u hotelu sa 4 zvezdice u Guardamar del Seguri (Alikante). Seksualno je zlostavljao čistačicu u ustanovi. Hotel je od oktobra ugostio 280 ilegalnih imigranata. Sudija ga je pustio na slobodu! », može se videti na drugom tvitu koji je podelio Masip. I ponovo je postavio brojne poruke sa sličnim sadržajem, koje mnogi korisnici interneta smatraju nepodnošljivim, i dolaze sa naloga veoma daleko desno od španske političke i medijske šahovske table.

Odbija da se izvini

Kontaktiran od strane novina El Periodico, Masip je odbio da se izvini: „Ne dajem svoje mišljenje. Samo ističem zanimljive informacije i situacije. Pokazujem šta se dešava na ulici.. Kao što je naznačeno ACE, ova onlajn ponašanja su jasno u suprotnosti sa etičkim kodeksima kluba koji su potvrđeni 2021. godine, a koji posebno propisuju da „Svako ko je povezan sa FK Barselonom mora da brani različitost i jednakost bez diskriminacije na osnovu rase, uverenja, političkih ili sindikalnih ideja, jezika, pola ili seksualne orijentacije“. Odgovorna upotreba društvenih mreža takođe je uključena u ove interne propise.

Masip je deaktivirao svoj X nalog tokom dana u sredu. Dok se Barča i u više navrata javno pozicionirala kao otvoren i inkluzivan klub, Masipovi postupci su logično mrlja. Etički komitet kluba mogao bi da se sastane kako bi doneo odluku o ovoj situaciji i ovom novom lošem brujanju bez kojeg bi Barča dobro prošli. Dovoljno je reći da bi glave mogle da se kotrljaju prilično brzo…

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.