Liga šampiona: pristalica, skaut i trener… Nestvarna priča Edina Terzića sa Dortmundom

Liga šampiona: pristalica, skaut i trener... Nestvarna priča Edina Terzića sa Dortmundom

Karijera se ponekad prati uz podršku slučajnog susreta, povlačenja dobrodošlice ili neodgovarajuće prilike. Za putanju Edina Terzića to je koktel pomalo od svega toga, posut nemilosrdnošću, emulacijom, a ponekad i nervima, jer ne bi trebalo pogrešno da procenimo rad nemačko-hrvatskog trenera. Ali Terzić je NLO i on to previše dobro zna da bi rekao drugačije. Pre deset godina, kada je bio samo skroman amaterski igrač u regionalnoj diviziji, rodom iz Mendena (Severna Rajna-Vestfalija) nije mogao ni da zamisli da ide takvim putem, fino podešen sa finalom Lige šampiona protiv Real Madrida večeras (21:00).

„Mnogi ljudi znaju da sam iz regiona, rođen sam 30 kilometara odavde. Prvi put sam došao na stadion kada sam imao devet godina. Od tada sam oduvek znao da imam taj tim u srcu, ali nikada nisam mislio da ću imati takav posao ovde.“– rekao je on na svojoj konferenciji za novinare 2020. Ali da bismo proučili fenomen, moramo da premotamo poslednjih 14 godina. Mladi Terzić je 2010. Briljantno je to uradio, ali je odlučio da prestane kada mu se ukazala prilika da se pridruži svom voljenom klubu Dortmundu, kao skaut za U19. Znao je oštar zaokret koji ga je čekao iskoristivši ovu priliku, ali držeći se svojih ideja, unapređen je, prvo kao pomoćni trener Hanesa Volfa na U19, potom u rezerve, 2011. godine.

Njegov duet sa Slavenom Bilićem, važna prekretnica

Međutim, velika prekretnica u njegovoj karijeri bio je ovaj korak kao asistent Slavenu Biliću, jugoslovenskog porekla poput njega, prvo na klupi Bešiktaša 2013, zatim Vest Hema u Premijer ligi, 2015. godine. Prema nemačkom časopisu Schwatzgelb, Hrvat je u to vreme već identifikovao potencijal svog mlađeg brata, što ga je navelo da konsultuje Dortmund da ga oslobodi. Zahtev koji je u to vreme prihvatio Mihael Zorc, sportski direktor i dobro upoznat sa mogućnošću koja se ukazala njegovom čoveku. Konačno je u leto 2018, šest meseci posle smene Bilića i njegovog stručnog štaba u Vest Hemu, terzić vratio u Rur, i ovog puta, sa novim statusom. Lusijen Favr ga je učinio svojim asistentom u profesionalnim redovima, ali je smenjen u decembru 2020. posle poniženja koje je doživeo protiv Štutgarta (5-1).

Pojavila su se imena, poput Marka Rouza, ali je Dortmund konačno verovao Terziću da će preuzeti na privremenoj osnovi do kraja sezone. Rezultat: kvalifikacije za Ligu šampiona. Neko vreme se očekivalo da ostane, Nemačko-Hrvat je konačno zamenjen Markom Rouzom narednog leta, a našao se i tehnički direktor kluba. Zagrada od godinu i po dana pošto je ponovo imenovan da zameni Rouza posle smene u maju 2022. Terzić je od tada izgradio reputaciju. Ako nije uvek jednoglasan sa navijačima, od kojih su neki pozivali na njegovu smenu kada je Dortmund klizao van top 4 ove sezone, tehničar je uspeo da se skloni na poslu i povede, uprkos svim šansama, svoj klub do finala Lige šampiona. Veиeras bi mogao da uрe u istoriju.

Parions Sport en Ligne i Super Sport vam nude bonus dobrodošlice u iznosu od 85€ i 15 € bez depozita sa šifrom FM15. Pobeda Dortmunda može da vam zaradi i do 459€, a pobeda Real Madrida može da vam zaradi i do 136€.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.