Reprezentacija Francuske: Simakan, iznenađenje liste Didijea Dešampa od 26 za Evro?

Reprezentacija Francuske: Simakan, iznenađenje liste Didijea Dešampa od 26 za Evro?

„Kao sanjar, razmišljam o Les Bleusu i verujem u njih. To je zemlja u kojoj sam rođen, to je reprezentacija koja tera sve Francuze da sanjaju. Za mene, to je viљe od sna. Moram da uradim sve što mogu da ga dobijem. Uvek postoji mesto gde se može odneti. Jednog dana, kada se ukaže prilika, moraćemo da pokažemo da možemo da ostanemo tamo.“– objasnio je Mohamed Simakan u februaru 2023. godine, tvrdeći svima koji bi slušali da je sanjao Les Bleusa. Godinu dana kasnije i uprkos nekoliko prilika zbog povreda, Didije Dešamp ga nije pozvao uprkos nekoliko poziva.

Nekoliko sati pre objavljivanja liste 26 za Euro 2024 koja će se održati u četvrtak uveče u 20 časova, dozvoljena je nada za veoma svestranog odbrambenog igrača RB Lajpciga. Prvo zato što selektor reprezentacije mora defanzivno da se izbori sa kaskadom povreda i igrača van forme, zatim zato što DD ima mogućnost da proširi svoju grupu na 26 za takmičenje, što će mu možda omogućiti da proba potez ili dva tako što će se okliznuti u jednom ili dva iznenađenja.

Svestranost koja može da bude glavni adut za Evro

Što se tiče igrača, očigledno je svestranost odbrambenog igrača Lajpciga i njegovo iskustvo iz Lige šampiona (21 meč i 2 gola) koji igraju u njegovu korist. Pre centralni odbrambeni igrač u Lajpcigu u prvim mesecima sezone (26 mečeva odigranih na sredini i 14 na desnoj strani), Mohamed Simakan je jedan od evropskih odbrambenih igrača koji sebe projektuje najviše napred. Dvostruki šešir koji bi mogao da zavede Didijea Dešampa kada je u pitanju donošenje konačnih odluka. Ako često igra u centralnoj odbrani sa Kastelom Lukebom od odlaska Gvardiole u Mančester siti, on takođe zna da igra briljantno sa desne strane kao potpuni bek.

Na toj poziciji igra gotovo isključivo od marta, pokazujući svoje kvalitete brzine (satkao je brzinom od 35,5 km/h u Ligi šampiona), snagom i tehnikom sa loptom pod nogama. I poslednjih nekoliko nedelja, Simakan se vratio na najviši nivo. Sa 2 asistencije i golom u poslednje 4 utakmice, takođe pokazuje da nije samo odbrambeni igrač. Protiv Verdera iz Bremena je bio svuda na desnoj strani bilo da je to na začeljku, u sredini pa čak i ispred, čak je sebi davao luksuz da pobedi u 6 duela, oporavi 4 lopte i napravi 2 presretanja. Sa 10,74 kilometra pokrivenih tokom meča, bivši francuski omladinski internacionalac bio je igrač koji je prešao najviše razdaljine tokom meča.

XXL nastup u Bundesligi koji Didije Dešamp sigurno nije propustio, a koji je sigurno video igrača na poslu u Ligi šampiona (odigrano je 7 utakmica, uključujući 2 meča protiv Mančester sitija i jedan protiv Real Madrida) ove sezone. Ostaje da se vidi da li će to biti dovoljno da mu se dozvoli da se prvi put pridruži francuskom odredu? Teško je reći kako konkurencija obećava da će biti ozbiljna. Ostaje činjenica da je sudbina RB Lajpcigovog br. 2 sada u rukama selektora reprezentacije. Konačan odgovor biće dat u četvrtak uveče…

Napravite svoju listu 26 reprezentacija Francuske za Euro 2024

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.