Irvin Kardona: „U Sent-Etjenu sam se vratio u Ligu 2, ali u klub iz Lige 1“

Irvin Kardona: "U Sent-Etjenu sam se vratio u Ligu 2, ali u klub iz Lige 1"

Super Sport: Irvine, kako si završio u Sent Etjenu ove zime?

Irvin Kardona: Bio sam u Nemačkoj i zbog nedostatka vremena za igru, samopouzdanja i mnogo toga, doneo sam odluku da odem i razgovaram sa sportskim direktorom Augzburga krajem 2023. da mu kažem da bih voleo da odem na pozajmicu. Imao sam nekoliko klubova koji su bili zainteresovani za šestomesečnu pozajmicu, ali sam već odlučio da odem u Sent Etjen. To je klub koji je dugo zainteresovan za mene. I bio sam za ovaj projekat da se vratim u Ligu 1. Trebao mi je novi izazov, da ponovo nađem zadovoljstvo da se osećam dobro.

FM: Atmosfera, žar i entuzijazam oko ovog kluba odigrali su ulogu u vašoj odluci?

MK: Naravno. Za zanos, to je mnogo bolje od mojih očekivanja. Znao sam da je sjajna atmosfera u Saintéu, ali ovo je atmosfera dostojna Lige šampiona, totalno je ludo.

„Protiv Bordoa, stadiona koji tako eksplodira, bilo je iskreno impresivno“

FM: Da li želite da pričate o atmosferi tokom čuvene utakmice protiv Bordoa?

MK: Za mene je to najbolji meč u mojoj karijeri u smislu atmosfere, u smislu scenarija. Nikada nisam doživeo vakav preokret na meču i stadionu koji tako eksplodira, bilo je iskreno impresivno, veličanstveno. Prvi gol je prelep jer je dalekometni šut, ali je tačno da je 2. gol spektakularniji i pogotovo na samom kraju utakmice. Primio sam i mnogo poruka koje su me dirnule. Ljudi koji mi kažu da će pamtiti ovu igru do kraja života.

FM: Gazili ste vodu poslednjih nedelja (8 golova na poslednjih 11 L2 mečeva), da li se osećate kao da ste u formi svog života?

MK: Imam svoju najbolju sezonu, i lično, ide veoma dobro. Kolektivno pobeđujemo u mečevima, za sada smo na meti. Ostalo je još nekoliko utakmica, moramo da damo sve od nas da stignemo tamo.

FM: Ne želite previše da pričate o sebi, ali ipak, dva puta uzastopno najbolji igrač meseca u L2, da li se to i dalje računa?

MK: Tačno je da sam dobio ove dve nagrade za igrača meseca, ali kao što često kažem, ako sam dobio ove dve nagrade to je zato što iza tima koji prate. Često napadač zavisi od igrača koji stoje iza njega. Ako su igrači koji su u zaostatku malo ispod, neizbežno je da napadač neće nastupiti tako dobro. Danas je to kolektivni napor koji mi omogućava da osvajam i trofeje.

„Ova grupa ima sposobnost da radi velike stvari“

FM: Govorili ste o cilju, da li je očigledno da idete u Ligu 1?

MK: Svi smo spremni da igramo uspon, to je glavni cilj. Ono što nam je potrebno je da nastavimo da ubacimo niz dobrih nastupa i izbegnemo poraz, što nam je išlo sasvim dobro poslednjih nedelja (napomena urednika: 10 pobeda, jedan remi i jedan poraz u poslednjih 12 mečeva L2). Mi smo drugi u stojećem položaju, imamo svoju sudbinu u svojim rukama.

FM: Bili ste šampion Francuske sa Monakom na početku karijere, poznavali ste nekoliko klubova. Ali onda stvarno osećaš da postoji stanje uma, nešto jako što te ujedinjuje. Bilo da je na nivou igrača ili trenera da urade nešto veliko.

MK: Da, jasno je da ova grupa ima sposobnost da radi velike stvari. To je grupa koja je veoma bliska, koja ima mnogo mentalne snage. Videli smo to protiv Bordoa, čak i kada smo bili u zaostatku, nismo odustajali i videli smo rezultat. I takve vrste detalja mogu da naprave razliku na kraju.

FM: Kao pojedinac, na kojoj poziciji vam je najudobnije? Više u osi ili više sa strane?

MK: Neizbežno, moraću da odgovaram sa strane, barem u sistemu gde igramo. Tačno je da imam mnogo prostora, nemam mnogo lopti, uspevam da stvorim i mnogo šansi. U ovom trenutku igram na sredini, to je pozicija koju dobro poznajem i trudim se da dam sve od sebe da dobro nastupim i pomognem timu. Kada sam igrao u Brestu, igrao sam i na obe pozicije, ali smo često igrali 4-4-2 i većinu vremena sam igrao sa Šarbonijeom ili Stivom Munijeom napred, tako da je opet drugačije. Ovde igram sam napred, ima manje mesta, branioci su više na meni…

FM: globalnijiSa vašim nastupima i ciljevima, osećamo da ste skrenuli u ćošak od dolaska sa Zelenima…

MK: činjenica da sam bio u Nemačkoj mi je pomogla da napravim korak napred iz mnogo razloga. Jer istina je da u karijeri skoro nikada nisam postigao toliko golova za tako kratko vreme. Posle toga mislim da mogu još bolje, pogotovo što sam veštiji pred golom. Promašio sam dobar protiv Bordoa, onaj koji inače moram da ubacim u mrežu.

FM: Kad smo kod Nemačke, kako objašnjavate da vam nije uspelo u Augsburgu?

MK: Nije išlo po planu. Već na kulturnom nivou nije bilo lako. Onda, kao što sam već rekao, trener me je doveo u Nemačku sa upravom koja je potvrdila moj dolazak. Svi su otpušteni. Došao je novi trener koji me nije znao, mislim da zaista nisam imao šanse, bar jednom kada je stigao novi trener.

FM: Tokom ovog perioda pozajmice, da li se Augsburg prijavio na vaše nastupe ili je u kontaktu sa vama?

MK: Ne, nisam niљta иuo otkako sam napustio klub ove zime.

FM: Zato što se približava kraj sezone, a nemate opciju da kupite na pozajmici. Kakvo je vaše stanje uma u vezi vaše budućnosti?

MK: Da budem iskren danas, ne razmišljam o tome. Moj cilj je da klub ode gore i završi sezonu na najbolji mogući način postizanjem golova i da se ne povredi. Onda ćemo videti koja su mi vrata ili opcije na raspolaganju.

FM: Da li vam je teško da zamislite povratak u Augsburg ovog leta?

MK: Komplikovano da i ne jer imaju i dobru sezonu (napomena urednika: trenutno su 8. u Bundesligi). Iskreno, stvarno ne znam. Da bih o tome redovno razgovarao sa porodicom, nisam baš pričao sa njima o mogućnosti povratka u Nemačku. Živim u trenutku, pogotovo što sam trenutno u dobrom periodu, pa se trudim da ostanem fokusiran na utakmice iz vikenda u vikend. Još uvek nije vreme da razmišljam o svojoj budućnosti.

„Ne kajem se zbog karijere koju sam imao“

FM: Cilj je ipak igrati u prvoj diviziji za vas, bilo u Francuskoj, Nemačkoj ili negde drugde?

MK: očigledno, posle bilo u Francuskoj, Nemačkoj ili Španiji… Ako ostanem u Sent Etjenu to će biti Liga 1, ako se vratim u Nemačku to će biti Bundesliga… U svakom slučaju, biće u prvoj diviziji.

FM: Još uvek je hrabro spustiti nivo da se povratiš. Ti si savršen primer ovoga…

MK: Naravno, bilo je malo toga. Da se spustim za jedan stepen, da se ponovo zabavim, da postignem golove, da budem u dobroj spirali, da ubacim dobre performanse da bih mogao ponovo da počnem. Onda sam se, sa moje tačke gledišta, vratio u Ligu 2, ali u klub iz Lige 1. OK postoji razlika u nivou, ali u smislu rada na treningu ili na mečevima, nema ga, isto je kao u Ligi 1.

FM: Da završim i da vam se vratim. Bili ste šampion Francuske sa Monakom sa Mbapeom, Bernardom Silvom, Radamelom Falkaom ili Bendžaminom Mendijem (7 mečeva odigranih u svim takmičenjima uključujući 3 u Ligi 1). Sa 26 godina, i gledajući u retrovizor, da li bi promenio nešto u svojoj karijeri?

MK: Iskreno, danas ne bih ništa menjao u svojoj karijeri. Moja karijera nije izuzetna, to je pristojna karijera. Imao sam neke izuzetne trenutke, neke teže trenutke zbog kojih sam danas tu gde jesam. U stanju sam da postižem golove i dobro nastupam. Ide dobro, srećan sam, osećam se dobro tako da se ne kajem zbog karijere koju sam imao ili izbora koje sam doneo u prošlosti.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.