Zašto svi odbijaju Bajern Minhen

Zašto svi odbijaju Bajern Minhen

Umetnost iščekivanja. Nešto što je Bajern Minhen često savladao do perfekcije, kako u pogledu regruta, tako i trenera. Ali 2024. godine, stanovnici Alijanc arene imaju sve poteškoće na svetu da pronađu naslednika Tomasa Tuhela. Dolaskom na nemačku klupu u martu 2023. godine, bivši trener Čelsija trebalo je da vodi projekat nekoliko godina. Samo љto to nije uspelo. Zbog toga su Bajern Minhen i TT zvanično okončali saradnju na kraju sezone 2023-24. To je saopšteno 21. Ovo je trebalo da da Tuhelu vremena da pronađe novi klub i Rekordmeister da mirno napreduje u vezi budućeg trenera.

Minhenska strana je imala specifičan plan na umu, tačnije da potpiše perspektivnog Ksabija Alonsa. Takođe, udvarao se Liverpulu, Španac je konačno odlučio da nastavi sa Bajer Leverkuzenom, koji su pod njegovom komandom krunisani za šampiona Nemačke. Posle toga, Bavarci su pokušali veoma zapanjujući potez. Zaista, pokušali su da vrate Džulijana Nagelsmana, koji je otpušten godinu dana ranije nakon što je pregovarao sa TT iza leđa. Daleko od toga da je bio kivan, nemački selektor je više voleo da produži ugovor sa federacijom i vodi svoju zemlju bar do Svetskog prvenstva 2026. Bio je to još jedan udarac za Bajern Minhen, koji je takođe dobio odbijanje od Uneja Emerija, koji mu je produžio ugovor sa Aston Vilom.

Bajern Minhen nije video da dolazi udarac

Istovremeno, direktori su pomerili svoje piona za Ralfa Rangnika, nemačkog tehničara koji je imao prednost što savršeno poznaje Bundesligu. Jedini problem je bio što je već bio na funkciji. Međutim, u Minhenu je postojala nada da će biti ubeđen i da će austrijska federacija doći do sporazuma. Signali su juče bili prilično dobri. I zaista, nekoliko nemačkih medija je objavilo da je bivši trener Mančester junajteda preneo klubu svoju želju da preuzme vođstvo nad timom sledeće sezone. Međutim, ostalo je još nekoliko malih tačaka koje treba dogovoriti na sastanku održanom juče između raznih stranaka. Ali Bavarci su bili više nego samouvereni.

Izjave direktora posle utakmice protiv Real Madrida bile su duž ovih linija. „Na pravom smo putu sa Ralfom. On bi bio veoma dobar izbor za nas.“Predsednik Herbert Hejner je rekao. Osim što je Rangnik odlučio da se zakune na lojalnost Austriji i odbio ponudu Bajern Minhena. Udarac koji Nemci nisu videli da dolazi. Sport 1 objašnjava da je uprava kluba bila veoma iznenađena izborom 65-godišnjeg trenera i da uopšte nisu očekivali da će on odbiti njihov predlog, pogotovo što su se igrači Minhena, posebno Karl-Hajnc Rummenige i Uli Hoeneß, sagnuli unazad da ga zadovolje. Međutim, Rangnik nije želeo da okrene svoj život naglavačke i želeo je da nastavi sa Austrijom.

‘Sramotna’ situacija

Stoni fudbal potvrđuje i piše o tome: „Ni Eberl, ni Frojnd, niti bilo ko drugi nije očekivao da će 65-godišnjak ostati selektor austrijske reprezentacije posle višenedeljnih razgovora. Nije bilo neodgovorenih pitanja, Bavarci i trener su se dogovorili oko svih tačaka i činilo se da su ključni podaci razjašnjeni. Međutim, Rangnik je kao rezultat svoje odluke pro-Bajerna video opasnost sa kojom bi Evropsko prvenstvo moglo da se suoči u junu. Rangnik je mogao da osvoji mnogo više u FCB da je imao na umu finale Lige šampiona u Minhenu. Međutim, on nije želeo da se vraća na dnevne poslove i nije želeo ništa da menja.“

Još jedan šamar za Bavarce. Bild, što govori o nekoj situaciji „Neprijatno„, takođe traži objašnjenja za ovih mnogo neuspeha. „Slavni FK Bajern je uzdrman trenerskim zemljotresom kakvog nikada u svojoj istoriji nije doživeo. Svi više vole da ostanu u svom klubu ili reprezentaciji nego da idu u FK Bajern! Kakav šamar šampionima! Dva ključna pitanja su: 1. Zašto svi otkazuju? 2. A ko sada može da se desi?“– piše nemački list. Pogotovo što vreme ističe pošto je ideja kluba bila da što pre regrutuje svog novog trenera kako bi se što bolje pripremio za prelazni rok i narednu sezonu, kao i prozor transfera.

Zašto svi odbijaju?

Osim što još samo nekoliko dana do kraja sezone niko još nije potpisao. Bild U kojoj meriIdeje o tim odbijanjima. „Počasni predsednik Uli Hoeneß je možda još jednom jasno stavio do znanja Rangniku svojim nedavnim nepristojnim pojavljivanjem šta ta pozicija podrazumeva. Svaki trener mrzi ovu javnost, nepredvidive gluposti. I FK Bajern 2024 takođe posustaje na sportskom nivou uprkos tome što se kvalifikovao za polufinale Lige šampiona. Odbrambeni plan Kim/Upamecano vredan 90 miliona evra za sada nije vredan toga. Napred Sané, Gnabry i Coman su skloni povredama. Milerova ličnost je dugogodišnje pitanje, pitanje Kimiha (produženje ili prodaja) ostaje nerešeno.“

To je odigralo ulogu u Bild ko to piše „Ksabi Alonso, Nagelsman, Emeri i Rangnik su se opredelili za stabilnost na terenu i van njega.“ Nakon toga, menadžeri, koji su imali ideju da Rangnikov dolazak bude zvaničan posle polufinalne druge deonice protiv Real Madrida 8. maja, morati će da se vrate na posao. Uzgred, prema pisanju nemačkih medija, Bavarci sada imaju 2 do 3 opcije. Prvi je da pokuša da zadrži Tuhela, ukoliko odvede ekipu do titule Lige šampiona. Pogotovo što još uvek nije zvanično potpisao negde drugde. Međutim, ovo rešenje deluje dalekosežno s obzirom da je TT već počeo da traži klub i njegov odlazak je najavljen. Naravno, nismo imuni na Ksavi stil u Barci.

Peta avenija za istraživanje

Ali to je malo verovatno, ako ne i nemoguжe, za Tuchela. Pored ponekad komplikovanog odnosa sa nekim od svojih igrača, ima i promrzli odnos sa Ulijem Hoeneßom, koji ga je u nekoliko navrata javno napao. Drugo rešenje koje je izneo je da se pronađe neka vrsta privremenog trenera koji će upravljati timom sledeće godine, pre nego što napravi put za Jirgena Klopa, ako se bude osećao spremnim 2025. Ponavljam, ova opcija izgleda apsolutno ludo. Teško je zamisliti da tehničar pristane da potpiše pod takvim uslovima. Krajnje rešenje, najverovatnije, je regrutovanje novog trenera. Da bi izbegli peti neuspeh, Nemci će morati da budu mnogo oprezniji.

Ali još uvek imaju neke interesantne tragove da slede. Izneo se ime Lusijena Favra, koji je bio slobodan i poznavao nemački fudbal. Zinedin Zidan je takođe. Iako ne savlada jezik, Francuz ima solidno iskustvo i auru, on koji je veoma popularan u bavarskoj garderobi. Bivši Hansi Flik (slobodan) je i dalje na tržištu, pogotovo što Barča neće da ga potpiše. Pominju se i Kristijan Štrajh, Rodžer Šmit (Benfika), Sebastijan Hoeneß (Štutgart) i Roberto de Zerbi (Brajton). Sportski direktor Maks Eberl ima posla za njega, jer ne uživa u prvim koracima u Bavarskoj. On takođe zasluškuje svoju reputaciju po ovom prvom vrućem pitanju, koje celom klubu zadaje mnogo glavobolje.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.