Od izbegličkog kampa u Tanzaniji, do budućeg grumena Bajern Minhena, prelepa priča Nestorija Irankunde

Od izbegličkog kampa u Tanzaniji, do budućeg grumena Bajern Minhena, prelepa priča Nestorija Irankunde

Ako se sezona 2023/2024 rimuje sa gubitkom titule i poteškoćama za Bajern Minhen, možemo mu priložiti i reč budućnost. Potpisujući švedskog napadača Jonaha Kusi-Asarea (16) za 4,5 miliona evra prošle zime uprkos interesovanju Čelsija, Mančester junajteda i Real Sosijedada, nemački klub je tri meseca ranije kupio još jedan grumen sa Nestorijem Irankundom. Australijski napadač koji je 9. februara proslavio 18. rođendan, čovek koji je rođen u Kigomi u Tanzaniji, ovog leta će stići u Rekordmeister i koštaće 3,4 miliona evra. Obdaren određenim potencijalom, brzo je zapao za oko nemačkom timu koji ga je video kao veliko pojačanje za budućnost. „Već neko vreme imamo Nestorija na radaru i zadovoljni smo što smo postigli dogovor sa njim i Adelejd Junajtedom u vezi selidbe u Minhen narednog leta. Želimo da se zahvalimo zvaničnicima Junajteda na uvek dobrim razgovorima. Nestory je izuzetno brz vinger, dobar u driblingu i finišu i sa mnogo snage ka golu. Uvereni smo u njegov potencijal i da će preduzeti sledeće korake sa nama.“objasnio je Jochen Sauer, direktor razvoja mladih Bajern Minhena u vreme njegovog potpisivanja.

Sišavši sa visokoleteće sezone 2022/2023 sa 5 golova i 2 asistencije na 23 meča, uprkos skraćenom vremenu igranja, desni vinger je imao sjajne reference u nacionalnom timu sa Australijom sa 11 golova u 7 kapica na nivou U17. Još bolje, bio je pozvan u martu 2023. na dve utakmice protiv Ekvadora sa A timom, ali nije igrao. Smatran u toj zemlji velikom nadom, njegov transfer u Bajern Minhen izazvao je mnogo priče. To je takođe uticalo na njegov početak sezone, što se smatralo relativno razočaravajućim. Sa dva gola i tri asistencije u prvih 15 utakmica za Adelejd Junajted, Nestori Irankunda se mučio da potvrdi svoju poslednju sezonu i potpuno se prilagodio pritisku da bude starter dok je znao da ga očekuju na svakoj utakmici. Nestory nije dostigao nivo koji smo očekivali od njega ove godine. Normalno je da pritisak uzme danak njemu, ali mora ponovo da počne da uživa u svom fudbalu. Trenutno ne vidim dovoljno sreжe u njemu. To je teška pozicija u kojoj se on našli jer svi očekuju stvari od njega i to je važno, veoma smo oprezni šta očekujemo od njega“, objasnio je njegov trener Karl Veart svom treneru Fox Sports 10. februara.

Putovanje posuto zamkama

Bila je to teška probava za Nestorija Irankundu, koga su poteškoće potresle još od malih nogu. Njegovi roditelji, koji su poreklom iz Burundija, pobegli su iz građanskog rata u zemlji i otišli u izbeglički kamp u Tanzaniji pre odlaska u Australiju. Četvrti od sedmoro braće i sestara rođenih u ovom izbegličkom kampu, Nestory Irankunda nije preživeo ceo egzodus svojih roditelja i tek se rodio kada je stigao na pacifičko ostrvo kada je imao tri meseca. „Bio sam zaista mlad kada sam došao u Australiju iz Tanzanije. Bio je rat u Africi izmeрu nekoliko plemena. Naravno, moji roditelji su pobegli iz rata i preselili se u izbeglički kamp u Tanzaniji. Bilo im je priliиno teљko da budu iskreni. Iz malih priča koje su mi ispričane, bilo im je zaista teško. Zahvalni smo što smo u Australiji i što sada živimo dobar život.“, poverio se u intervjuu za Keep Up Studios. Zemlja dobrodošlice, Australija je videla mnoge igrače kao što su Awer Mabil, Thomas Deng i Garang brothers, Alou i Teng Kuol postaju međunarodni fudbaleri, ali Nestory Irankunda očigledno ima imidž simbola u zemlji.

Otkrivši fudbal u Australiji u mladosti, Nestori Irankunda je brzo otkrio poklon koji ima veoma mali broj ljudi. „Prišao sam mu i pitao ga da li igra u to vreme i on je rekao ‘ne’ i ja sam samo rekao ‘prijavite se za mene, igrajte se sa mnom’. Upravo sam ga stavio u sredinu terena i uradio je to što je uradio, driblao je pored celog tima. U nekim teškim utakmicama koje smo imali, stavio bih ga kao odbrambenog igrača i on bi uradio apsolutno sve pozadi i čak driblao pored celog tima i odatle postigao gol“., otkriva se da bi ABC Swarv Kania koji ga je trenirao u U10 sa Parafield Gardensom. Početak njegovogIstorija sa Adelejd Junajtedom koja će ga odvesti do visina australijskog fudbala i samim tim ovog transfera u Bajern Minhen. Ovo nije trivijalan izbor za Nestory Irankunda: „Očigledno je bilo ponuda timova iz Premijer lige, ali moj otac podržava Bajern. Bila je slika koju mi je pokazao u izbegličkom kampu, u kompletu Bajern Minhena, pa sam napravio taj izbor da učinim svoje roditelje i oca ponosnim. Odmah sam pristao.“.

Nestory Irankunda krade ekran

I ako je ova vest praćena komplikovanijim nedeljama sa sportske tačke gledišta, Nestory Irankunda ruši sve što mu se trenutno nalazi na putu. U poslednjih 8 utakmica postigao je šest golova i pružio tri asistencije, uključujući i het-trik protiv Vestern Junajteda.„Mislim da počinjemo da vidimo zrelost i večeras je njegov nastup bio zaista dobar i mislim da je bilo dobro poslednje tri ili četiri nedelje. Srećan sam zbog njega i mislim da mu to takođe pokazuje da će, ako nastavi da radi i drži glavu na pravom mestu, ostvariti ovakve nastupe. Teško je mladim igračima da pronađu tu doslednost, još uvek smišljaju šta im odgovara. Ima velika očekivanja od sebe. Još uvek je dete, pa mu je važno da nastavi da uživa u svom fudbalu, da se opusti, pogreši i uči“.Karl Veart je rekao posle utakmice. Protivnički trener Džon Alojzi je bio pod čarolijom takvog talenta: „On je jedan od najtalentovanijih koje sam ikada video u Australiji, bez sumnje. Nismo mogli da ga zaustavimo. Kada igra tako, teško ga je zaustaviti… Čak je i prvi gol postigao iz veoma tesnog ugla. Ima toliko moжi, ima sposobnost i bio je dobar. Bio je veoma dobar veиeras. On nas je ubio.“

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by A-Leagues (@aleagues)

S tim da su ostale još dve utakmice protiv Marinersa sa Centralne obale i Brizbejn Roara na kraju sezone, Nestori Irankunda će uživati u poslednjim trenucima na poznatom mestu. Navijači Adelejd Junajteda stali su u red za polovinu stadiona kako bi dobili njegov potpis posle poslednje utakmice kod kuće protiv Fk Makartur. Sada će se Nestori Irankunda pridružiti Nemačkoj za sledeću sezonu i pokušati da potvrdi sav svoj talenat na evropskom nivou. Njegov saigrač Rajan Tunnicliffe je prilično uveren u svog mladog partnera: „Mislim da ima veoma dobre šanse da bude jedan od najboljih igrača. On ima sav atleticizam koji ti je potreban da bi bio vrhunski igrač. Ima prirodne sposobnosti, veštine jedan na jedan napadača, tako da mislim da ako dobro razume mentalnu stranu, sluša starije momke u timu i drži noge na zemlji, mislim da je svet njegov. Čak je na nama, kao grupi, da držimo noge na zemlji i pustimo ga da igra slobodno.“ Fenomen sa druge strane sveta, Nestory Irankunda je spreman da osvoji svet fudbala nakon što je naterao sve u Australiji da se slože.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.