Mančester junajted i Čelsi bacili oko na Kastela Lukebu

Mančester junajted i Čelsi bacili oko na Kastela Lukebu

Poslednjih nekoliko nedelja dosta se priča o Bredliju Barkoli koji je blistavo sijao sa PSG-om. Međutim, još jedan gem OL-ove omladinske akademije, koji je još prošle sezone igrao između regiona Rone i Saone, ostavlja snažan utisak u Evropi. To je, naravno, Kastelo Lukeba. Prodat za 40 miliona evra RB Lajpcigu prošlog leta, rodom iz Liona nije trebalo mnogo vremena da svi budu u njegovom džepu u nemačkom klubu.

Za samo nekoliko meseci, RB Lajpcigov br.23 je prošao kroz sve emocije. Pošto je postao neosporan starter u rearguardu formacije koju je trenirao Marko Rouz koji je pun hvale za svog francuskog odbrambenog igrača, Lukaba je u oktobru prošle godine upriličio kapitena reprezentacije Francuske Espoira Tjerija Henrija i doživeo radost odavanja počasti svojoj prvoj kapici sa peticama protiv Škotske prošlog oktobra. Dovoljno da se njegov status donekle promeni, kao što je pomenuo prošlog marta. „Moj status se malo promenio. Igrao sam na Euro Espoirsu, menjao klubove (iz OL u RB Leizpig) i imao priliku da trljam ramena sa Francuskom A ekipom takođe (1. selekcija tokom Francuske-Škotske prošlog oktobra), što znači da ću od sada nužno biti malo više očekivan. Zato moram da donesem iskustvo koje sam stekao sa svojim novim timom i sa Les Bleusom u ovu grupu gde ima igrača mlađih od mene. To je naša uloga, ‘starešine’.“– objasnio je on na konferenciji za novinare U23 u Klerfontejnu.

Mančester junajted i Čelsi nisu bezosećajni za njegove nastupe

Bivši igrač Liona je poslednjih meseci uspeo da stekne dosta iskustva. Između napadačke Bundeslige koja je bila veoma formativna za odbrambene igrače, otkrića Lige šampiona (7 mečeva kao startera i dva okršaja protiv Mančester sitija i pojavljivanja u našem timu 3. dana grupne faze C1) i surove eliminacije protiv Real Madrida u 1/8. finalu, Lukeba (43 nastupa u svim takmičenjima) oduševljava navijače Lajpciga svojom fizičkošću, sposobnošću da pobeđuje u duelima, pozicioniranje sa loptom i bez nje i sklonost da čisto iznese loptu. Poslednje dve oblasti u kojima je očigledno napredovao od dolaska u Nemačku.

Regularnost koja već čini onu koja sanja da igra na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu sa Francuskom kao preferencijalnu metu za neke engleske klubove koji su otkucali njegovo ime na svom užem spisku. Prema našim izvorima, Mančester junajted prati njegove nastupe već nekoliko nedelja. U skorije vreme, Čelsi je bio taj koji je došao da uzme temperaturu u vezi sa defanzivnom stenom RB Lajpciga. Nemački klub, koji je uvrstio i puštenu klauzulu određenu na 70 miliona evra koja važi od 2025. godine, nema nameru da pusti odbrambenog igrača ovog leta. Nisam siguran da li će to biti dovoljno da se smiri ardor dva giganta Premijer lige.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.