Komo: Ludi plan Cesc Fàbregasa da privuče zvezde

Komo: Ludi plan Cesc Fàbregasa da privuče zvezde

Posle AC Milana, Atalante, AC Monce i Intera iz Milana, Lombardija će naredne sezone imati petog predstavnika u Seriji A sa klubom iz Komoa. I zaista, Komo Kalčio je prošle nedelje potvrdio svoj uspon na italijanski vrhunski let otimanjem remija protiv Kosenze (1-1), 38. Larijani stoga neće morati da idu kroz plej-of da bi stavili u džep dragoceni susam. Međutim, uprava Komoa nema vremena za gubljenje i već ističe letnje ciljeve u nadi da će ostvariti veliki ep u narednih dvanaest meseci i tako ostati u prvoj diviziji, što je Monsin rival uspeo da uradi prošle godine. Pogotovo što komoov sportski projekat sve više poobličava jedan od najboljih trening centara u Seriji B i atipičan stadion sa istorijskom arhitekturom koji je prošao kroz mnoga skorašnja renoviranja i koji bi i dalje trebalo da bude u srcu natezanja između kluba i grada radi modernizacije stadiona. Prelepi dresovi, nekadašnji veliki igrač 2010-ih kao mladi trener, veličanstven grad pod lombardskim suncem, stadion smešten na mitskom jezeru regiona… Svi sastojci su tu da cela Italija sanja i ovo su samo počeci projekta.

I zaista, leto 2023. je bilo značajno u Komou i ovde ne govorimo o lepotama pejzaža koji privlače milione turista svake godine. Gradski fudbalski klub dao je veliki podsticaj svom sportskom projektu, čak je privukao pažnju međunarodne zajednice nakon što je napravio velike poteze u prozoru letnjeg transfera. U tom smislu, možemo pomenuti dolazak Cesc Fàbregasa kao igrača (koji je sada pretvoren u pomoćnog trenera posle nekoliko čarolija kao privremeni menadžer i na klupi Primavera) i Tjerija Henrija kao manjinskog akcionara. Indonežanska grupa Đarum, vlasnik kluba, nastavlja da pravi odličan šou. Predsednik Denis Vajs je takođe obećao novu istoriju za Larijane. Dok čeka da bivši španski vezni fudbaler Arsenala i FK Barselona diplomira, velški taktičar, Osian Roberts, je taj koji je privremeni glavni trener. Ali u stvarnosti, Cesc Fàbregas je čovek koji stoji iza uspeha Comomoa, onog koji režira treninge, pravi startne postave i crta plan igre. Dok je klub iz Komoa tražio poslednja mesta i čak igrao da ostane u Seriji B pre nego što se dobro vratio. Sa flambantnom sezonom i usponom u Seriji A zvanično obezbeđenim, vreme je za velike odluke sportskog menadžmenta koji ciljaju XXL zlatne regrute za naredni letnji transfer prozor. Otkrivena je lista prvih meta i jedno je sigurno: ima dovoljno da tifozi i svi ljubitelji Kalsija pljunu.

Četiri velika imena na nišanu!

Prema informacijama iz lokalnih novina The Provincia, potvrđeno od strane Gazzetta dello SportKlub iz Komoa, koji je tek promovisan u Seriji A, već je izazvao nekoliko transfer glasina sa mnogim važnim imenima. Od nemačkog golmana Lorisa Karijusa iz Njukasla do hrvatskog veznog igrača Luke Modrića iz Real Madrida, uključujući argentinske napadače Maura Ikardija iz Galatasaraja i Hoakina Koreu iz Intera, koji se vratio sa neuspešne pozajmice u OM, uprava sportinga se nada da će prihvatiti sve zahteve Česka Fàbregasa kako bi dala pravi podsticaj sportskom projektu. Komo klub opisuje sve ove indiskrecije kao „Predlozi tržišta“, koji se moraju shvatiti kao profili koji će biti navedeni, putevi koje treba istražiti u narednim nedeljama. Veliki samit zakazan je za sledeću nedelju u Londonu na kojem će biti definisani razni budžeti i strategije za predstojeće letnje tržište. Očekuje se da će najveće plate igrača biti između 2 i 3 miliona evra neto godišnje, uključujući bonuse. Jedini izuzetak bio bi budući novi centarfor kome bi mogao da bude ponuđen najveći ugovor u timu. Za ostalo, Komo traži pojačanje za svaku poziciju, igrače sa italijanskim iskustvom ili one koji već poznaju Serie A. U tom smislu, trener Sesk Fabregas bi kontaktirao jednog od svojih bivših saigrača u FK Barseloni, Pedra čiji ugovor sa Laciom traje do juna 2025. godine. Glasine o Džejmiju Vardiju, koji je prisutan na tribinama za poslednji meč, za sada su demantovane. Veoma lep svet za presađivanje na rukovodioce koji su već prisutni kao što su Patrick Cutrone, Simone Verdi, Lucas Du Cunhi ili Daniele Baselli.

Godine 2019, samo dve godine nakon što je degradiran u Serie D zbog bankrota, novoosnovani klub Komo kupila je indonežanska kompanija Djarum Group na čelu sa braćom Majklom Hartonom i Robertom Budim Hartonom: „Mogu da kažem da je, kada smo stigli ovde, pre pet godina, grad bio mnogo manje plav nego danas. Zato je veoma lepo videti ljude koji idu na stadion sa dresom Komoa ili videti reference na ekipu u gradu. Srećni smo zbog toga… Ja sam biznismen i više cenim učinak kompanije nego stvari na terenu.“objasnio je Mirvan Suvarso, generalni direktor Indonezije zadužen za upravljanje Projektom fudbala Komo. Prema najnovijoj Forbsovoj rang listi, Komo je zvanično – i ubedljivo – italijanski klub sa najbogatijim vlasnicima zahvaljujući Robertu Budi Hartonu (83) čije lično bogatstvo iznosi 24,5 milijardi evra i Majklu Bambangu Hartonu (84), sa neto vrednom 23,4 milijarde evra. Sa procenjenom vrednošću od 47,9 milijardi evra, Komo može da sanja veoma velike u narednim godinama, posebno jer braća Hartono ne preskaču investicije i nameravaju da nastave razvoj tima sa sedištem u Lombardiji. Investitori koji razmišljaju unapred u Centralnoj Aziji, još uvek među najvećim proizvođačima cigareta sa ukusom karanfilića u Indoneziji, braća Hartono takođe su glavni deoničari Global Digital Nijage, vlasnika e-trgovinskog giganta Bligli. U svakom slučaju, Fàbregasov brod je izgleda u dobrim rukama i nastavlja svoju avanturu na Lombardovim jezerima.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.