Bolonja: Istorijska celovečernja proslava heroja Tijaga Mote

Bolonja: Istorijska celovečernja proslava heroja Tijaga Mote

Prava iznenađujuća atrakcija u Italiji ove sezone, tim iz Bolonje je proveo mesece Serije A, a da nikada nije posustao. Igrači Tijaga Mote nisu prestali da potvrđuju dobre utiske napretkom kolektivno i individualno. Nedelja, 12. maj 2024. godine verovatno će postati istorijski datum za klub Emilija-Romanja. I zaista, pobedom Bolonjeza protiv Napolija u paru sa rimskim porazom protiv Atalante, Rossobl je zvanično stavio u džep kvalifikacije za sledeće izdanje Lige šampiona. Momci Tijaga Mote su zaista 7 bodova ispred AS Rome: sada ih je nemoguće nadoknaditi. Predstava lepa kao što je bila neočekivana za Bolonju Tijaga Mote. Ovo je prva karta za pehar sa velikim ušima od promene imena 1992. Da biste pronašli evropsku Bolonji, morate da se vratite u 2003, pre 21 godinu, kada su bili finalisti Intertoto kupa, sada ugašeni. Ali za najveće kontinentalno takmičenje, moraš da se vratiš u sezonu 1965, pre skoro 59 godina. Emilijanski san postaće stvarnost sledeće godine zajedno sa drugim velikim pričama kao što je Đirona u Španiji.

Ovaj klub i njegove pristalice prošli su kroz bezbroj padova i padova, ali beskrajno čekanje se isplatilo. Pre 22 godine Bolonja je propustio kvalifikacije za Ligu šampiona poslednjeg dana sezone. Od tada je tifosi iz Bolonje morao da pretrpi dva relegacije u Seriji B i prilično osrednje sezone u Seriji A, do te mere da postane gotovo beznačajan tim. Danas je Tijago Mota, koji je pre godinu i po dana stigao sa velikim fanfarama, uspeo da pruži novi život istorijskom italijanskom klubu sa 7 Skudeti, uspevši da zabavi celo poluostrvo tokom celog ligaškog putovanja i tako dobije kvalifikacije za dragocenu Ligu šampiona. „Odličan učinak i odličan test protiv važne ekipe danas. Ne radim matematiku za Ligu šampiona, svu energiju ulažem u uživanje u ovom trenutku i ovim fantastičnim momcima. Srećan sam zbog navijača koji nas prate da živimo ove trenutke podržavajući nas, čak i u teškoćama, ali sam posebno srećan zbog svojih momaka.“, rekao je italijanski trener posle pobede protiv Napolija (0-2). Kada su se matematički kvalifikovali, bolonjski odred i osoblje izašli su na ulice da se zabavljaju celu noć sa svojim tifosijem.

Savršeno izgrađeno gradilište!

Ovaj veliki uspeh je kolektivni rad koji nosi oznaku snažne saradnje između sportskog i tehničkog menadžmenta zajedno sa aktivnom i uključenom imovinom. Otkako je klub kupio Džoi Saputo, šef velike kanadske mlekare, Rossobl je pretrpeo mnoge promene u svom organizacionom kartonu, počev od njihovog tehničkog osoblja. Od januara 2014. do danas, sedam trenera (Stefano Pioli, Davide Ballardini, Diego López, Delio Rossi, Roberto Donadoni, Pippo Inzaghi, Siniša Mihajlović i privremeni Luka Vigiani) uspeli su jedan drugog pre nego što su pronašli savršenog dirigenta u osobi Tijaga Mote. Ova revolucija je propraćena totalnim remontom uprave 2022. godine dolaskom Đovanija Sartorija u tehničkog i bivšeg igrača Marka Di Vaioa u sportskom sportu, što je značajno transformisalo filozofiju kluba. Nakon što je postigao nekoliko podviga, uključujući nezaboravnu bajku o Čievu (dva nastupa u Kupu UEFA i učešće u letnjem plej-ofu Lige šampiona), Đovani Sartori se ponovo predstavio kao pravi arhitekta Bolonje. U razmaku od samo dva prozora letnjeg transfera, 67-godišnji italijanski menadžer uspeo je da dovede igrače iz nižih liga u Motaove redove, ali koji su imali značajan potencijal i sada su u velikoj meri maksimalno uvećani od strane Mote. Sve je to bilo moguće preciznim planiranjem: hiljade utakmica gledano na tribinama stadiona u Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Švajcarskoj, Danskoj, Škotskoj, Poljskoj, Španiji i Portugalu, širom Evrope. Igrači koje je posmatrao Sartori potom se ubacuju u bazu podataka kluba, zatim se ponovo analiziraju kod kuće i jednom odu tri različita skauta, i konačno se izmiše izveštaji koje procenjuje sam Sartori.

Ova internacionalna filozofija je omoguжila povratak igraиa koji nisu dobro poznati javnosti kao љto su Joshua Zirkzee, Lewis Ferguson, Stefan Posch, Sam Beukema, Dan Ndoye, Riccardo Calafiori ili Jhon Lucumí. Ovih sedam igrača sada imaju kombinovanu tržišnu vrednost od skoro 200 miliona evra, dok su kupljeni za ukupno 45,5 miliona evra. Da ne spominjem dodavanje nekih igrača Serije A kojima je nedostajalo vremena da igraju u svom prethodnom klubu kao što su Aleksis Saelemaekers i Đovani Fabijan. Izuzetna sezona koju je doživela Bolonja u potpunosti se ogleda u idejama koje je izneo Tijago Mota. Tehnički i taktički izbori koji su omogućili emilijanskog kluba da pobeđuje i igra dobro, zadovoljavajući čak i najzahtevnija nepca javnosti koja decenijama nije navikla da se bori na tako važnim pozornicama. Svetlost koju donosi bivši Parižanin karakteriše visok, napadački i guši presing, isekan klasičnim pristupom na dnu i zamenljivim ulogama od sredine terena do vrha. Uredništvo Merkato za stopala već je prošle sezone posvetio veliki dosije Metodi Mota izvučenoj iz precepata najvećih italijanskih trenera. Taktička organizacija koja kulminira rezultatom 4-2-3-1 (ili, ako je potrebno, 4-3-3) koja ne daje referentne poene protivnicima. U ovoj kontinuiranoj promeni funkcija, cilj je da raspoloživi tim radi što je bolje moguće, gotovo postižući nadmašivanje zahvaljujući pedantnom, preciznom i detaljnom organizaciji igara. Nije slučajno što je Mota jedan od najpoželjnijih trenera u Italiji.

Treba doneti velike odluke

Zirkzee viče na ulicama Bolonje sa suncobrana svog automobila, italijanski novinar ulazi u kola Rikarda Orsolinija da bi izašao na mesto žurke, pušio bombe na svakom ćošku, zastave i tifose izvađene na svakoj parceli… Scene jubileja su dovoljne da zapaze za oko svim ljubiteljima fudbala širom sveta, čak i onima koji ne prate Kalčio. Ali posle prelepe zabave, sportski menadžment se priprema da doživi veoma posebno leto gde će nekoliko herojskih članova ovog viteškom epu verovatno dobiti telefonske pozive, počevši od Tijaga Mote. To više nije pravo iznenađenje ali o budućnosti bivšeg igrača PSG-a se sve više piše od Bolonje, što smo ekskluzivno otkrili u martu prošle godine. I zaista, italijanski trener je već upozorio svoju upravu da je dobio konkretne pristupe od nekih klubova uključujući i Juventus koji to čine apsolutnim prioritetom i sa kojima već ima dogovor. AC Milan nastavlja da gura da pobedi torinsko takmičenje do žice, pošto ga Zlatan Ibrahimović, sada menadžer Rossonera, čini jednim od njegovih omiljenih imena da nasledi Piolija. Uprava Bolonje zbog toga radi na predviđanju odlaska italijanskog taktičara i nekoliko profila su se oglasili poslednjih nedelja od strane direktora. Prema našoj indiskreciji, Vinćenco Italiano, Stefano Pioli i Alesio Dionisi su tri najpoželjnija profila, dok italijanska štampa takođe dodaje da je to bio Mauricio Sari.

Ostaje da se vidi da li će sinoćnje istorijsko slavlje promeniti bilo šta u budućnosti Tijaga Mote, koji još uvek ništa zvanično nije potpisao uprkos konkretnim ponudama na svom stolu. Kada je reč o ostalim dosijeima kojima će upravljati Bolonja, svi bolonjski grumeni koji su eksplodirali ove sezone privući će ljude, posebno napadača Zvezde Džošuu Zirkzea koji u Seriji A ima 11 golova i 4 asistencije. Veliki italijanski timovi žude za bivšim igračem Bajerna. I zaista, AC Milan i Juventus su otkucali ime Holanđanina za naredni letnji transfer prozor, dok uprava Bolonje traži više od 60 miliona evra. Stara dama takođe ima Rikarda Kalafiorija iz Bolonje na nišanu. Torinski klub se nada da će vratiti što više bolonjskih štićenika u Pijemont kako bi zadovoljio Tijaga Motu, na pol poziciji da preuzme vlast od Masimilijana Alegrija. Uprkos tim gotovo izvesnim odlascima, Bolonja može da računa na upravu koja je svesna odlučujućih meseci koji su pred nama.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.