OM može da drhti protiv Atalante

OM može da drhti protiv Atalante

Poslednji put kada se francuski fudbal sastao sa Atalantom bilo je očigledno u Finalu 8, a četvrtfinale je tesno dobio Pari Sen Žermen. PSG je pobegao u ekstremizmu, ga je prebio razigrani i nesputani tim. Sledeće nedelje, OM je taj koji će se suočiti sa La Deom, i dalje majstorski upravlja Đan Pjero Gasperini. Protivnik priori pristupačniji od Liverpula, eliminisan od strane italijanskog tima, ali samo priori. Jer je Atalanta sposobna za sve.

Znamo kako to funkcioniše, sa ovim modularnih 3-4-2-1, gde pretnje često dolaze od oba igrača u znak podrške napadaču. U 2020. godini to su bili Iličić, Zapata, Mjuriel ili Malinovski. U 2024. godini to su De Ketelaere (koji je oživljen posle neuspešne čarolije u AC Milanu), Scamacca, Pašalić (već tamo 2020), Ederson, Lookman ili Mirančuk. Atalanta je uspela da se regeneriše uprkos odlascima. Igrači se menjaju, gasperini sistem se nastavlja. A magija se ionako deљava. La Dea je u sredu uveče izvukla sve što je mogla da sruši Fiorentinu, posle poraza od 1:0 u polufinalnoj prvoj deonici Kopa Italia, pobedom od 4:1.

Tim siguran u svoju snagu

Što vredi ovih svetlećih komentara u kolumnama La Gazzetta dello Sport. „Gasperinijeva Atalanta – ta divna ekipa koja je u poslednjih osam godina zabavljala Italiju, oduševila Evropu i ostvarila razne podvige – žestoko je nedostajala u dobrom trčanju u Kupu. Uzeo je sve ostalo: pobedio je sve, uključujući i Liverpul; gradio je igrače i onda ih prodavao da bi izmislio druge; igrao je angažovan i uzbudljiv fudbal; Stekla je nezamislivo poštovanje, čak i na međunarodnom nivou. Nedostaje mu, u stvari, trofej, kakav god da je, da se dodirne, poljubi, podigne u raj. »

Jer, iako se svi slažu oko kvaliteta Atalantine igre, to nije dovelo ni do jednog trofeja. Oni su sada na maloj udaljenosti od pobede, pošto su se našli u finalu Kopa Italia (protiv Juventusa), a u polufinalu Lige Evropa. OM će stoga morati da bude veoma obazriv prema ovom protivniku sa manje prestižnim CV-jem od Liverpula ali sa dobro definisanim principima igre. Njegova sreжa? Raspored za 6. u Seriji A je i dalje kopilan i italijanska liga nije odložila ligaški meč zakazan između dvostrukog sukoba protiv OM-a.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.