Lacio: Veliki poziv na porudžbinu upućen Mateu Guenduziju i Igoru Tudoru

Lacio: Veliki poziv na porudžbinu upućen Mateu Guenduziju i Igoru Tudoru

Već u sukobu tokom zajedničkog boravka na Olimpique de Marseille, hrvatski trener Igor Tudor i francuski vezni fudbaler Mateo Guendouzi još uvek nisu skloni da zakopaju ratne sekire. Međutim, njihova avantura u Laciju počela je pod najboljim okriljem sa veoma dobrim namerama, pošto su njih dvojica ponovo razgovarali o svojim prepirkama u Fokaejskom gradu kako bi zajedno počeli na dobroj osnovi u Rimu. Međutim, pomirenje Francuza i Hrvata nije dugo trajalo. I zaista, u prvom meču kojim je upravljao Igor Tudor za Laciali, bivši igrač Arsenala i Herte Berlin privukao je loš reflektor italijanske štampe proslavljajući svoju asistenciju za Adama Marušića protiv Juventusa (1-0) na kraju meča (90’+3), sam bez saigrača, na preterano virulentan način stisnuvši pesnicu u pravcu Italijanskim novinarima nije trebalo dugo da protumače osnovnu poruku njegovom novom taktičaru.

Nedelju dana kasnije, velika odlučnost Matea Guendouzija propala je u najgorem mogućem trenutku. U uvek veoma posebnom kontekstu derbija protiv AS Rome, Francuz je kao starter stao u red Igora Tudora, ispucao ovog puta. Pored poraza (1-0), izdvojio se tako što je uhvatio Dibalu za vrat, čiji je jedini odgovor bio da pokaže kako njegovi sjajni čuvari nose efekat svetskih šampiona iz 2022. godine. Na ovu akciju igrač na pozajmici sa obavezom kupovine od strane OM-a izgubio je mnogo kredita u očima hrvatskog trenera. Naredne nedelje su bile još manje glamurozne. Prema italijanskim novinama Il Messagero, ako je vezni igrač bio odsutan protiv Salernitana (4-1) u ligi, to nije bilo samo zbog fizičkog problema sa mladunčetom. I zaista, tokom treninga, Mateo Guendouzi se žalio na bol i prekinuo trenutnu vežbu, koju Tudor uopšte nije cenio. Izbila je prepirka između njih dvojice. Francuski vezni fudbaler, razočaran što je bio na klupi, takođe je, kako se navodi, kritikovao svog trenera zbog njegove taktike. Razjaren, potom je napustio teren kako bi se vratio u svlačionicu trening centra.

Uprava lupa pesnicama o sto!

Prve varnice ovog okršaja između Tudora i Guendouzija zaista su zabrinule upravu Bjankocelestija. I neizbežno, ova tema je bila svima na usnama tokom poslednjih brifinga za štampu, do te mere da je predsednik Klaudio Lotito morao da razjasni stvari pred novinarima: „Razumem trenera, tek je stigao, mora da uradi neke testove da vidi kako najbolje da organizuje tim na terenu. Nema problema, Guendouzi. Niko ne može da očekuje da će uvek stalno igrati, Mateo mora da nauči da ostane miran i spokojan takođe jer ga Igor smatra i pokazuje mu mnogo.“– rekao je on. Pogotovo što ne bi bilo mudro da Lacio potone u krizu nekoliko nedelja pre kraja sezone, pošto su Lacijalije i dalje u sporu za Kopa. I zaista, posle pada (2-0) u Torinu u prvoj deonici, ponovo će se suočiti sa Juventusom u utorak uveče na Stadio Olimpiku. Štaviše, Igor Tudor je potvrdio vraćanje Genduzija u ekipu za večerašnji meč.

Da ne spominjem ligu, sa slabom sedmom pozicijom, Lacio mora dobro da završi u ovih poslednjih pet utakmica, u nadi da će zatvoriti mesto u Evropi. Sportski direktor, Anđelo Fabiani, takođe je morao da se javi novinarima, obećavajući zatvoren slučaj: „Ovo je slučaj koji nema razloga da postoji. Francuz je bio u Laciju mnogo pre trenera: Da li zaista verujete da klub nije razgovarao sa Tudorom kako bi razjasnio određene aspekte? Istina je da je Guendouzi imao uganuće u mladunčetu, na terapiji je i radi odvojeno, on je sastavni deo ovog projekta, tako da je Tudor taj koji odlučuje da li će ga poslati na teren ili ne. Postoje nesuglasice koje se rešavaju. On ima samo teleći soj i trenira sa onima koji se oporavljaju od povreda.“. Odgovori će sada morati da se odvijaju, dok bi obavezu kupovine verovatno trebalo da aktiviraju tri stranke sledećeg leta…

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.