Stade Rennais: Frederic Massara je već zauzet iza kulisa!

Stade Rennais: ko je Frédéric Massara, budući sportski direktor Rena?

Novembar 2022. Frederik Masara krunisan je za najboljeg sportskog direktora godine na dodeli nagrada Glob Soccer zajedno sa svojim kolegom Paolom Maldinijem. Način da nagradi svoj efikasan rad na strani lombardskog grada koji je omogućio AC Milanu da se vrati na vrh Serije A. Rafael Leao, Ismaël Bennacer, Frack Kessié, Simon Kjaer, Yacine Adli, Pierre Kalulu i mnogi drugi su regruti veliki uspesi. Naravno, bilo je nekoliko štucanja i kraj njegovog mandata je okončan 2023. godine protiv pozadine dubokih neslaganja sa vlasnikom italijanskog kluba Džerijem Kardinaleom, ključnim čovekom u investicionom fondu RedBird Capital Partners. Ovaj drugi je odlučio da iskoristi priliku da se kladi na druge ljude da sprovedu milanski projekat.

Posle dugogodišnjeg iskustva u Italiji sa Palermom i Romom gde je doveo neke sjajne igrače u to vreme (Pastore i Iličić u Palermo, Lamelu, Pjanića, Markinjosa, Benatiju i Malonasa u Romu), Frederik Masara, kako smo pre nekoliko dana otkrili, stiže u Renes sa jasnim sportskim funkcijama kao sportski direktor i sada sam na čelu. Iskovan iz solidnog iskustva zajedno sa Mončijem, Valterom Sabatinijem i Paolom Maldinijem, rodom iz Torina govori nekoliko jezika uključujući francuski, dobro poznaje francuski fudbal i često je regrutovao francuske igrače u Rimu i Milanu.

Frederik Masara je veж na poslu!

Prema našim informacijama, Franko-Italijan (koji govori francuski sa majčine strane koji je poreklom iz Avinjona) već je na poslu nekoliko dana. A projekat Rennes je ogroman. Sa veoma razočaravajućim 10. mestom u Ligi 1, prvim od 2018-19, klub iz Bretona će proći kroz duboke preokrete u smislu odreda koji je izgradio Florijan Moris i koji je jasno pokazao svoje granice tokom cele sezone.

Na svim pozicijama treba da se uradi ogroman posao, počev od odbrane pošto bi Vuh, Omari, Assignon, Teate ovog leta mogli da napuste Rouge et Noir kako bi ostavili prostora da se stabilizuju i donesu iskustvo odbrani koja je prošle sezone priznala 46 golova. I na sredini terena ima previše igrača. Sa Žilijenom Stefanom, Riki Masara će morati da izvrši ogromnu reviziju odreda i neće svi ostati. Désiré Doué, meta mnogih evropskih klubova uključujući PSG biće teško zadržati. Konačno, u napadu nema sumnje da će bivši šef AC Milana doneti novu krv. Turski napadač Jildirim, izbor Florijana Morisa, koji nije postigao nijedan gol na 21 L1 nastupu, verovatno će platiti cenu i biti izguran.

Rad je ogroman, a Masara, čija je reputacija čoveka koji ne spava, moraće da aktivira sve svoje mreže i pokaže veliki broj nestašluka i ugušavanja da preoblikuje odred Stade Rennais. Na kraju, šta je sa njegovim odnosom sa Žulijenom Stefanom, čija je pozicija ozbiljno oslabljena katastrofalnim završetkom sezone (6 poraza u poslednjih 9 L1 mečeva). Jedno je sigurno, leto obećava da će ključati u Bretanju…

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.