TV prava: LFP se okreće svom rizičnom planu B za mečeve Lige 1

Liga 1: TV raspored za 33. meč

Francuski fudbal zadržava dah. Još samo nekoliko nedelja do nastavka šampionata Lige 1, LFP još uvek nije pronašao emitera. Tri glavna igrača u ovoj sagi, tačnije LFP, Kanal+ I beIN Sports, nisu u stanju da podese svoje violine. Kao rezultat toga, LFP, koji je maštao o milijardama evra za period 2024-2029, nije siguran ni da će uspeti da dobije 700 miliona evra koje beIN Sports Izgleda da je pristao da plati.

Kvar leži u stanju koje je nametnuo katarski kanal: da Kanal+ takođe je potrebno nekoliko podudaranja. Osim što šifrovani kanal nema želju da daje poklone LFP-u, s obzirom da su dve stranke na balvanima posle poslednjeg poziva na tendere. Ovo je dovoljno da L1 klubovi budu nestrpljivi, pogotovo što je opcija DAZNPrajm video postoji, ali ostaje veoma hipotetički. Katastrofalan scenario koji neizbežno sugeriše da će ukupan iznos TV prava pasti ispod 700 miliona evra koje se nadaju.

7,35 € po meču

Prema Timplan B koji je smislio LFP bi stoga mogao postepeno da postane plan A. Kao podsetnik, Liga je zamislila stvaranje novog kanala koji će biti emitovan na svim operaterima (Na primer Narandžasti, Slobodni, SFR). Danas nam sportski dnevnik govori da je ova opcija uglavnom imala za cilj da forsi Kanal+ I beIN Sports da prođe drugi. Međutim, suočen sa nečinjenjem dve grupe, šef LFP-a Vinsent Labrune jasno je izneo ovu opciju pred liderima francuskih klubova ove srede ujutru. A ovde je donje strane onoga što bi mogao da bude budući kanal Lige 1.

Svi mečevi šampionata bili bi grupisani na ovom kanalu i to bi svakom pretplatniku koštalo 25 € mesečno. Drugim rečima, ako želite da vidite sva 34 meča vašeg omiljenog tima tokom deset meseci takmičenja (avgust-maj), to će vas koštati 250€ ili 7,35 € po meču. Veoma visoka cena. Međutim, LFP je optimista. Sportski dnevnik objašnjava da francusko telo očekuje promet od 540 miliona evra za prvu godinu i 870 miliona evra za petu i poslednju godinu ugovora. To bi dalo u proseku 710 miliona evra po sezoni. Da počnemo, LFP će tražiti partnera kako bi obezbedio maksimalne prihode za svoj debi.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.