Velike objave Džozefa Oughourliana za budućnost RC Lensa

Objektiv: skandiranje Crvenih Tigrova

Mali povratak na Zemlju. Nakon što je doživeo euforiju izuzetne sezone 2022-2023, na kraju koje je klub završio na drugom mestu Lige 1, RC Lens nije uspeo da ponovi takav učinak u sledećoj berbi. Zaista, autori potpuno neuspešnog početka šampionata, Sang et Or su uspeli da isprave situaciju, ali nisu imali doslednost da zaista ciljaju podijum na duže staze. Na kraju, od razočaranja do razočarenja, Artezijanci su završili na sedmom mestu posle potpuno grotesknog finalnog remija kod kuće protiv Monpeljea (2-2). Zbog toga će RCL igrati u plej-ofu u Konferencijskoj ligi sledeće sezone. Prisutan na konferenciji za novinare u ponedeljak, na predstavljanju Pjera Dreosija, novog sportskog direktora artesijskog kluba, Džozefa Oughourliana, predsednika Lensa, predstavio je glavne linije preokreta koji se pripremaju u La Gaillette.

Potvrđen odlazak Franka Haisea, nekoliko kandidata da ga zameni

Izdanje za 2024-2025. godinu koje će biti bez Franka Haisea na klupi stadiona Bolaert. Otvorena tajna već nekoliko dana, njegov odlazak još uvek nije potvrđen dok ga trenerski šešir čeka u OGC Nici. Upitan o odlasku trenera koji je dozvolio Lensu da se vrati na prednji deo bine, Džozef Oughourlian je potvrdio odlazak 53-godišnjeg tehničara u ponedeljak: »Voleli bismo da ostane. Razumeo sam ovo tokom večere 18. Bio je umoran od višemesečnog odugovlačenja, umoran od uloge generalnog direktora, želeo je da nastavi dalje. Uradio sam sve što sam mogao da osiguram da ostane. Nisam pokuљavao da je zadrћim svojevoljno ili na silu. Kada trener želi da ode, teško je.Stoga zamena za zvezdinog trenera Objektiva neće biti laka. Kao što smo vam ekskluzivno otkrili pre nekoliko dana, RC Lens je ciljao Will Still da nasledi budućeg trenera Aiglonsa.

Ipak, tabla objektiva ne želi da žuri sa koracima i želi da izabere redak biser među velikim brojem primljenih aplikacija, piše Oughourlian. «Bilo nam je u interesu da se pozicioniramo na drugim profilima, ističe predsednik-akcionar RC Lensa. Imamo mnogo kandidata. Klub je privlačan. Nemamo pravu osobu, radimo naporno, bez žurbe. Odluke donete prebrzo poslednjih meseci plaćene su veoma visokom cenom. Tražimo trenera, mnogo kandidata i vodi, i dalje je jedan od njih.U tom smislu, Pjer Dreosi, novi generalni direktor kluba Pas-de-Kale, sastavio je kompozitni portret budućeg trenera koga želi brzo da regrutuje: „Želimo to da uradimo prilično brzo. U danima koji su usledili. Na pravom je putu. Tražimo nekoga ko zna da se prilagodi, dinamičan je, ko nudi stvari. Doživeli smo izuzetne stvari i moramo da ih uzmemo u obzir, da nađemo trenera koji odgovara onome što je urađeno i organizaciji na mestu.»

Očekuje se da će velika prodaja dopuniti kasu

Pored problematičnog pitanja trenera, RCL će morati brzo da zaradi novac. Zaista, ograničavanje finansijske štete je izgleda novi leitmotif vođa Sang et Ora. U tom smislu, Dréossi je potvrdio da će artesijski klub raditi ovog leta na smanjenju finansijskog deficita: »Ako želimo da imamo dugoročne performanse, moramo da pronađemo finansijsku ravnotežu i ambiciju koja odgovara. Mnoge stvari su dobro urađene. Da budemo dosledni u regrutovanju i da vratimo trening centar na prvu liniju fronta, koji mora da bude u stanju da obezbedi deo tima prvog tima, za ekonomske, sportske i usidrene aspekte kluba. Ovo je dugoroиna politika.Da biste to uradili, prozor letnjeg transfera će biti od suštinskog značaja za Lensa.

Kada je reč o odlascima, Artezijanci će zbog toga verovatno biti veoma aktivni sa nekoliko zanimljivih tržišnih vrednosti u odredu. Barem je tako rekao gazda kluba Lens ovog ponedeljka na konferenciji za novinare: »Imaćemo prodaju. Nijedan klub ne moћe da priuљti da ne prodaje. Počeli smo da radimo na određenim dosijeima. Kada je u regrutaciji, moramo da se vratimo da budemo klub koji radi pametnije stvari od onoga što smo radili poslednjih meseci. Doći će do smanjenja računa za plate. Ne pada istom brzinom kao naši prihodi. Nismo ostavili ono što bih voleo da možemo da ostavimo po strani. Nemamo treću CVC uplatu, mnogo neizvesnosti oko TV prava. Videćemo da li ćemo to uraditi.To je nekoliko lepih prodaja igrača. Možda neće biti tako profitabilno kao prošle godine.Prema nekoliko izvora, RC Lens bi trebalo da se proda za skoro 100 miliona evra da bi dopunio kasu. Kao rezultat toga, Fakundo Medina, Kevin Danso, Bris Samba, pa čak i Elej Vahi mogli bi da budu stavljeni na prodaju ovog leta.

RC Objektiv i dalje cilja Evropu

Stezanje kaiša koje neminovno postavlja pitanja o sportskim ambicijama. Klub koji se već nekoliko sezona penje na hijerarhiju u eliti, RC Lens će verovatno doći u red i ako nekoliko menadžera napusti brod ovog leta, sledeće izdanje bi moglo da bude veoma komplikovano za ljude u crveno-žutoj boji. Međutim, ambicije ostaju netaknute na strani osoblja Lensa. Zaista, Joseph Oughourlian će i sledeće godine ciljati Evropu kao što je najavio pre nekoliko sati: „Želimo top 7. Važno je da igramo što više na Evropskom kupu. Iz raznih razloga, ukljuиujuжi i finansijske. Međunarodna prava ići će onima koji igraju Evropu. Ovde ima najviše inflacije. Morate da budete tamo. Problem je što nismo sami u želji da igramo u Evropi, postoje dobro naoružani timovi sa akcionarima moćnijim od mene. Moramo da se vratimo sportskoj inteligenciji koja je izgubljena 18 meseci.“

Međutim, predsednik RC Lens je rekao da je nagovestio manji budžet DNCG-u i da je rekao da radi na sledećoj sezoni na 8. mestu, što ne bi značilo Evropu za berbu 2025-2026. Razlika u proceni koja postavlja pitanja o pravim sportskim tvrdnjama artesijskog tima sledeće godine: „Budžet, ja ću ga prvo predstaviti DNCG- u: pozicionirali smo se da budemo osme, bez Evrope. To je viљe iz konzervativizma. I to ne odražava našu stvarnu ambiciju na terenu.“ Leto obećava da će biti veoma zauzeto u Lensu…

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.