Rat za TV prava uvlaиi francuski fudbal u strah!

Rat za TV prava uvlaиi francuski fudbal u strah!

Rat besni između LFP- a, Kanala+ i BEIN Sportsa… I to sa dobrim razlogom. Za nešto više od 70 dana, Liga 1 će se nastaviti – bez namere – i za sada niko još ne zna gde će takmičenje biti emitovano. Daleko od milijarde kojima se nadao Vinsent Labrun pre nekoliko meseci, najnovije pomenute cifre su dovoljne da razni francuski timovi drhte. Posle neuspešnog poziva na tendere u oktobru 2023, Liga je krenula u privatne razgovore sa glavnim igračima na tržištu, nadajući se da će pogoditi džekpot za marketing TV prava za ciklus 2024-2029. Da, ali evo u иemu je stvar, dok je BEIN Sports izgledao spreman da stekne prava za 700 miliona evra po sezoni, ali pod uslovom da Canal+ uzme i nekoliko utakmica, pregovori su konaиno zaglibljeni.

Pregovori su blokirani!

Kandidat broj jedan za preuzimanje, katarski kanal još uvek nije postigao dogovor sa istorijskim emiterom L1 o zajedničkoj ponudi. Rešen da ne daje nikakve poklone LFP-u posle fijaska sa Medijaproom, Maksim Saada, šef šifrovanog kanala, tada se našao u poziciji snage i pogurao francusko fudbalsko telo da se osloni na druge alternative. Imajući to u vidu, bivši predsednik Olimpike de Marsej je pomenuo mogućnost stvaranja kanala koji bi bio posvećen isključivo mečevima Lige 1. Prema Tim, ovaj potpuno novi kanal bi u tom trenutku emitovali svi operateri, bilo da su SFR, Orange ili čak Free. Manje zlo koje je izgleda sve više kompromitovano, naročito u smislu rokova i koje bi moglo da dovede do toga da se Liga približi starim poznanicima.

Tako će, u vreme kada Canal+ procenjuje da će preko 500 miliona evra za sva prava za ovu godinu emiteri finansijski izgubiti – prekretnica od 2 miliona ekskluzivnih pretplatnika ne može da se pređe – DAZN i Amazon Prime su i dalje potencijalni kandidati. Međutim, ove mogućnosti nam neće dozvoliti da priđemo željenih 850 miliona evra (uključujući međunarodna prava)… Kao podsetnik, usluga, zamišljena kao „Netfliks sporta“, je prošle zime predložio 500 miliona evra za povraćaj svih prava pre nego što je povukao svoju ponudu suočen sa sumnjama koje je liga iznela. Sa svoje strane, dostavljač gigant – koji već ima sistem i timove – dao je ponudu od 100 miliona evra da ima veliki meč i druge mečeve drugog kola.

Smanjen iznos?

Suočeni sa zastojem i sve većom neizvesnošću, dva emitera bi stoga mogla ponovo da se pojave sa idejom da se oporave jedan ili dva meča. Jedno je sigurno, ovaj drugi scenario neće dozvoliti vinsentu Labrunu da dostigne džekpot koji se nada. Dovoljno da razmotrim još jedan ishod, takođe u agoniji… Zaista, francuski dnevnik ukazuje, u svom izdanju dana, da bi LFP mogao da prihvati silaznu ponudu, precizirajući da „Ako je popust previše značajan, telo bi konačno moglo da se opredeli za ugovor kraći od pet godina prvobitno planiranih (2024-2029, napomena urednika)“. Ako vreme ističe i izgledi da se dostigne 700 miliona evra sada su ilusori, različite pomenute šeme su u svakom slučaju dovoljne da alarmira razne francuske timove.

Dok javne vlasti nastavljaju da pažljivo prate ovo pitanje kako bi izbegle novu industrijsku katastrofu – treba imati u vidu da se televizijska prava L1, preko 5% koje je dao Bafetov porez, takođe koriste za finansiranje amaterskog sporta – raznih igrača, bilo na strani Lige ili klubova, su zaista na kraju svog konopca. Kako sastaviti privremeni budžet u svetlu toliko sivih oblasti? Koje su moguće strategije u zoru prozora letnjeg transfera? Uopšteno, kakva budućnost francuskog fudbala? Žan-Mark Mikeler, šef DNCG- a, poslao je pismo na tri strane klubovima Lige 1, Lige 2 i Nacionala. U ovom drugom, šef revizije pozvao je na oprez, preporučujući da se trenutni iznos TV prava, tačnije 663 miliona evra, održi kako bi se budžet pripremio za sledeću sezonu.

Francuski klubovi su nestrpljivi…

Dok čekaju da znaju konačne sume, mnogi francuski klubovi će morati da stegnu kaiševe i upravljaju svojim farmamaplatu što je najbolje moguće kako ne bi bila sankcionisana od strane finansijskog nadzornog odbora pre početka prozora letnjeg transfera. Treba podsetiti, na primer, da je udeo TV prava u budžetu Monpeljea HSC predstavljao 71,2 odsto od 30. juna 2023. godine. Zavisnost koja je zapažena i za druge francuske timove – Klermon (65,7 odsto), Renes (42,3 odsto), Lorient (41,6 odsto), Nant (41,2 odsto) – i u velikoj meri opravdava trenutne tenzije… Kontekst koji je još zastrašujući jer će dolazak CVC Kapital Partnersa u glavni grad LFP takođe smanjiti iznose dodeljene klubovima.

„Smanjenje bi bila dvostruka kazna. Zato što ćete imati niža prava. A istovremeno, CVC će početi da dobija procenat prihoda od oko 13 odsto. CVC će čak uzeti 20 odsto u prvoj godini, što je 13 odsto iznosa na koje su se pretplatili, sa titeom o uloženom novcu kada stigne (1,5 milijardi evra). Ako imate 500 miliona evra prihoda vezanih za zakon, moraćete da nadoknadite 100 miliona CVC-u u prvoj godini.“, priseća se, s tim u vezi, Kristof Bušet, bivši predsednik Olimpike de Marsej. Od očekivane velike milijarde do primećene guste magle, evo tužne realnosti sa kojom Vinsent Labrune i francuski fudbal danas moraju da se suoče…

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.