FK Nantes: U delirijumu Pjera Aristouja otkrića o upravi Valdemara Kite

Nantes-Lil: Bilo je napeto između Olivijea Létnga i porodice Kita!

Postajući simbol Tima Nantesa poslednjih godina, Pjeru Aristouju su u maju 2023. godine povereni ključevi kamiona profesionalnog tima. Nagrada u nezgodnom kontekstu, pošto su „Kanarinci“ utonuli pravo u relegaciju sa četiri utakmice do kraja šampionata. Međutim, protiv talasa, mladi tehničar je konačno postigao podvig zadržavanja Nantesa u Ligi 1, dok je istovremeno U19 tim kojim se snalazio tokom cele sezone osvojio titulu prvaka Francuske protiv PSG-a. Lepa zagrada je bila kratka od novembra, Aristouy je smenjen sa funkcije trenera FK Nantes, zbog nedostatka rezultata koji su ispunili očekivanja.

Oluja je prošla, Jocelyn Gourvennec i Antoine Kombouaré su stigli u međuvremenu, a Nantes se još uvek držao. Ali Aristouy nije zaboravio. Tokom podužeg dvočasovnog intervjua odobrenog zajedno sa Ocean Press, Ouest-France I Upad na zapad, 44-godišnji tehničar govorio je o bekstejdžu uprave Valdemara Kite. I ima šta da iznenadi, uvek malo više. „Da li me prisustvo Valdemara Kita hladi u klubu? Razumem da je to љef i to je to. On ima svoj naиin rada. Otkrila sam ono što nisam znala, tačnije odnose među ljudima u to vreme, svu težinu odluka koje treba doneti.“ on prvo objašnjava.

Prozor za prenos, totalni nered

Trenerski posao u Nantesu nije lak zadatak, a još manje u prozoru transfera kada retko imate reč kao trener. To je ono što pjer Aristouj ima manje-više iskusnog, poput Vahida Halilhodžića, koji se u to vreme poverio da mora da se nosi sa neočekivanim i ne nužno neželjenim dolascima, poput onog hrvatskog Antonija Mancea 2019. godine (6 mečeva): „Postoje provereni izbori i željeni izbori. Postoje igrači koje sam želeo koji nisu došliAristouy objašnjava. Žalim što nisam imao dovoljno uticaja na konačne izbore. Sa nagoveštajem, shvatam da je to suštinski korak u sezoni. Izgradnja vašeg tima je veoma važna. U to vreme, zbog tog zadovoljstva što sam obnovljen, nisam bio dovoljno odlučan ili uticajan.“, kao i izbor da se iskoristi opcija kupovine Mostafa Mohameda, bez stvarnog konsultacija sa njim.

Ono što takođe komplikuje zadatak trenera u Nantesu je ponekad glomazno prisustvo Mogi Bajata, uticajnog agenta i bliskog Valdemaru Kiti, često po poreklu dolazaka u klub, posebno iz Belgije. Na primer, on je bio taj koji je povukao konce da bi vratio Entonija Limbombea iz Briža 2018. godine, što je bila najveća kupovina u istoriji kluba i slučajno jedna od najvećih flopova. Iako ne pominje Bajatovo ime tokom intervjua, Aristouy pominje „posrednici“ koje ne olakšavaju uvek stvari: »Postoji mnogo posrednika. To čini fluidnost i koherentnost prozora za prenos malo složenijimObjasnim. Mislim da je prva stvar koju treba da uradite kada počnete da menjate tim da budete u potpunom dogovoru sa voljom trenera da igra i određenom doslednošću između regrutovanih profila. Ne možemo da počnemo sa regrutaciji koja nema ni glavu ni rep sa igračima bliskim igračima na terenu i koji nemaju isti afinitet igre ili neće da se razumeju.»

Pritisak Valdemara Kite

Ako kaže da mu je danas bolje, šest meseci posle otkaza, Aristouj se seća pritiska koji je ponekad morao da izdrži da bi igrao ovog ili onog igrača. Ovo je primetno slučaj Adsona, brazilskog veznog igrača koga je prošlog leta regrutovao sam Valdemar Kita, i koji se ove zime vratio u Brazil: „Brzo osećam da ako krene loše, a tako-tako nije na terenu, može da prođe veoma loše. Ne konsultujem ga (Valdemar Kita), ali sam stvoren da razumem za njega (Adson), što se tiče ostalih igrača posle toga, da, ako oklevam, ne treba dugo da oklevam“. Pored toga, njegovo vreme na klupi profesionalaca bilo je zagađeno klimom nepoverenja koja se postepeno slegla u klubu: »od trenutka kada se iza nje, unutar svega ovoga, nađu ljudi koji će se pobrinuti da se stvari raspadnu (…) Kad se posvetiš chNe možeš naterati nekoga da potpiše dvogodišnji ugovor i da sumnja u njih vrlo brzo. Postoji to ambijentalno nepoverenje, koje osećamo. I šta se čita i šta piše*“

Menadžeri koji bi ponekad igrali protiv kluba sa nedoslednim upravljanjem. Jer, ono što je izašlo u medijima je, prema njegovim rečima, uslovilo i stanje uma nekih igrača, poput Muse Sisokoa, koji su mu zamerili što nema dovoljno iskrenosti i poštovanja. Ali duboko u sebi, Aristouy želi da se seti pozitivnih, tačnije relegacije osvojene poslednjeg dana sezone 2022/2023 protiv Anžea, i očigledno ove šanse da je uspeo da vodi profesionalnu grupu. Ne žali što je prihvatio ovu priliku. Međutim, za budućnost je to još uvek nejasno. Ako kaže da je dobio ponude u fudbalu ali i na drugim poljima, rodom iz Mont-de-Marsana još uvek nije odlučio.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.