Prozor za transfer Monaka: Kakva budućnost za Mirona Boadua?

Prozor za transfer Monaka: Kakva budućnost za Mirona Boadua?

Miron Boadu će 4. avgusta proslaviti treću godišnjicu potpisivanja za Monako. Žurka? Moћda ne toliko na kraju. Jer, od dolaska na Rok u leto 2021. godine, holandski internacionalac nikada nije dao svoju punu meru (10 golova i 2 asistencije na 68 mečeva u svim takmičenjima). Međutim, u to vreme njegov važan transfer (koštao je ASM 17 miliona evra), bio je dovoljan da se dopadne pristalicama Monegaskija, svesni kvaliteta perspektive koju je upravo regrutovao njihov klub. Dželat Les Bleuetsa tokom Euro Espoir 2021. godine kada je postigao protezu dok je bio nadigran, Alkmarova četvrta najveća prodaja u to vreme posle ultra obećavanja prošle sezone (15 golova na 30 utakmica Eredivizije sa samo 20 godina)… Boadu je otkucao sve kutije buduće velike evropske devetke, zasićene kvalitetima.

Ali ove kvalitete o kojima je reč, nažalost videli smo premalo njih na Steni, ako ikada. Ove sezone ponovo je Batavijanac morao da se zadovolji trećim ili čak četvrtim mestom u hijerarhiji koju je uspostavio njegov trener Adi Hütter, što ga je navelo da se preseli u Twente u vidu pozajmice ove zime, uključujući i buran izlazak njegovog agenta u medijima, koji je rekao sledeće: „Dosta mi je klubova koji razmišljaju samo o kratkoročnom novcu a ne o dugoročnim interesima igrača“, misleći na Twenteov izbor da ne plati deo plate svog štićenika… pre nego što se konačno predomisli i završi pozajmicu. Bilo je lepih zagrada za Holanđanina ove sezone, kao na primer protiv Heraklea kada je postigao jedini gol na meču krajem marta (1-0), ili protiv Waalwijka i Sparte Roterdam, ostalih žrtava na svojoj listi. Ali još jednom, Boadu je bio zatečen svojim bolestima, tačnije svojom fizičkom krhkošću. Ranije ovog meseca, 23-godišnji napadač doživeo je povredu grudnog koša, što ga je usporilo. Od tada je odigrao nekoliko minuta protiv Alkmar, svog trening kluba, zatim protiv Volendama i mogao bi da dobije više u poslednjem meču Tventea protiv Zwollea.

Monako još nije odlučio

Ali šta je sa njegovom budućnošću? Ukoliko Holanđanin ostane pod ugovorom do 2026. sa Monakom, klub će ovog leta pažljivo proučiti moguće predloge za ovog 23-godišnjeg napadača koji ima zanimljiv profil za one koji će uspeti da ga ožive. Jer danas, a to nikome nije tajna, teško je zamisliti da se Boadu nametne u Kneževini, posebno jer je ASM nedavno potvrdio poverenje svojim mališanima, kao što je Elis Ben Seghir, produženo do 2027. godine. Ako budućnost Visama Bena Jedera, pod ugovorom do juna, bude veoma neizvesna, povratak iz povrede Brila Embola i verovatna zamena WBY na čelu napada Monegaskija, još malo smanjuju Boaduovo polje mogućnosti.

Pored toga, poverenje kluba će legitimno biti usmereno ka Folarinu Balogunu, takođe regrutovanom za znatnu sumu (30 miliona evra), ali koji je, u njegovu odbranu, tu tek godinu dana. Iako je tokom prve sezone u Kneževini ponekad bio izvor kritika, američki internacionalac je i dalje odlučniji od svog kolege u crveno-belima, sa sezonu i po manje u nogama (8 golova i 4 asistencije za Baloguna u jednoj sezoni, 10 golova i 1 asistencija za 2 i po godine za Boadu). Sa strane, takođe je teško zamisliti budućnost za bivšeg igrača Alkmaara, u trenutku kada Takumi Minamino, Maghnes Akliouche i Aleksandr Golovin imaju pet bodova prednosti. Boadu ima samo 23 godine i verovatno жe imati vremena da se pojavi. Ali gde? Odmah imamo manje sigurnosti.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.