Liga 1: Poslednji sprint svih opasnosti je u programu!

Liga 1: Poslednji sprint svih opasnosti je u programu!

Sinoć nam je 33. epizoda ove sezone 2023-24 naše drage Lige 1 ponudila preokrete i preokrete, radosti, tuge, oproštaje i takođe pomalo emisiju. Što se borbe za opstanak tiče, četiri tima su bila na palubi, dok je HAC u petak izgubio 1:0 u poodmakloj utakmici protiv OGC Nice. Protiv Olimpike Lionnais, Klermon Fut je bio osamnaesti i poslednji na stajaliљtima pre poиeka. Uprkos svemu, Auvergnatovi su imali poslednju nadu. Međutim, Orel Mangala je juče stavio tačku na to postigavši pobedonosni gol posle dobrog dodavanja Rejana Čerkija. Pretučen, CF36 je zvanično prebačen u Ligu 2.

Ostaje da se vidi koji tim će se pridružiti Klermontu u liftu koji se spušta na donji sprat. To neжe biti FK Nantes. Uprkos porazu od La Božoara 2:1 protiv LOSC-a, Kanarinci (14. Olakšanje za Nantes, iako su oni predmet mnogih kritika zbog njihovih loših rezultata. Le Havre (15, 32 poena) je takođe iskoristio neuspehe svojih direktnih konkurenata da praktično osigura svoje mesto u prvoj diviziji sledeće godine. Zbog toga će se sve odigrati između dve ekipe tokom poslednjeg sprinta. Jedan tim će se spustiti u Ligu 2 dok će drugi igrati u čuvenom plej-ofu.

Trebalo bi čudo da se spasi Lorijen

U ovom trenutku, FK Lorient (17, 26 poena) bi bio relegiran dok bi FK Mec (16, 29 poena) igrao u plej-ofu. Pretučeni na Narandžastom Velodromu sinoć, Merlusi su izgubili 3:1. Uprkos svemu, Régis Le Bris ostaje pozitivan. „Da, još uvek verujem u to. Priznajem, nada je mala. Biće potrebno dva povoljna rezultata da bi se ostao živ. Ali naš ponos i naš ponos moraju da nas nose. Čak i ako je nada mala, igraćemo 100 odsto. Bićemo tamo. Ne mogu vam reći da su igrači u najboljem mogućem stanju. Mnogo su uložili za ovaj meč, tako da postoji razočaranje i tuga, logično je. Predsednik nam je rekao da L1 nije gotov i da moramo što više da završimo pred našim navijačima. Ako budemo imali poslednju šansu, igraćemo je 100 odsto“.

Lorient još uvek ima šansu. Kod kuće će morati da nokautiraju Klermonta sledeće nedelje, koji više ništa ne igraju. Istovremeno, oni će morati da računaju na poraz za Mesinse, koji su domaćini PSG- u. Ali to nije sve. Merlusi, koji bi u takvom scenariju bili na nivou poena sa Grenatima, takođe će morati da nadoknadi veliku gol razliku koja ih odvaja od Meca (-28 za FCL, -21 za Mec). Što deluje komplikovano. Ako se to ikada desi, „Taj-brejk bi bio napravljen na direktnim konfrontacijama (po 3), zatim na određenoj gol razliki (3 protiv 2 u prednost Meca)“ Precizan The Telegram. Sve ovo izgleda veoma teљko. Pogotovo što se FK Mec nada da će spasiti svoju kožu protiv Pariza.

Mec izgubio na veliko u Strazburu

Grenati će računati na Žoržea Mikautadzea, koji je od povratka ove zime postigao 11 golova. Poslednji je bio sinoć protiv Strazbura. Mec je mislio da su odradila najteži deo i izvršila pritisak na HAC (15, 32 poena) i Nantes. Osim što su ih zbacili Alsijanci, koji su pobedili 2:1. Pominjan Mecov zvanični sajt „Košmarni kraj meča“ I „katastrofalan scenario koji će naterati Grenate da dobiju rezultat sledećeg vikenda protiv PSG-a kako bi se nadali da će igrati u plej-ofu“. Isto važi i za Lorejn Republikanka. „FK Mec je izgubio uporište u poslednjim minutima derbija u Strazburu da bi mu izmakao mogućnost direktnog opstanka. Njegov poraz mu daje više nego ikada dobru plej-of glavu.“

László Bölöni tako misli: „Scenario? Pogledajte meč Lige šampiona između Real Madrida i Bajern Minhena… Zašto onda tražiš od mene da nađem objašnjenja. To je ponekad surova lepota fudbala. Bilo je umora, loљe sreжe. Možemo da vodimo 2:0 i onda bi bilo gotovo. Znamo koja je naša mala prednost u poređenju sa Lorientom (napomena urednika, 7 golova). Još uvek imamo izuzetno težak meč da odigramo“. FCM se zato gleda u svoje retrovizore i nada se da će protiv PSG-a doći do dobrog rezultata. U najgorem slučaju, Mec ne želi da izgubi sa velikom gol razlikom kako bi izbegao povratak Lorijena u igru. Međutim, postoje i scenario gde Mec čuva svoje mesto. Ali to je malo verovatno.

HAC je odahnuo

To bi podrazumevalo Le Havre (15, 32 poena) kako je objašnjeno Pariz-Normandija. „Matematički, Grenati, pozvani u nedelju, 19. maja 2024. da se suoče sa PSG-om u Sen-Simforijenu, i dalje mogu da završe svoju regularnu sezonu sa ukupno poenima identičnim onom u Le Havru. Ipak, za Lorejnse će biti nemoguće 34. i poslednjeg meča nadoknaditi gol razliku u velikoj meri protiv njih. Da bi se nadali da će preskočiti ljude Luke Elsnera do cilja, oni će morati da pobede Pari Sen Žermen sa 6:0, u isto vreme kada bi HAC priznao poraz od oko 6-0. Drugim rečima, nezamisliv scenario na lestvici francuskog fudbala.“ Ali HAC je više nego samouveren.

Trio Roussier-Bodmer-Elsner je evocirao »Olakљanje“ i „Izvor ponosa“ u kolonama Paris Normandie. Mesini i Lorijenti, kao i njihove pristalice, pripremaju se za konačni sprint straha, sa velikim trendom koji se pojavljuje uprkos svemu. Što se tiče budućeg plej-ofa, ta dva sukoba će se odigrati 30. maja (u plej-ofu L2) i 2. juna (na plej-ofu L1). Opet, ostaje da se utvrdi identitet njegovog budućeg protivnika. U ovom trenutku, ASSE, Pariski FC i Rodez mogu da igraju u ovom plej-ofu. Kaen, koji nije daleko od 5. mesta, i Anže, koji su samo dva boda ispred Zelenih, takođe mogu da se zabrinu za jedan dan igre. Kraj sezone će stoga biti lud za svim ovim klubovima.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.