Kajlijan Mbape i PSG, istorija obeležena kontroverzama

Real Madrid: Sumnje Ariga Sačija u vezi Kajlijana Mbapea

To je kraj Kajlijan Mbapea u Pari Sen Žermenu. Ovog petka, 10. maja 2024. godine bilo je veoma emotivno u francuskoj prestonici. Posle 7 godina provedenih u klubu u kojem je šest puta osvajao Ligu i postigao 255 golova na 306 mečeva u pariskoj majici, što ga čini najboljim strelcem u istoriji kluba, Kajlijan Mbape je odlučio da ode na drugo nebo za budućnost. „Zdravo svima. Hteo sam da ti se obratim. Dugo vremena sam upozoravao da ћelim da se obratim svima vama. To je to, ovo mi je poslednja godina u Pari Sen Žermenu. Neću da produžim i završiću svoju avanturu za nekoliko nedelja. Moj poslednji meč na Parc des Princes će biti u nedelju. To je mnogo emocija, mnogo godina gde sam imao priliku i neizmernu čast da budem deo najvećeg kluba u Francuskoj, jednog od najboljih klubova na svetu, koji mi je omogućio da dođem ovde i imam svoje prvo iskustvo u klubu sa velikim pritiskom, da rastem kao igrač trljajući ramena sa nekima koji su bili najbolji u istoriji, veliki šampioni. Da rastem kao čovek takođe sa svojom slavom i greškama koje sam napravio“– objasnio je on. Kraj lepe priče sa mnogo uspeha, evropskih neuspeha sa uvek 0 Lige šampiona na njegovo ime, ali i kontroverzi koje su mu poremetile karijeru.

Posle prilično mirne prve sezone u PSG gde je osvojio Svetsko prvenstvo 2018. Izglasan za najboljeg igrača godine u Ligi 1, iznenadio je sve na trofejima UNFP-a tražeći njegove obaveze dok je prvi put ostavljao sumnje u svoju budućnost: „To je veoma važan trenutak za mene, dolazim do prve ili druge prekretnice u karijeri. Otkrio sam mnogo toga ovde, osećam da je možda vreme da imam više odgovornosti. Nadam se da će to biti u Pari Sen Žermenu, bilo bi sa velikim zadovoljstvom, ili možda negde drugde za novi projekat“. Oštar prvi medijski izlazak za Kajlijan Mbapea koji neće uspeti da ga reprodukuje. Ako bi bilo novih medijskih izdanja, uticajnih, to će preuzeti veći značaj iz sezone 2021/2022. U sporu sa Pari Sen Žermenom gde je bio godinu dana daleko od isteka ugovora, dolazak Lionela Mesija i pogoršanje odnosa sa Nejmarom doneli su nove tenzije. 2021. godine, kada je zamenjen i kada je Džulijan Draksler postigao gol protiv Monpeljea posle ponude Nejmara, Kajlijan Mbape je uvredio saigrača: „Ova skitnica, on ne prolazi pored mene.“ Reči koje je potvrdio i pretpostavio: „Da, da, rekao sam. To su stvari koje se stalno deљavaju u fudbalu. To mora da bude neљto љto ne ostaje. Zato sam, odmah posle toga, s obzirom na veličinu koju je zauzela, pričao o tome sa njim. Već smo razmenili mnogo reči poput toga u prošlosti i to će se nastaviti, jer želimo da pobedimo, ali ne bi trebalo da bude nikakve ogorčenosti. Toga uopšte nema jer poštujem igrača i čoveka i divim se onome što jeste“.

Fenomen koji je porastao

U pravoj igri mačke i miša sa Pari Sen Žermenom, Kajlijan Mbape je konačno ostao u francuskoj prestonici, kao i tenzije. Već je njegova poruka kada je nastavio sa francuskim klubom bila zakačena smešnim izlascima gde je najavio podršku Real Madridu u finalu Lige šampiona protiv Liverpula: „Iskreno sam želeo da se zahvalim Real Madridu i njegovom predsedniku Florentinu Perezu. Prepoznajem sreću i privilegije koje su bile moje da mi zavide takva institucija. Sumnjam na njihovo razoиarenje. Sve je na mojim oklevanjima. Biću njihov prvi pristalica finala Lige šampiona u Parizu. Kod kuće.“ Neki su to razumeli, drugi su smatrali da je to neprikladno, ali ova izjava nije naišla na konsenzus. Posle produžetka ugovora Kajlijana Mbapea, igrač koji je već bio u centru medijske pažnje zauzeo je još više prostora. Zamenivši Nejmara u hijerarhiji izvođenja penala, promašio je jedan protiv Monpeljea 13. avgusta 2022. godine i Nejmar je zgrabio loptu iz drugog pokušaja. Kasnije tokom meča, Kajlijan Mbape je zaustavio nalet usred napada. Penal koji će se voditi interno, ali koji će postaviti ton. Nekoliko nedelja kasnijekada je duo Lionel Mesi – Nejmar u sjajnoj formi i kada Kajlijan Mbape nije ispunjen u svojoj ulozi centra napred, on će na svom Instagram nalogu objaviti fotografiju sa heštegom Pivot Gang koji će zapaliti bure baruta. Posle toga je ukazao na svoju upotrebu na klupskom nivou od strane Kristofa Galtijea, koji se razlikuje od nacionalnog tima: „Igram drugačije, od njih se traži da radim druge stvari ovde. Imam mnogo viљe slobode. Ovde se od mene traži da budem pivotmen.“

Dok je Svetsko prvenstvo 2022. godine poslužilo kao dašak svežeg vazduha u kontekstu Ile-de-France, povratak takmičenju doveo je do izmaka razlikama. U 16. kolu Lige šampiona PSŽ je izgubio sa 1:0 od Bajern Minhena i posle ovog meča Kajlijan Mbape će poslati kopanje saigračima a posebno na Nejmara čiji je način života istakao: „Iznad svega, svi naši igrači moraju da budu dobrog zdravlja. Neka svi dobro jedu, lepo spavajte.“ Posle povratniиke utakmice i eliminacije PSG-a posle poraza od 2:0, ispucao je joљ jednu љokantnu reиenicu: „Kao što sam rekao na svojoj prvoj konferenciji za medije Lige šampiona ove sezone, daćemo sve od sebe. To je ono što možemo da uradimo, to je istina.“ Istaknut kao jedina zvezda pretplatničkog klipa PSG-a, Kajlijan Mbape će ponovo izaći na svoj račun Instagram : „Ne slažem se sa ovim objavljenim videom. Zato se borim za individualna prava na imidž. PSŽ je veliki klub i velika porodica, ali to svakako nije Kajlijan Sen Žermen“. Sredinom juna, klan Mbape je zapalio novi fitilj pismom adresiranim na Pari Sen Žermen koje je zapalilo bure baruta.

Najavljujući da neće aktivirati treću godinu ugovora, što je i bila opcija, Kajlijan Mbape je tako bio slobodan na kraju sezone 2023/2024. Ubrzo nakon toga, kada se Naser Al Kalaifi javno oglasio rekavši da igrač ne može slobodno da napusti PSG, intervju sa Kajlijan Mbapeom za Frans fudbal obeležena rečenicom koja nije interno prošao: „Mislim da igranje u Parizu-SG ne pomaže mnogo, jer je to podeljeni tim, podeljeni klub.“ Lišen azijske turneje po Južnoj Koreji i Japanu, propustio je prvi dan Lige 1 protiv Lorijena (1-1). Ako se potom smiri, ove sezone se slučaj Mbape ponovo pojavio posle meča protiv Monaka gde je izašao na poluvremenu i odlučio da ode pravo na tribine. To je stvorilo mnogo sumnji u njegov odnos sa Luisom Enrikeom i nateralo igrača da interveniše u medijima kako bi smirio stvari. Ako će Pari Sen Žermen morati da svari odlazak Kajlijana Mbapea, ipak bi trebalo da donese smirenost posle nekoliko turbulentnih godina iza kulisa…

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.