Pitanje TV prava u Ligi 1 u srcu ogromne kontroverze!

Pitanje TV prava u Ligi 1 u srcu ogromne kontroverze!

Šampionat Francuske će za dva dana dati konačnu presudu, Kajlijan Mbape je na kraju sezone postao zvanični odlazak iz Pari Sen Žermena ali Profesionalna fudbalska liga još uvek nije rešila pitanje TV prava. I dok se još uvek nada ukupna suma (domaća i međunarodna prava) od 900 miliona evra (pre retrocesije od 13 odsto u CVC), o ovom ključalom pitanju se logično govori o gradu. I to sa dobrim razlogom. Pošto nije uspelo da postigne dogovor kroz tradicionalni poziv na tendere, francusko fudbalsko telo, kojim predsedava Vinsent Labrun, sada pregovara iza kulisa i nada se da će zaključiti najbolji mogući dogovor. Imajte ovo na umu, ČINI se da je BEIN Sports načinio korak ispred takmičenja.

Kraljevski put za BEIN Sports?

Predvođen Katarom – poput PSG – i sa svojom matičnom kompanijom, BEIN Media Grupom, na čelu, katarski sportski kanal je sada ogroman favorit za kupovinu TV prava na Ligu 1 u periodu od 2024. do 2029. godine. Zaista, kao Tim U današnjem izdanju, Amazon Prime Video ne očekuje se da će ponoviti to iskustvo nakon što je plaćao 259 miliona evra godišnje za 80% prava u poslednje tri sezone i nešto više od milion pretplatnika na svoje Propusnica lige 1. Tako se čini da je američka multinacionalna kompanija koju je osnovao Džef Bezos sada više orijentisana ka strategiji fokusiranoj na događaje sa jednom utakmicom Lige šampiona dnevno u Italiji, Nemačkoj i uskoro u Velikoj Britaniji, umesto na skoro celo prvenstvo.

Sa svoje strane, DAZN – koji je nedavno nagovestio da neće povećati svoju ponudu za 500 miliona evra po sezoni – izgleda da ni on neće moći da se takmiči, dok, istovremeno, Kanal + – koji se priprema da emituje svih 546 mečeva Evropskih fudbalskih kupova, u potpunoj ekskluzivnosti od početka školske godine – održava držanje čekanja i vida i čini se da je više fokusiran na krajnji rok rezultat tendera za prava na Top 14 (2027-2031) za koji je veliki favorit da uspe sam sebe. Opšti sto koji nudi bulevar za BEIN Sports. Prema poslednjim informacijama francuskog dnevnika, franko-katarski kanal trenutno radi na „izgradnja novog kanala BEIN Lige 1 na amazonskom modelu“.

PSŽ u prednosti, skandal već najavljen…

Povoljna šema koja bi potom omogućila BeIN Sports-u da kreira kanal nezavisno od svog trenutnog paketa (a samim tim i pretplate na novu pretplatu), dok pregovara sa raznim operaterima (Orange, Free, SFR, Bouygues, Canal…) distribucijom ovog premijum proizvoda. Da, ali ovako je stvar, ako ovaj trend nudi mnoge garancije katarskom kanalu, to takođe izaziva ove kontroverze. Imajući to u vidu, dogovor o kojem se trenutno pregovara dovodi u pitanje budući nedostatak pravičnosti u Ligi 1 jer bi trend bio da PSG, direktno povezan sa BEIN Sportsom, dobije veći udeo TV prava od tradicionalne raspodele srazmeran rezultatima. Drugim rečima, ovo rešenje bi zaista omogućilo pariskom klubu da povrati više sredstava kao francuski lider na evropskoj sceni.

„Opasno je, kao gorila u džungli: svemoćna, koja koegzististuje sa mnogim drugim vrstama ali koja nestaje ako njen način života ne koristi celoj njenoj okolini“, izveštava izvor blizak slučaju, dok je predsednik Le Havra, Žan-Mišel Rusije, prisutan u Senatu prošlog utorka, takođe bio uzdržan tokom rasprave o finansiranju fudbala: „Ići ćemo sa razmaka od 1 na 3,2 (između poslednjeg i prvog u Prvenstvu), na razmak od 1 do 8 ili 9…“ Zabrinjavajući disbalans koji nije uspeo da natera Danijela Rajola da reaguje: „U pregovorima, ono što trenutno blokira je da BEIN Sports kaže: ok, ubacićemo u sorrelu, ali u raspodeli tog novca želimo da veliki deo ode u džepove PSG-a“.

Dodao je: „Istovremeno, to je normalno s obzirom da ide iz desnog džepa u levi džep. Mislim da nije baš srećno što PSG traži ovo kao uslov, ali možda je to pravac kojim idemo. Na CVC ugovoru, veliko parče torte već uzima PSG i na TV pravima želimo da prekinemo tradicionalnu distribuciju. Sa tačke gledišta Sa strateške tačke gledišta, čak i ako sam predsednik Pari Sen Žermena, smatram da je to apsurdno, jer liga mora da bude konkurentna. Liga 1 je ove godine za sva ostala mesta, ali ne i za titulu prvaka Francuske. Nismo daleko od jednog: to je to ili ništa u ovom slučaju.“. Jedno je sigurno, od fijaska sa Mediapro-om, dosije o TV pravima nije prestao da maltretira život francuskog fudbala…

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.