Lille – OL: match notes

OL - Monako: beleške sa utakmice

Pre samo nekoliko nedelja, bilo je nemoguće reći da će se ovaj meč LOSC-OL na meču 32. kola Lige 1 računati kao šok za Evropu. Čak i ako Doguesi ciljaju Ligu šampiona na kraju sezone, Les Gones, koji pati dobar deo sezone, teži da ide u Evropu preko šampionata. Da bi to uradili, oba tima trebaju čist čaršav od sada do kraja sezone. Tako da je neizbežno, kada smo se sreli u ponedeljak, trebalo očekivati veliko razočarenje. Da bi minimizirao šanse da bude razočaran, Pjer Sejdž je poravnao svoj startni XI napadom Nuamah-Lakazet-Benrahma. Na drugom kraju, Paulo Fonseka je pokazao odvažnost lišavši se Edona Žegrova da postroji Jusufa Jazićija. Od prvih trenutaka taktičku i tehničku bitku dobili su meštani. Inspirisaniji od svojih gostiju, Severnjaci su imali prve šanse ali je Džonatan Dejvid bio uskraćen od strane živahnog Lopesa (5′). Gušeći se četvrt sata, Rona strana je počela da uzima svoje prve faze poseda posle četvrt sata igre. Ipak, priznali su logičan uvodni cilj. Sam posle dobro iz slobodnog udarca Jusufa Jazićija, Bafodé Diakité je brzo postavio nezaustavljivo zaglavlje i dao Lilu vođstvo (1-0, 21′). Nekoliko minuta kasnije, turski virtuoz je morao da popusti sa povredom butine i Paulo Fonseka je doveo tog đavola od Edona Žegrova. Opasan od starta (27′), kosovski viner je udvostručio prednost neposredno pred pauzu zlobnim pogotkom u bliži položaj (2-0, 37′). Zapanjen, Lion je izašao iz svlačionice sa boljim namerama.

Saigrači Aleksandra Lakazeta i kapiten Rone bili su incizivniji i bili su blizu smanjenja deficita (52′). Pošto su imali veću kontrolu poseda i povratili samopouzdanje posle taktičkih prilagođavanja Pjera Sejdža, Les Gones je gurao napred ali je Ševalije ponovo intervenisao (63′). Na kraju, Lionovo samopožrtvovanje se isplatilo. Pronašao ga je Matić, Aleksandar Lakazet je nahranio Benrahmu koji golmanu nije dao šansu vrhunskim šutem desnom nogom (1-2, 67′). Okrepljeni i još opasniji posle dolazaka Fofane, Čerkija i Mangale, Les Gones je nastavio da gura i njihova odlučnost se još jednom isplatila. Posle još jednog ubedljivog starta, mama Baldé je boljeg od Alekssandra namestila Maliku Fofani. Već odlučujući protiv Monaka prošle nedelje, Belgijanac je izjednačio u praznu mrežu (2-2, 82′). Ali taman kada je izgledalo da su posetioci iskoristili psihološku prednost, Lil je povratio vođstvo. Ponovo sam iz kornera ovog puta, Bafodé Diakité je postigao protezu dobrodošlice za Severnjake (3-2, 86′). I na neutešnom stadionu Pjer Mauroj, mislili smo da je Lion mrtav. Međutim, nikada ne smemo sahraniti OL na kraju sezone. Vešt u preokretanje stvari, klub iz Rone je još jednom postigao nezamislivo. Pronašao ga je Mejtland-Najls, Lakazet je izjednačio dva minuta posle gola Lila. Energizovan, Les Gones je potom odneo pobedu zahvaljujući uzornoj zameni Mami Baldé (3-4, 90+1′). Ovom nezaboravnom pobedom Les Gones se popeo na 7. mesto i stavio sve šanse na svoju stranu da budu Evropljani na kraju sezone. Lil, koji je izbledeo u drugom poluvremenu, propustio je priliku da se popne na podijum i može da gaji gorko žaljenje.

Čovek meča

– Lacazette (7,5): Uprkos svoja 34 dodira, kapiten Liona je uspeo da napravi razliku. Prigušen odbranom Lila u prvom poluvremenu, uspeo je da stvori opasnost, pre nego što je pružio finu asistenciju na jedinu akciju Liona na startu drugog poluvremena i dozvolio OL da izjednači na kraju meča. Bio je to njegov 17. gol u sezoni. U meču u kojem su obe ekipe dominirale, on je bio taj koji je bio najodlučniji u noći.

Lille OSC

– Vitez (5): Veoma malo zabrinut u prvom poluvremenu, gde je morao da se nametne uglavnom u vazduhu, francuski golman je imao više spasa posle pauze. Napravio je nekoliko odlučujućih spasa, ali je četiri puta poražen u drugom poluvremenu, mada je teško mnogo kriviti ga.

– Tijago Santos (4,5): Veoma ofanzivno, Portugalac nije zaboravio svoje defanzivne dužnosti, posebno u prvom poluvremenu gde je bio solidan. Veliki obim trčanja u njegovoj traci, ne oklevajući da projektuje sebe kada je mogao, čak i ako je doživeo tehnički otpad. Više se mučio kao njegovi saigrači u drugom poluvremenu, zakasnio je Malik Fofana za drugi gol Liona“Nisam siguran da li jesam

– Diakité (6): Solidan u duelima, precizan u svojim restartima i strelac dva puta iz set figura, odbrambeni igrač je večeras bio u rerni i mlinu. Uprkos padu ritma u drugom poluvremenu kao i ostatak njegovog tima i nekoliko grešaka u njegovom pozicioniranju, on je bio taj koji je probudio svoj tim kod trećeg gola LOSC-a, za ono što je bio prvi pogodak njegovog tima od pauze. Čak je bio blizu da postigne het-trik na samom kraju utakmice.

– Yoro (4.5): Mladi odbrambeni igrač Lila bio je oprezan na upada Liona prekidanjem prenosa, čak i ako se više mučio u drugom poluvremenu. Dobro se uradio da se vrati u Lakazet u vreloj situaciji u loži. Pobedila ga je agresivnost mame Balde na samom kraju meča za četvrti gol Liona.

– Ismaily (4): iskusni Brazilac nije bio mnogo pozvan u jedan na jedan, uz pomoć Gudmundsonovog dobrog odbrambenog povlačenja. Loše je postavljen i pokrio je Nuamaha za smanjenje rezultata Liona. Ni on nije bio ofanzivno umeљan.

– Gomeš (5): Engleski vezni igrač je bio veoma aktivan na sredini terena. Agresivan na nosaču lopte – ponekad i previše – Anhel Gomeš, kao i Bentaleb, bio je kopljanik svog tima. Njegova duga igra mu je omogućila da pronađe ili Gudmundsona ili Žegrovu u dubini. On i Bentaleb su se mnogo jače mučili posle pauze da se vrate u ritam.

– Bentaleb (5,5): Bek LOSC-a je još jednom pokazao svoju viziju i kvalitet dodavanja. Malo otpada, od suštinskog značaja za ravnotežu svog tima, Alžirac je večeras bio dobar, čak i ako je smanjio tempo u drugom poluvremenu, kao i svi njegovi saigrači.

– Gudmundson (5,5): Počevši od levog boka, Šveđanin je dao mnogo. Učestvovao je u prvoj uzbuni na strani Lila tako što je povratio visoku loptu, simbol svoje agresivnosti tokom celog meča. Bio je prisiljen na povredu posle kucanja u zglob. Zamenio Kabela (56′)

– Haraldson (4): Pozicioniran kao broj 10, Islanđani su se uglavnom smestili između linija OL-ovih 4-1-4-1, ostavljajući dvojici saputnika na sredini terena da organizuju napade. Međutim, saigrači ga nisu pronašli, uprkos spremnosti da se pokaže. Dobre inicijative, ali male tehničke netačnosti koje su ga sprečavale da bude odlučujući.

– Jazići (nisu ocenjeni): Odlučujuća asistencija za Diakitéa, Turčin je brzo popustio zbog povrede (25. minut) do Žegrova (6,5). Čim je ušao, uradio je ono što najbolje zna: udario, ušao u sredinu i šutirao. Nominovan za titulu najboljeg igrača sezone u Ligi 1, Kosovar je pokazao navijačima i svom treneru svoj talenat tako što je napravio brejk posle velikog oporavka od Džonatana Dejvida. Mnogo manje se našao u drugom poluvremenu, pa je čak i ispraćen, zamenio ga je Aleksandro (74′), pretučen kod drugog gola, a odsustvo sa Lacazetteovog obeležja na trećem. Odlučan ulazak, ali na loš način.

– David (5): Kanađanin je imao prvu šansu na utakmici, dobro ga je spasao Lopes. Međutim, kao i obično, mnogo je uložio u igru svog tima, i ofanzivno i defanzivno, kao i kod drugog gola Lila koji je postigao Žegrova gde je povratio loptu pre nego što je pružio odlučujuću asistenciju. Međutim, on je drugo poluvreme proveo jureći loptu.

Olimpique Lyonnais

– Lopes (4): prvo odlučujuće spasavanje od Davida (5′), zatim važan tapšanje ispred Žegrove (27′). Ali, nažalost, nije mogao ništa da uradi povodom Diakitéovog moćnog zaglavlja i bio je otežan Kaleta-Carom na Žegrovinom niskom šutu. U drugom poluvremenu napravio je dva važna spasa i priznao još jedan gol zaglavljem diakita.

– Tagliafico (4): Bilo je veoma malo toga da se kaže o prvom poluvremenu Argentinca, koji zapravo nije imao vremena da se izrazi, imajući u vidu da je opasnost došla uglavnom sa druge strane igre. Sa 39 odigranih lopti i 4 dobijena duela, popustio je na poluvremenu zbog taktičke procene umesto Mejtland-Najlsa (7) Englez je učestvovao u benrahminom smanjenju, pre nego što je isporučio vrhunski kroše za Lakazetov gol. Njegov ulaz je promenio sve.

– O’Brajen (3): ako je OL uspeo ponovo da reaguje, To je takođe zato što su odbrambeni problemi još uvek prisutni. Često se bori sa pozicioniranjom, O’Brajen razočaran vazdušnim duelima. A ako nije bio direktno uključen u tri priznata gola, njegovo obeležavanje na set komadima postavlja pitanje. Zhegrova жe joj mnogo toga dobrog uиiniti.

– Caleta-Car (4): Kao i O’Brajen, on je takođe kriv za obeležavanje scenografije. Ali ni on nije mogao ništa da uradi povodom drugog gola koji je priznao. Precizniji od svog partnera u centralnoj odbrani, lepo je spasao Davida (62′) i napravio tri važna presretanja. Odbrambeni sektor koji treba preraditi.

– Mata (5,5): Loš početak utakmice gde je bio previše pasivan defanzivno. Gudmundson je i ovo iskoristio da stvori opasnost, poput ovog dobrog krošea za Davida (5′). Lion je punom parom pojačao svoju igru isporučivši veoma dobar kroše za Lakazeta (31′), pre nego što je u drugom poluvremenu imao veću kontrolu. I iznad svega, da ponudimo vrhunski krst za pobedonosni gol mame Baldé.

– Toliso (4): Baš kao i Lion, svetski šampion iz 2018. biće preplavljen događajima. Ništa nije mogao da pokaže u prvom poluvremenu i dobio je samo dva duela u drugom. Bio je to komplikovan meč protiv sredine terena Lila koji je nadmašio OL-ove. Zamenio mangala (67′)

– Matić (3,5): Bez sumnje, vezni fudbaler Liona koji je imao najviše problema na ovoj utakmici. Tehnički, nije bio doraso zadatku, pravio je mnogo grešaka u prolazu. Međutim, njegova igra se okrenula na glavu posle katastrofalnog restarta koji je završio pred Dejvidom nogama, što je dovelo do drugog gola. Njihovu igru spasila je veoma dobra lopta pod nogama Mejtland-Najlsa, koja je bila na poreklu smanjenja rezultata za Lion. Zamenio Čerki (68′), još uvek dragocen.

  • Kaqueret (5,5): očigledno manje istaknut nego inače u prvom poluvremenu, bio je važan u drugom poluvremenu sa tehničkom preciznošću koja je napravila razliku. Bio je to dvostruki meč za veznog igrača Les Gonesa.

– Benrahma (5,5): Alžirac je odigrao jednu od najkomplikovanijih utakmica od dolaska u Lion. Mnogo promašenih krošea na početku utakmice, promašenih set komada i više od jednog od svaka dva odigrana preokreta. Benrahma nije uspeo da napravi razliku sat vremena igre, ali mu je talenat omogućio da postigne vrhunski pogodak uvijanja kako bi vratio OL u igru. Zamenio Fofana (67′), opet odlučan, kako je izjednačio za OL!

– Lacazette (7,5): Pogledajte iznad

– Nuamah (3): Kao i Benrahma, nije imao očekivani uticaj tokom cele utakmice. Mnogo tehničkih netačnosti, naročito kod krošea (4 promašaja) i bez uspešnih driblinga. Pokušao je finim šutem na gol, koji je dobro blokirao Ševalije (65′). Ali ovo je bilo premalo. Zamenila mama Baldé (79′), koji je u jednoj akciji uradio ono što je Nuamah morao da uradi pružajući asistenciju Fofani, posle velikog prodora. Pre nego što je postigao pobedonosni gol u vremenu zaustavljanja. True X-factor.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.