Liga 1: Neverovatan OL srušio LOSC na Severu!

OL - Monako: beleške sa utakmice

Pre samo nekoliko nedelja, bilo je nemoguće reći da će se ovaj meč LOSC-OL na meču 32. kola Lige 1 računati kao šok za Evropu. Čak i ako Doguesi ciljaju Ligu šampiona na kraju sezone, Les Gones, koji pati dobar deo sezone, teži da preko šampionata ode u Evropu. Da bi to uradili, oba tima trebaju čist čaršav od sada do kraja sezone. Tako da je neizbežno, kada smo se sreli u ponedeljak, trebalo očekivati veliko razočarenje. Da bi minimizirao šanse da bude razočaran, Pjer Sejdž je poravnao svoj startni XI napadom Nuamah-Lakazet-Benrahma. Na drugom kraju, Paulo Fonseka je pokazao odvažnost lišavši se Edona Žegrova da postroji Jusufa Jazićija. Od prvih trenutaka taktičku i tehničku bitku dobili su meštani. Inspirisaniji od svojih gostiju, Severnjaci su imali prve šanse ali se Džonatan Dejvid suprotstavio živahnom Lopesu (5′). Gušeći se četvrt sata, Rona strana je počela da uzima svoje prve faze poseda posle četvrt sata igre. Ipak, priznali su logičan uvodni cilj. Sam posle dobro iz slobodnog udarca Jusufa Jazićija, Bafodé Diakité je brzo postavio nezaustavljivo zaglavlje i dao Lilu vođstvo (1-0, 21′). Nekoliko minuta kasnije, turski virtuoz je morao da popusti sa povredom butine i Paulo Fonseka je doveo tog đavola od Edona Žegrova. Opasan od starta (27′), kosovski viner je udvostručio prednost neposredno pred pauzu zlobnim pogotkom u bliži položaj (2-0, 37′). Zapanjen, Lion je izašao iz svlačionice sa boljim namerama.

Saigrači Aleksandra Lakazeta i kapiten Rone bili su incizivniji i bili su blizu smanjenja deficita (52′). Pošto su imali veću kontrolu poseda i povratili samopouzdanje posle taktičkih prilagođavanja Pjera Sejdža, Les Gones je gurao napred ali je Ševalije ponovo intervenisao (63′). Na kraju, Lionovo samopožrtvovanje se isplatilo. Pronašao ga je Matić, Aleksandar Lakazet je nahranio Benrahmu koji golmanu nije dao šansu vrhunskim šutem desnom nogom (1-2, 67′). Okrepljeni i još opasniji posle dolazaka Fofane, Čerkija i Mangale, Les Gones je nastavio da gura i njihova odlučnost se još jednom isplatila. Posle još jednog ubedljivog starta, mama Baldé je boljeg od Alekssandra namestila Maliku Fofani. Već odlučujući protiv Monaka prošle nedelje, Belgijanac je izjednačio u praznu mrežu (2-2, 82′). Ali taman kada je izgledalo da su posetioci iskoristili psihološku prednost, Lil je povratio vođstvo. Ponovo sam iz kornera ovog puta, Bafodé Diakité je postigao protezu dobrodošlice za Severnjake (3-2, 86′). I na neutešnom stadionu Pjer-Mauroj, mislili smo da je Lion mrtav. Međutim, nikada ne smemo sahraniti OL na kraju sezone. Vešt u preokretanje stvari, klub iz Rone je još jednom postigao nezamislivo. Pronašao ga je Mejtland-Najls, Lakazet je izjednačio dva minuta posle gola Lila. Energizovan, Les Gones je potom odneo pobedu zahvaljujući uzornoj zameni Mami Baldé (3-4, 90+1′). Ovom nezaboravnom pobedom Les Gones se popeo na 7. mesto i stavio sve šanse na svoju stranu da budu Evropljani na kraju sezone. Lil, koji je izbledeo u drugom poluvremenu, propustio je priliku da se popne na podijum i može da gaji gorko žaljenje.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.