Kristof Galtije ispraznio torbu posle oslobađajuće presude za moralno uznemiravanje i diskriminaciju!

Kristof Galtije ispraznio torbu posle oslobađajuće presude za moralno uznemiravanje i diskriminaciju!

Upao u medijsku oluju od aprila do decembra 2023. „psihološko uznemiravanje i diskriminacija na osnovu članstva etničke grupe, nacije, navodne rase ili vere“ Tokom svog boravka na klupi u OGC Nici, Kristof Galtijer – definitivno oslobođen od tada da je krivični sud u Nici prvobitno tražio jednogodišnju uslovnu zatvorsku kaznu i novčanu kaznu od 45.000 evra – prekinuo je ćutanje prvi put od 21. decembra, datuma oslobađajuće presude. U intervjuu za dnevne novine Tim, aktuelni trener Al-Duhaila u Kataru, koji je igrao za Pari Sen Žermen, osvrnuo se na ovo bolno iskušenje.

„Kada pročitam činjenice za koje sam optužen, srećom nisam ja taj koji vozi. Nisam u dobrom stanju. Rasizam i diskriminacija nisu deo mog softvera jer sam odrastao u multikulturalnom okruženju i razvijao se u takvom okruženju tokom cele karijere. To nije deo mene. Stoga je bio pravi šok biti prosleđen krivičnom sudu po takvoj osnovi. To je deo iskušenja mog života.“, rekao je bivši trener Pari Sen Žermena, koji je optužen za uznemiravanje i diskriminaciju, uglavnom protiv muslimanskih igrača, od strane Žulijena Furnijea, njegovog bivšeg direktora fudbala u OGC Nici (2021-2022). Slučaj koji je počeo u aprilu 2023. godine kada je, putem mejla datiranog maja 2022. godine, Žulijen Furnije izvestio da mu se bivši taktičar ASSE poverio da je tim Nice računao ‘Previše crnaca i muslimana’.

Kristof Galtije evocira osvetu!

Pedesetsedmogodišnji Francuz je tada bio zadužen za Pari Sen Žermen i bio je upleten u slučaj gde je „Svi sastojci su bili tu da postane veoma, veoma medijski naklonjen“. „U trenutku kada je slučaj izašao, zamoljen sam da budem oprezan. Želeo bih još jednom da se zahvalim Paris-SG-u što je osigurao moju bezbednost na svakom od mojih poslovnih i ličnih putovanja. Tvoj normalan život se automatski menja. Ona staje. Oprezna si. Više ne izlazite na javna mesta, ili vrlo malo, da šetate okolo i uživate u ovom prelepom gradu Parizu. Međutim, to nije dugo trajalo, jer me je tešila podrška koju sam dobio i od anonimnih ljudi, pristalica i običnih ljudi.“. Šokiran, ali srećan što je oslobođen, čovek koji sada uverava da ne gaji nikakvu ozlojeđenost konačno je iskoristio ovaj medijski izlazak da se zahvali raznim ljudima koji su bili prisutni pored njega tokom ovog iskušenja, uveravajući ga da je žrtva osvete.

„Želeo bih da iskoristim ovu priliku da se zahvalim Njegovom visočanstvu Emiru Tamimu bin Hamadu al Tani, predsedniku Naseru Al Kalaifiju i Luisu Kamposu, kao i Žan-Pjeru Riveru, Ser Džimu Retklifu i Dejvidu Brailsfordu u Nici. Bili su velika uteha mojoj porodici i njihova tekuća podrška mi je pružila utehu u činjenici da sam bila žrtva osvete. Ova teza osvete nije moja. Ona je uključena u sudsku presudu. (…) To je bilo nečasno. Na kraju sam bila potpuno i definitivno opuštena. Pravda je utvrdila moju nevinost. Bez sumnje. Zato sam srećna. Optužbe protiv mene nisu imale smisla, a moje životno putovanje kao igrača i trenera svedoči tome.“. Kao podsetnik, javni tužilac Nice konačno je odustao od žalbe, pa je presuda bila konačna.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.