L1: Monpelje pobedio u Tuluzu i potvrdio njihov opstanak

L1: Monpelje pobedio u Tuluzu i potvrdio njihov opstanak

Za uvodni meč 32. kola Lige 1, Tuluz i Monpelje su se suočili ovog petka uveče na terenu stadiona u derbiju Okitanije bez pravog udela, osim regionalne dominacije. MHSC je morao bez nekoliko svojih starijih igrača, odsutan kroz povredu (Lecomte, Coulibaly…) i suspenziju (Nordin i Mincarelli). Sa druge strane, TéFéCé je iznenadio novom formacijom 4-3-3, vođenom napadačkim trozupcem Aboukhlal-Dallinga-Gboho. Meč je počeo letećim startom sa evidentnom dominacijom Tuluza, kapitalizovanom velikom šansom Tijsa Dalinge zaglavljem, koju je na prečku odbio Dimitri Bertaud (20′).

Međutim, uvodni gol je došao iz noge protivnika: od Téji Savaniera, autora vrhunskog voleja na dalekoj postavi da razapne Guillaume Restes (0-1, 27′). Njegov 9. gol u sezoni u Ligi 1. Violetsi nisu očajavali, pošto je besni Dalinga došao da vrati dva tima na nivo sa još jednim zaglavljem na skorom postu (1-1, 34′), da bi postigao svoj 13. gol u ligi. Činilo se da je odbrana Hérault-a ponela vodu posle izjednačenja, ali je desna postava na dalekometni šut Niklasa Šmita (38′) i potom tapšanje Dimitrija Bertauda na glavu Dalinge (45′) spasila glave posetilaca.

Savanier je postigao gol, pa isključen

Zakarija Abukhlal je čak mislio da je dao prednost svojoj strani, ali je faul marokanskog internacionalca naterao sudiju, uz pomoć VAR-a, da poništi gol (41′). Posle pauze, karles Martinez Novel je zadržao prednost nad protivnicima večeri ali nisu bili pošteđeni nekoliko bljeskova briljantnosti. Marokanski vinger, koji je već u prvom poluvremenu imao poništen gol, ponovo je to uradio posle pauze ali je Dalinga nelegalnu poziciju imao na startu akcije (55′). Na gestu naravi Kristijana Kaseresa, kapiten i golgeter Savanier dobio je drugu rezervaciju, sinonim za otkaz (65′). Dovoljno da hendikepira saigrače za ekvivalent od pola sata.

Međutim, uprkos nekoliko šansi (78), TFC nije iskoristio ovu brojčanu superiornost da otme tri boda kod kuće, pošto dva meseca nije pobedio kod kuće. Još gore, trenerski posao se pokazao kao pobednik za Mišela Der Zakarijana, pošto se meč okrenuo na glavu zahvaljujući svoje tri zamene. Prvo sa festivalom Džordana Ferija u loži, što je dovelo do drugog gola Monpeljea od Strane Kalila Fajada (1-2, 82′). Potom je treća zamena Jan Karamoh naterao Rasmusa Nikolajsena na faul, za svog drugog žutog za Dane (83′). Na 10 protiv 10, rezultat je ostao nepromenjen do poslednjeg zvižduka (1-2). Sada uveravajući da će naredne sezone igrati u Ligi 1, Monpelje (10., 40. poen) je napravio dobru operaciju u Haute-Garonu i krenuo ispred regionalnih rivala (11) na stajalište, zahvaljujući boljoj gol razliki.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.