Zaboravljeni od UNFP trofeja

Zaboravljeni od UNFP trofeja

Nema mnogo mesta u liftu, ali ima mnogo kandidata. Sa samo 20 odabranih imena, teško je zadovoljiti sve kada je u pitanju nagrađivanje najizuzetnijih igrača sezone u Ligi 1. Ovog utorka, UNFP, sindikat profesionalnih fudbalera koji igraju u Francuskoj, objavio je identitet ličnosti izabranih za trofeje na kraju godine. Iako postoji vrlo malo sumnje da će Kajlijan Mbape po 5. put u karijeri (posle 2019, 2021, 2022. i 2023. godine) 13. maja, odsustvo Aleksandra Lakazeta, potkovano drugu godinu zaredom, izaziva reakciju na društvenim mrežama.

Izostavljen je fundamental u OŽIVLJAVANJU OL-a u drugoj polovini sezone, izostavljen je treći najbolji strelac Lige 1 (16 golova i 1 asistencija) u korist Ousmane Dembélé, Pjera Lis-Meloua, Pjer-Emerika Aubameyanga i Edona Žegrova. Odsustvo koje je manje verovatno ‘Kontroverzno’ nego prošle sezone, kada je nosio težinu OL-a na ramenima od vrha do dna. Još jedan zaboravljeni čovek sa lionske strane, Pjer Sejdž. Imenovan u kratkom roku posle odlaska Fabija Grosoa u decembru, 44-godišnji francuski trener uspeo je da izabere iz pravih fioka da vrati OL u trku za Evropu ove sezone. Međutim, on nije među nominovanima za titulu najboljeg trenera, u kojoj su Paulo Fonseka, Luis Enrike, Frank Hejz, Luka Elsner i Erik Roj.

Adi Hütter zaboravljen, Marcus Thuram nije među najboljim francuskim igračima u inostranstvu

Da bi ostao u kategoriji najboljeg trenera u Ligi 1, Adi Hütter je takođe mogao da se prijavi za tabelu od 5 nominovanih. Za svoju prvu sezonu sa Monakom, bivši trener Frankfurta dozvolio je ASM-u da sanja o budućnosti u C1, takmičenju u kojem klub sa Roka nije igrao od 2019. godine (bilo je eliminacija u kvalifikacijama 2021. i 2022. godine). Odsustvo koje je iznenađujuće, u vreme kada je Franck Haise’s Lens, 6. u Ligi 1, daleko od toga da skicira svoj momentum iz prošle sezone. Isto važi i za Le Havra Lukasa Elsnera, 15. Frančesko Farioli, uprkos filozofiji koja se ponekad opisuje kao ‘Minimalista’, takođe je mogao da bude deo ovog kontingenta, iako je bilo jasno da OGC Nice poslednjih nedelja ponestaje pare.

Prisustvo koje takođe može da postavlja pitanja u kategoriji najboljeg mladog igrača u Ligi 1: eliesse Ben Seghir. Ako nesumnjivo ostane, na papiru, jedan od najvećih izgleda za prvenstvo Francuske, marokanski internacionalac je ove sezone opterećen povredama, što objašnjava njegovih oskudnih 273 minuta igre. Sa druge strane, Tuluzovo otkrovenje Guillaume Restes, ključno u održavanju TFC-a u francuskom vrhunskom letu, je preskočeno (Zaire-Emery, Yoro, Cherki, Désiré Doué i Ben Seghir su 5 nominovanih). Među ostalim zapaženim odsustvima nominovanih za UNFP, možemo pomenuti i Markusa Turama, zaboravljenog u kategoriji najboljeg francuskog igrača koji igra u inostranstvu. Posle pune sezone sa svojim novim klubom Interom iz Milana (12 golova, 7 asistencija), italijanskim šampionom, izostavljen je francuski internacionalac, u korist Antoana Grizmana, Majka Maignana, Vilijama Salibe, Eduarda Kamavinge i Aurelijena Čauamenija. To je činjenica koja se ponekad zaboravlja, ali koja ostaje važna u procesu selekcije: sami igrači su ti koji određuju nominovane putem glasanja.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.