OL: Neodoljivi uspon Malika Fofane do ugleda

OL: Neodoljivi uspon Malika Fofane do ugleda

Kockanje koje se isplati. Ove zime, Olimpique Lyonnais je driblao pored nekoliko nemačkih timova da bi stekao mladog i perspektivnog Malika Fofanu. Da bi to uradili, stanovnici stadiona Groupama stavili su 17 miliona evra na sto da ubede Gent- a, koji bi mogao da primi „Maksimalan bonus od 5 miliona evra, kao i podela profita od 20 odsto na kapitalni dobitak mogućeg transfera.“ Izbor koji je postavljao pitanja na početku, naročito u odnosu na uloženu sumu. Ali rodom iz Aalsta, kojeg je džon Tekstor savetovao u regrutnoj jedinici, počinje da ubeđuje sve između Rone i Saone.

Popularni igrač na terenu i van njega

Posle prvog pojavljivanja u Ligi 1 14. januara protiv HAC-a (odigrano 21 minut), postigao je gol u svom prvom startu pet dana kasnije protiv Beržeraka u Kupe de Fransu (1 gol, odigrano 90 minuta). Zatim, bivši Gent čovek je naizmenično počinjao i dolazio kao zamena, češće nego što nije. Poređan na levom krilu, ponekad se menja tokom mečeva da bi igrao na desnoj strani. Živahna Fofana je takođe pomogla na poziciji klipa u nekoliko navrata. Sve bez prigovora.

Štaviše, kako je objašnjeno na našem sajtu 27. februara, njegov stav je veoma cenjen unutar Olimpike Lionnais. Izvor blizak klubu rekao nam je da je on veoma učtiv i učtiv mladić svima. Što se tiče njegovog nivoa igre, uveravali su nas da smo u klubu ubeđeni da jesmo »Veliki, veliki talenat„. Ako Belgijanac sa bebinim licem i dalje mora da napreduje i da se fizički zgusne, on se pozitivno razvija. Pogotovo što donosi svoje mnoge kvalitete, kao što su brzina i udaraljke. Ali i njegovu efektivnost.

Pobednički start protiv Monaka

Dolazi juče u 65. minutu tokom OL-Monaka, savršeno ga je namestio Aleksandar Lakazet i postigao pobedonosni gol na kontrama, pokazavši ogromnu pribranost (3-2, 84′). Zimski regrut je nogama podizao ceo stadion Groupama, što mu je dalo ovacije. Njegovi saigrači su takođe bili impresionirani. Ovo je slučaj Corentina Tolissoa koji se poverio mešovitoj zoni: „Rekao sam mu na kraju da je zasluženo. Dobro vežba i dobija nagradu. Malo po malo, dobija malo vremena za igru. Jednog dana će biti u startnoj postavi, to je sigurno.“

Fofana se od dolaska pojavio na 17 nastupa u svim takmičenjima, od kojih samo 5 kao starter. Luksuzni šaljivdžija, postigao je 3 gola od dolaska. Ali golovi koji se računaju, kao juče protiv ASM-a ili u pobedi od 3:1 protiv FK Nantesa 7. Sa samopouzdanjem je nagrađen za svoj trud, kako je priznao Pjer Sejdž. „Veoma sam zadovoljan njegovim napretkom. On je mlad momak koji ne pravi veliku buku, dolazi na posao i napreduje. Strpljiv je sa vremenom igranja. Njegove nagrade postaju redovne, jer ima posla koji prethodi tom uspehu.“

Belgija je presrećna

Što se tiče glavne osobe, on se bojažljivo predstavio novinarima u mešovitoj zoni. Priznao je da je bio na klaudu devet i da se oseća veoma dobro u Lionu. „Svi u svlačionici su bili srećni zbog pobede i zbog mene. Veoma sam srećan što sam postigao svoj prvi gol ovde i sa pobedom je još važniji. Radim naporno svaki dan i kada radiš, vidiš rezultat na terenu. To se desilo danas sa mojim ciljem.“ U Belgiji njegov pobednički ulazak nije protekao nezapaženo. Novinari su ga pohvalili u ponedeljak, kao i Poslednji sat.

„Malik Fofana nudi pobedu Lionu protiv Monaka i titulu šampiona Francuske PSG-u (…) Belgijanac je postigao pobedonosni gol za Lion na 5 minuta do kraja. Porazom od Monegaskija PSG je zbog toga šampion Francuske, po 12. put“. Walfoot takođe pod naslovom: „Malik Fofana je doneo Lionu pobedu protiv Monaka. I takođe slučajno titula u PSG-u (…) Rezervni igrač zajedno sa Orelom Mangalom, bivši Gent je došao poslednjih 1/2 sata kada je rezultat bio 2:2 i Monako je počeo da preuzima prednost. Pjer Sejdž je stigao do 3:2 na pet minuta od kraja regulacionog vremena veličanstvenim prolatokom kroz sredinu. OL mogu da trljaju ruke sa Malikom Fofanom, koji je u usponu.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.