OM: Ispovesti Žan-Luja Gaseta o gromoglasnom buđenju Pape Gueyea

OM: Ispovesti Žan-Luja Gaseta o gromoglasnom buđenju Pape Gueyea

„Naravno (dostupan je). Razgovarao sam sa upravom. Ako mi date misiju, voleo bih da imam svu imovinu. On je igrač koji mi se mnogo dopada. Ono što se desilo juče nije moj problem. I svi su se sloћili. Biće u timu sutra (protiv Monpeljea).“. To je rekao Žan-Luj Gasset, nekoliko sati posle indukcije na klupi Olimpike de Marsej. Svestan pretrpanog rasporeda koji je čekao tim iz Marseja, bivši trener Obale Slonovače nije oklevao da opozove Pape Guejea, suspendovan je na 4 meseca i stavljen u ormar tokom ere Đenara Gattusa. Bio je to jak izbor koji se na kraju isplatio.

Nazad protiv Monpeljea 23. dana Lige 1, rodom iz Montreja je od tada startovao u interplayu u Marseju, u trenutku kada aktuelni sedmi u prvenstvu Francuske mora da se izbori sa nekoliko povreda. Pošto se nije kvalifikovao za Evropski kup, senegalski internacionalac (17 kapica) sada može u potpunosti da se fokusira na ciljeve kluba u Ligi 1. U nedelju uveče, protiv RC Lensa, izdvojio se levi bek 1m89. U odlučujućem okršaju za Evropu, OM-ovaj broj 22, zaslužan za 8,5 i izabranog čoveka utakmice od strane uredničkog tima FM- a, prosto je blistao u ovoj ulozi sentinela.

Pape Gueye se zahvaljuje Žan-Luj Gaseu…

Tokom prvog poluvremena prvi put je pokazao veliki autoritet, redovno je dobijao bolje igrače Franka Haisea. Vrlo blizu da udvostruči vođstvo posle zaglavlja Murilja (10′), konstantno je koristio svoju fizičku moć da uspori Lensov ardour (9 duela dobijenih od 14 spornih, 8 lopti se oporavilo, 1 presretanje). Nekada malo previše, poput žutog kartona koji je dobio neposredno pred pauzu (42′). Inspirisan nekim otvaranjima, suštinskim u kolektivnoj ravnoteži i uz nekoliko odlučujućih intervencija, konačno je eksplodirao Vélodrome u poslednjim trenucima tako što je savršeno prešao svoj šut levom nogom (85′). Heroj večeri i usred događajne sezone, igrač je mogao da savlada samo poslednji zvižduk.

„Bili smo željni pobede večeras pre nego što zaigramo u Evropi, daćemo sve sada, oporavimo se dobro, ne igram evropu ali ekipa će dati sve. U završnom smo sprintu, dajem sve za ekipu, ovu priliku da se zahvalim treneru Gassetu koji me je vratio u ekipu čim stigne, svoj cilj posvađujem treneru, trudim se da dam sve, da pomognem ekipi što je više moguće i videćemo šta ću uraditi posle toga“.. Upitan zauzvrat o učinku svog štićenika, Žan-Luj Gasset je takođe cenio uspon veznog igrača Marseja. „On je igrač koji mi se mnogo sviđa i kada sam video broj utakmica koje su nam ostale, znao sam da neću igrati samo sa Kondogbijom i Veretutom, znao sam da može da nas dovede za kraj sezone“..

Dodao je: „Nije se kvalifikovao za Evropski kup ali može da nas dovede u ligu, glavna stvar je da smo morali da ga vratimo u ligu, malo je zaspao pa smo morali malo da ga prodrmamo i danas je bolje“. Jake reči za čoveka kome ugovor ističe u junu sledeće godine. Ako tehničar iz Marseja prizna da „Ne znajući“ Povodom budućnosti Pape Guejea i da ovaj drugi preferira da se privremeno temporiše, španska štampa je sa svoje strane najavila da bi defanzivni vezni igrač mogao da potpiše sa Viljarealom naredne sezone, gde će se ponovo sastati sa Marselinom. Kao podsetnik, ove zime, i dok je bio odložen od strane OM-a na jesen, nakon što je odbio da produži ugovor sa klubom iz Marseja kao što smo otkrili, Gueyeu su se udvarali Kadiz i Sevilja, zainteresovani za mogući povratak afričkog šampiona 2021…

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.