Liga 1: OM nokautirao RC Lens u ludom scenariju!

Liga 1: OM nokautirao RC Lens u ludom scenariju!

Trideset prvi meč Lige 1 završen je odličnim mečom u nedelju uveče. Olimpique de Marseille otvorio je vrata svog legendarnog Vélodroma trkačkom klubu de Lens za duel koji je mirisao na prah između dva kluba koji se aktivno bore za evropsku kartu na kraju sezone. Za domaću stranu to je bila i prilika da dopune samopouzdanje tako što će se umiriti uoči okršaja protiv Atalante u prvom delu polufinala Lige Evropa, zakazanom za četvrtak uveče. Kod kuće, Marsej se namestio u formaciji 3-5-2 sa Pau Lopezom koji deluje kao poslednja linija odbrane. Ispred njega su bili Amir Muriljo, Semjuel Žigot i Leonardo Balerdi u odbrani. Vezni red su činili Džordan Veretut, Amine Harit i Pape Gueye sa Džonatanom Klausom i Ulissesom Garsijom u ulogama Pistona. Pjer-Emerik Aubameyang i Iliman Ndiaye su bili partneri u napadu. Severnjaci su sa svoje strane igrali u formaciji 3-4-1-2 sa Brajsom Sambom na golu iza Masadija Hadare, Kevina Dansa i Fakunda Medine. Nampalys Mendy i Neil El-Aynaoui su nadoknadili sredinu terena sa Premislaw Frankowskim i Deiver Machado na krilima. Napred, Florijana Sotoku i Ilaja Vahija podržao je Anđelo Fulgini.

Meč se brzo zahuktao kada je Pjer-Emerik Aubameyang otvorio pogodak (1. Lansiran sa desne strane, Iliman Ndiaje je provalio u ložu i prešao jako pred golom. Gabonci su se pojavili da pobedonosno skrenu levo od kaveza. Lens je umalo odmah reagovao ali je zaglavlje Anđela Fulginija sa krošea Florijana Sotoka (4′) bilo van mete. Iz ugla koji je zauzeo Džonatan Mraz, Muriljo i Geje su postavio moćno zaglavlje koje je bilo skrenuto, a potom van cilja (10′). Posle velike greške na njegovom dodavanju, Panamski pun bek je dao loptu Elye Wahi koji je zakačio Pau Lopeza pre nego što je promašio metu u praznu mrežu (11′). Ako je OM imao priliku da udvostruči vođstvo ovim šutem preširoko od Džordana Veretuta (21′), Sang et Or je takođe imao nekoliko situacija da izjednači, pre svega pod nogama Nampalysa Mendija ali je njegov šut spasao španski golman (31′), zatim sa duplim zaglavljem van mete kevina Dansa i Florijana Sotoka (38′). Na poluvremenu, OM je vodio u ovoj živahnoj igri.

Saïd se budi, Gueye spasilac!

Drugo poluvreme je brzo postalo napeto sa mnogo agresivnosti i intenziteta. Mnoge žute kartone pokazao je sudija utakmice, gospodin Erik Votelijer, koji je sukcesivno upozorio Kevina Dansa, Leonarda Balerdija, Ilaja Vahija, pošto je već u prvom poluvremenu podelio svoj prvi karton Pape guejeu. Drugo poluvreme je imalo svoj udeo u đubretu bez ikakvih velikih šansi. Marsej je pokušao da se temporiše fazom posedovanja kako bi povratio tehničko majstorstvo. Posle obeležavanja sata, Franck Haise je napravio prve izmene, od kojih je većina bila fokusirana na napad, a za kraj meča dolaze David Pereira da Costa i Wesley Saïd. OM je izgleda dobro obuzdao Lensove napade dok Severnjaci nisu uspeli da donesu opasnost sve do poslednje četvrtine sata.

Preplavljen fizički i tehnički, OM se borio da se odupre brojnim napadima Lensa. Nekoliko igrača je delovalo potpuno umorno. Lens je u ovom trenutku doneo novu krv sa Ajandom Sishubom i Andy Dioufom koji su se pojavili da donesu drugi vetar Artesijancima. I to sa pravim uspehom. I zaista, počevši sa leve strane, Masadio Haidara je sklupčao savršen kroše ka kaznenom mestu koje je savršeno pronašlo Veslija Saida. Njegovo zaglavlje je savršeno uloženo sa desne strane gola Pau Lópeza (77′, 1-1). Objektiv je uspeo da se povredi u najboljem trenutku u Marseju, Artezijanci su delovali mnogo bolje fizički. Ali sve se ponovo promenilo. Posle veoma lošeg restarta usred Objektiva, Pape Gueye je povratio loptu. Igrao je u Pjer-Emerik Aubameyangu u loži, koji ga je pronašao sa leve strane. Senegalac je pogotkom pronašao put desno od gola (85′, 2:1). Na stajalištu, OM, pozicioniran na 7. mestu, vraća se protivniku večeri, RC Lens je i dalje na 6. poziciji. Samo ih dve tačke razdvajaju.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.