OL – Monako: beleške sa utakmice

OL - Monako: beleške sa utakmice

Matchday 31 iz Lige 1 je bio veoma živadan i posle odličnog bretonskog derbija između Rena i Bresta (4-5), Olimpike Lionnais i AS Monaka ukrstio je mačeve. Les Gones bi kod kuće mogao da zauzme 7. mesto i napravi veliki potez u trci za Evropu dok se vraća na dva boda od Lensa (6). Za Monako je ideja bila da se konsoliduje drugo mesto tako što bi privremeno preuzeo vođstvo od pet i šest bodova u odnosu na Bresta i Lila. Ol se za ovaj meč opredelio za klasiku osim starta Klintona Mata umesto suspendovanog Nikolasa Taljafika. Napred, Ernest Nuamah i Saïd Benrahma su podržali Aleksandra Lakazeta. Na strani Monegaskija izabrana je formacija 4-4-2 sa Takumi Minaminom i Maghnés Akliouche u znak podrške duetu Visama Bena Jedera i Folarina Baloguna. I najmanje što možemo da kažemo je da ne bi trebalo da kasnimo. Posle dvadesetak sekundi, Maghnés Akliouche je odigrao loptu nazad u okvir za Folarina Baloguna koji je skrenuo sa desne strane za Visama Bena Jedera. Potonji je brzo postigao gol, ali mu je gol poništen… Pre nego što ga je konačno proverio video sudija (1-0, 1. Iznenađen brzim golom Monegaskija, Lion je doživeo udarac na startu meča. Folarin Balogun je mislio da je udvostručio prednost, ali mu je gol poništen zbog ofsajda (15′). Jusuf Fofana je potom testirao Entonija Lopesa sa distance, ali je golman Rone bio na oprezu (19′). Olimpique Lyonnais je pokušao da reaguje plašljivim udarcem Ernesta Nuamaha (21′).

Ali Olimpique Lyonnais bi se na kraju izjednačio. Sa leve strane, Saïd Benrahma je napravio razliku i prešao jako pred golom. Nemanja Matić je pustio da lopta prođe u blizini postave, ali je Aleksandar Lakazet iskočio da pošalje loptu u zadnji deo mreže (1-1, 22′). Posle toga je potvrđeno oživljavanje liona. Sa desne strane, Klinton Mata je prešao do Korentina Tolisa čiji se promašeni šut vratio sa leve strane lože ka Saïdu Benrahmi koji se nije ustručavao da svom timu da vođstvo (2-1, 26′). Lion je potom sve češće povređivao u kontranapadu, poput još jednog pokušaja Saïda Benrahme koji je blokirao Vanderson (31′) ili se situacija završila blokiranim šutem Ernesta Nuamaha (45′ +3). OL je vodio na pauzi. Monako je posle pauze podigao glas, ali je ponudio olimpikom Lionu šanse kao što je zaglavlje Aleksandra Lakazeta (54′). Međutim, Asemisti su imali utakmicu u rukama. Posle udarca Jusufa Fofane (56′), Monako je konačno dobio izjednačujući gol posle gola Visama Bena Jedera posle krošea Denisa Zakarije (2-2, 60′). Čak se nekoliko minuta kasnije približio het-triku (62′). Još bolje, uvođenjem Rayana Cherkija, Lion je odgovorio pogotkom iz drugog koji je bio preširoki (66′). Posle idealnog krošea Malika Fofane, Rejan Čerki je promašio gol kada je bio širom otvoren (72′). Breel Embolo je potom šlemom udario lopticu, ali je Entoni Lopes pobedio (76′). Visam Ben Jeder je postigao treći gol na samom kraju meča ali je njegov gol poništen zbog ofsajd pozicije (78′). Na kraju, Olimpique Lyonnais je oteo treći gol na konti kada je Aleksandar Lakazet ubacio Malika Fofanu u orbitu koji je otišao toliko daleko da je šutirao gol Radoslava Majeckog (3-2, 84′). Poljak je spasao svoj klub od potonuća odbijajući šut Aleksandra Lakazeta koji je pogodio postavu (87′). Ovom pobedom od 3:2 Olimpique Lyonnais je povratio sedmo mesto i popeo se na dva boda od RC Lensa (6). Monako ostaje drugi i tako je pustio Pari Sen Žermen da postane šampion.

Čovek meča

– Lacazette (8): Snažan prvi pogodak koji nije došao ni do čega (4′). Međutim, on je potom svojom aktivnošću naneo veliku štetu odbrani Monegaske, ali i sposobnosti da stvara šanse. Mnogo tražen od strane saigrača, pokazao je veliku dostupnost pred golom kako bi omogućio svom timu da bude opasan. Promašeno zaglavlje (55′), ali je potom odigrao uzvišeno kroz loptu za Fofanu, koja je postigla pobedonosni gol. Primajući ovacije svoje publike, bio je zamenio Baldé (90′+1).

Olimpique Lyonnais

– Lopes (5): počeo je svoj meč tako što se nije oslobodio zamerki na uvodni gol Bena Jedera za nekoliko sekundi, posle čega je usledilo nespretno trčanje iz vazduha (10′). Međutim, golman Liona je to nadoknadio, kao i ostatak svog tima, odbijanjem teškog šuta Fofane (19′). U drugom poluvremenu je bio solidan, ali nije mogao ništa da uradi po pitanju drugog gola Bena Jedera.

– Mata (5,5): Lion je punom parom imao turbulentno prvo poluvreme. U početku je bio kriv tokom pozicioniranja na uvodnom golu, dobro se oporavio tako što je bio odlučujući na golu Benrahme, da bi potom savršeno intervenisao ispred Dijate (37′ i 42′), koju je uspeo da obuzda tokom celog meča.

– O’Brajen (4,5): Loš plasman koji treba zabeležiti na cilju je priznat. Ali Irac je to brzo nadoknadio tako što je bio odlučan u svojim presretanjima. Bio je i na poreklu ekvilajzera posle vrhunske intervencije ispred Baloguna i pobedio u pet duela. Međutim, on je bio kriv u vazdušnom duelu sa Benom Jederom, koji je potom zakačio protezu.

– Caleta-Car (4.5): Manje istaknut od O’Brajena, Hrvat je u prvom poluvremenu ostavio dosta prostora Balogunu i Benu Jederu. Međutim, bio je solidniji posle pauze, kao dobar povratak ispred Akliučea (57′), kao i u slabom vremenu Liona, pošto je drugi gol priznao.

– Mejtland-Najls (5): igra je bila manje fokusirana na njegovu stranu, ali je Englez dosta kombinovao sa Benrahmom i Tolisom da bi utakmicu nastavio napred. Kao odličan kroz loptu za Lakazeta, dobro ga je iščekivao Majecki (40′). Defanzivno, pobediće u 6 duela na svojoj strani što sve više ceni.

– Caqueret (6.5): I dalje impresivan još od druge polovine sezone, Maksence Kakeret je ponovo uradio odličan posao. Konstantno pritiskanje OL bloka često je dolazilo od njega i bio je veoma precizan u napadačkim kombinacijama. On je bio taj koji je namestio Mati, jednim dodirom, gol Benrahme. Pored tehničke lakoće koja je sve prisutnija kako utakmice odmiиu.

– Matić (6): Uključen u gol posle izgubljene lopte pred Akliušem, Srbin je potom počeo svoj meč tako što je dosta pomagao Kakereu u presingu, ali i u restartu. On je takođe bio odgovoran za Lacazetteovo izjednačavanje. Defanzivno je oporavio četiri lopte i bio koristan u slabom vremenu Liona.

– Toliso (5,5): dosta aktivnosti za njega na početku meča, gde je morao da se suoči sa velikim duelom sa Takumi Minaminom. Bio je veoma napadan u prvom poluvremenu i učestvovao je u golu Benrahme, promašivši volej. Ali onda je nestao posle pauze i izgledao je kao da se bori fizički. Zamenio Mangala (80′).

– Benrahma (7,5): Verovatno najbolji igrač prvog poluvremena. Alžirac je bio veoma aktivan i tražio je svoje napadačke partnere kao što je Lakazet (12′), zatim Nuamah (22′). Ponudio je i lep krst Lakazetu za izjednačujući pogodak, pre nego što je završio desnom nogom sa spokojem, da bi OL stavio ispred sebe. Veoma traženi od strane Lacazette i Caqueret, zamenio ga je Čerki (65′), koji je lepo ušao, ali mu je nedostajalo da završi.

– Lacazette (8): Pogledajte iznad

– Nuamah (5,5): imaće dosta poteza da odigra, ali Gani još uvek nedostaje lucidnost da definitivno napravi korak napred. Ponekad je bio malo tehnički korektan, ali je uspeo da stvori mnogo opasnosti u odbrani ASM-a. Zamenio Fofana (65′), još jednom napravio odlučujući ulaz, pošto je jednostavno doneo pobedu Les Gonesu.

AS Monako

– Majecki (4,5): Naviknut da čisti posteljinu poslednjih nedelja sa Monakom, poljski golman je sada priznao tri gola. Na prva dva gola Liona, golman Monegaskija nema mnogo toga da zameri sebi. Sačuvao je veoma dobru šansu za Lion tako što ju je nogom odbio (59′). U duelu sa Malikom Fofanom krenuo je u pogrešnom smeru (84′). U nameri da zadrži svoj tim u igri, napravio je odlučujući spas snažnim pogotkom Aleksandra Lakazeta (87′).

– Vanderson (3,5): Protiv Saïd Benrahme, Brazilcu je konstantno bila potrebna pomoć saigrača. Njegove intervencije nisu bile dorasle standardu njegovih poslednjih nastupa. Nedovoljno marljiv, promašio je svoje kros situacije (21′, 37′) i šut (45′). U isticanom lionu, sredinom prvog poluvremena, Vanderson je izvanredno spasao svoju liniju kako bi sprečio Aleksandra Lakazeta da postigne protezu (28′). Bilo je zamenio na poluvremenu Kassoum Ouattara (46′).

– Kehrer (6) : Za razliku od svojih defanzivnih saigrača, bivši igrač PSG-a ima PLZavršen je zadovoljavajući deo igre. Bio je odličan u svojim intervencijama na početku meča, bilo u svojoj odbrani na čoveku ili na terenu, kao na primer na klizećem tačdaunu ispred Ernesta Nuamaha (45’+2), čime je sprečio svoj tim da uzme vodu. Njegovo pozicioniranje, malo previše nasumično povremeno, nije pomoglo saigračima u brzim napadima Liona.

– Maripan (3,5): Osramoćen tokom celog prvog poluvremena, Čileanac je imao realan deficit brzine. Prestigao ga je Nuamah i nikada nije znao kako da izađe na kraj sa Aleksandrom Lakazetom, koji je ostao na slobodi. Da bi rebalansirao odbranu, Adi Hutter je više voleo da ga zameni sa Mohamed Salisu (46′). Dobre intervencije za izveštavanje.

– Dijata (3): komplikovan meč za Senegalce. Ne u njegovom elementu, broj 27 je izbacio iz koloseka previše ponovnih pokretanja gubeći jednostavne lopte. Boreći se protiv Ernesta Nuamaha, doveo je odbranu u opasnost kratkim dodavanjem ka svom golmanu (44′). Posle poluvremena prilagođavanja, našao se u svojoj željenoj traci sa desne strane. Nije mu bilo prijatnije, pogotovo protiv Čerkija, koji je bio preblizu protiv Krépin Diate. Monegaski ga je ostavio samog (73′). Malik Fofana je ponovo otišao iza njega zbog svog gola (82′).

– Aklyush (6): Desni napadački vezni igrač večeras, bio je interesantan kada je ušao unutra kao kada je Visam Ben Jeder otvorio pogodak (1). Tada je bio diskretniji, nije uspeo da pronađe svoje partnere. Podigao je nivo u drugom poluvremenu ali je bio kriv za pobedonosni gol Liona, puštajući kolegu iz Liona.

– Fofana (5): francuski internacionalac je prestigao kada je Lion ubrzao. Kao i obiиno, dva puta je pokuљao sreжu, bez opasnosti za OL.

– Zakarija (5,5): Smešten u defanzivniju ulogu na sredini terena, u početku je saigračima nametnuo pravi tempo. Uz visok oporavak, lansirao je napadače u monegaski hajlajt na početku utakmice. Potom je pao intenzitetom sa manje oporavka i manje propusnica. Oprobao se na dugoj utakmici dobrim krošeom ka Breelu Embolu (76′).

– Minamino (4): na levom boku protiv Liona, Japanci večeras nisu bili transcendentni. Naprotiv, uprkos dobrom početku meča, bio je previše neuredan. Sa 15 preokreta bio je igrač sa najviše otpada u igri.

– Balogun (5,5): Pošto je postigao samo jedan gol u poslednjih sedam utakmica, Adi Huter je još jednom uložio veru u njega tako što ga je započeo. On je bio taj koji je pronašao Visama Bena Jedera za uvodni gol (1). Amerikanac je mislio da je prekinuo zastoj na četvrt sata sa teškim šutem desnom nogom, ali je bivši igrač Remsa na kraju bio u ofsajdu. Daleko od toga da je bio loš, popustio je na poluvremenu Breel Embolo (46′, 4.5). Ponovo na terenu pošto je doživeo tešku povredu krucijalnog ligamenta, nikada nije odigrao toliko minuta na utakmici. Prvu šansu iz teškog ugla imao je za pobedu u korneru (57′). Švajcarac je imao još jednu šansu sa zaglavljem (76′), ali nije namučio Entonija Lopesa. Često tražen u vazduhu, promašio je nekoliko dodavanja (86′).

– Ben Jeder (7,5): Francuski napadač je večeras počeo svoj meč na najbolji mogući način. Serviran na ivici ofsajd zone, ASM-ovom broju 9 bilo je potrebno samo 22 sekunde da otvori bodovanje. To mu je bio prvi gol u devet utakmica. Francuski internacionalac nije krio zadovoljstvo postigavši drugi gol na sat vremena. Pronađen u kaznenom prostoru, 33-godišnjak je savršeno krenuo kući (61′). Čak je nekoliko sekundi kasnije imao i het-trik pogotkom koji je išao široko (62′). Francuz je iz slobodnog udarca mislio da je postigao treći gol Monaka, ali je sudija nagovestio ofsajd poziciju. Konstantno opasan u zadnjem delu odbrane Liona, njegova dva gola nisu bila dovoljna pošto je ASM ostavio OL praznih ruku.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.