Liga 1: OL pobedio Monako i vratio se u trku za Evropu!

Liga 1: OL pobedio Monako i vratio se u trku za Evropu!

Matchday 31 iz Lige 1 je bio veoma živadan i posle odličnog bretonskog derbija između Rena i Bresta (4-5), Olimpike Lionnais i AS Monaka ukrstio je mačeve. Les Gones bi kod kuće mogao da zauzme 7. mesto i napravi veliki potez u trci za Evropu dok se vraća na dva boda od Lensa (6). Za Monako je ideja bila da se konsoliduje drugo mesto tako što bi privremeno preuzeo vođstvo od pet i šest bodova u odnosu na Bresta i Lila. Ol se za ovaj meč opredelio za klasiku osim starta Klintona Mata umesto suspendovanog Nikolasa Taljafika. Napred, Ernest Nuamah i Saïd Benrahma su podržali Aleksandra Lakazeta. Na strani Monegaskija izabrana je formacija 4-4-2 sa Takumi Minaminom i Maghnés Akliouche u znak podrške duetu Visama Bena Jedera i Folarina Baloguna. I najmanje što možemo da kažemo je da ne bi trebalo da kasnimo. Posle dvadesetak sekundi, Maghnés Akliouche je odigrao loptu nazad u okvir za Folarina Baloguna koji je skrenuo sa desne strane za Visama Bena Jedera. Potonji je brzo postigao gol, ali mu je gol poništen… Pre nego što ga je konačno proverio video sudija (1-0, 1. Iznenađen brzim golom Monegaskija, Lion je doživeo udarac na startu meča. Folarin Balogun je mislio da je udvostručio prednost, ali mu je gol poništen zbog ofsajda (15′). Jusuf Fofana je potom testirao Entonija Lopesa sa distance, ali je golman Rone bio na oprezu (19′). Olimpique Lyonnais je pokušao da reaguje plašljivim udarcem Ernesta Nuamaha (21′).

Ali Olimpique Lyonnais bi se na kraju izjednačio. Sa leve strane, Saïd Benrahma je napravio razliku i prešao jako pred golom. Nemanja Matić je pustio da lopta prođe u blizini postave, ali je Aleksandar Lakazet iskočio da pošalje loptu u zadnji deo mreže (1-1, 22′). Posle toga je potvrđeno oživljavanje liona. Sa desne strane, Klinton Mata je prešao do Korentina Tolisa čiji se promašeni šut vratio sa leve strane lože ka Saïdu Benrahmi koji se nije ustručavao da svom timu da vođstvo (2-1, 26′). Lion je potom sve češće povređivao u kontranapadu, poput još jednog pokušaja Saïda Benrahme koji je blokirao Vanderson (31′) ili se situacija završila blokiranim šutem Ernesta Nuamaha (45′ +3). OL je vodio na pauzi. Monako je posle pauze podigao glas, ali je ponudio olimpikom Lionu šanse kao što je zaglavlje Aleksandra Lakazeta (54′). Međutim, Asemisti su imali utakmicu u rukama. Posle udarca Jusufa Fofane (56′), Monako je konačno dobio izjednačujući gol posle gola Visama Bena Jedera posle krošea Denisa Zakarije (2-2, 60′). Čak se nekoliko minuta kasnije približio het-triku (62′). Još bolje, uvođenjem Rayana Cherkija, Lion je odgovorio pogotkom iz drugog koji je bio preširoki (66′). Posle idealnog krošea Malika Fofane, Rejan Čerki je promašio gol kada je bio širom otvoren (72′). Breel Embolo je potom šlemom udario lopticu, ali je Entoni Lopes pobedio (76′). Visam Ben Jeder je postigao treći gol na samom kraju meča ali je njegov gol poništen zbog ofsajd pozicije (78′). Na kraju, Olimpique Lyonnais je oteo treći gol na konti kada je Aleksandar Lakazet ubacio Malika Fofanu u orbitu koji je otišao toliko daleko da je šutirao gol Radoslava Majeckog (3-2, 84′). Poljak je spasao svoj klub od potonuća odbijajući šut Aleksandra Lakazeta koji je pogodio postavu (87′). Ovom pobedom od 3:2 Olimpique Lyonnais je povratio sedmo mesto i popeo se na dva boda od RC Lensa (6). Monako ostaje drugi i tako je pustio Pari Sen Žermen da postane šampion.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.