Luksuzan način života LFP razbesneo predsednike Lige 1

Rat za TV prava uvlaиi francuski fudbal u strah!

LFP je u lošem mestu. Između prodaje njegovih TV prava, koja su još uvek nejasna, fijaska poziva na tendere, dogovora sa CVC-jem i sada njegove nove plate, Vinsent Labrune koncentriše sve bolesti tela. Pošteđen do tada, uprkos saslušanju u Senatu u sklopu istražne komisije za finansije francuskog fudbala, šef Lige počinje da se nalazi na meti kritika. Oni, naravno, nisu direktni, ali se polako izdižu na površinu. Više brinu za budućnost lidera, oni dolaze od nekih njegovih glavnih pristalica.

To je Tim što odjekuje u svom izdanju dana. Prošle subote održan je sastanak na kojem su proučavani različiti putevi o TV pravima, uključujući ponudu DAZN-a. Tokom ovog koledža predsednici Lige 1, neki glasovi kao što je Loran Nikolin, napali su novi način života LFP-a. Prihvatljivo pre samo nekoliko meseci kada je svake godine na sto palo 650 miliona evra, ovog puta moramo stezati kaiševe suočeni sa ekonomskom neizvesnošću. Ovo je u suštini ono što je Žan Pjer Kajlot rekao Tim početkom nedelje.

Kupovina nove zgrade koja dolazi u lošem trenutku

«Danas moramo sebi da postavimo prava pitanja i o njima ćemo razgovarati i na sastanku u četvrtak. Mi viљe nemamo sredstava. I ima mnogo stvari koje treba da se preispitaju. Moram da pričam o tome sa kolegama“ rekao je predsednik Remsa, misleći na artikle izdataka kao što je VAR ili doprinose različitim sindikatima. Ovog puta kritika je usmerena na LFP i njene različite orijentacije. Pre svega, tu je kupovina pre nekoliko meseci njenog novog sedišta koje se nalazi na Bulevaru de Kurcels u 17.

Nalazi se preko puta Parc Monceaua. Zgrada površine 3.500 m² koštaće 131 milion evra između akvizicije (120 miliona evra) i radova na renoviranju (11 miliona evra), pa na 36.800 € po m². Cena ove zgrade se skoro udvostručila za samo tri i po godine otkako su je bivši vlasnici kupili za 73,1 milion evra. Liga je jedno vreme za svoje nove prostorije pogledala manje skupoceni istok Pariza, ali to rešenje nije imalo konsenzus unutar uprave, bar u to vreme. Danas, ovi vodeći članovi smatraju da je to veoma skupo.

Račun za plate je eksplodirao

LFP mora da otplati svoj kredit, ili kovertu od 7,3 miliona evra svake godine, ali može da je amortizuje delimično. Još uvek poseduje svoje bivše sedište u ulici Leo Delibes u 16. Ona dobija oko milion evra godišnje u kiriji. Takođe planira da iznajmi neke od svojih novih prostorija, prostora za kompanije i sada će organizovati svoje seminare unutar svojih zidova. To je još uvek ušteda od petnaest sastanaka svake godine. A ako je liga trebala da se proširi, to je zato što je mnogo regrutovala poslednjih godina…

To je još jedna tačka napetosti podignuta na sastanku prošle subote. Stvaranje komercijalne kompanije imalo je za cilj razvoj različitih sektora francuskog fudbala, posebno marketinškog i komercijalnog sektora, inspirisanog modelom koji je predstavila La Liga. Na primer, kancelarije su otvorene na različitim lokacijama širom sveta. Račun za plate je stoga eksplodirao. 90 zaposlenih je radilo u ligi pre dve godine. Sada ih ima 160, uključujući 80 do 85 samo za podružnicu LFP Media. Na primer, 20 zaposlenih je na igri Mon Petit Gazon, koju je kupio LFP.

Labruneova plata je problem

Tokom tih zapošljavanja, često iskusnih rukovodilaca koji su visoko plaćeni, liga je otvorila poplave i već žali zbog toga. Tim ukazuje da je planirano zamrzavanje regrutacije za naredne mesece. Neki ugovori sa fiksnim rokom takođe možda neće biti obnovljeni. Plata Vinsenta Labruna takođe je predmet kritike, koliko god da je simbolična za finansije. Njegovi emolumenti su pomnoženi sa 3 (sa 420.000 evra na 1,2 miliona evra godišnje), koje su potvrdili lideri francuskog fudbala, a opravdani su za sporazum postignut sa CVC (doprinos od 1,5 milijardi evra u zamenu za 13 odsto komercijalnih prihoda LFP-a za ceo život).

Tada je Labrune obećao Mesecu milijardu evra za raspodelu TV prava u periodu 2024-2029. Sa 5 nedelja do nastavka Lige 1, još uvek ne vidimo ništa na horizontu. Njegova nadoknada je takođe uključivala bonus 3 miliona evra primljeno u dve rate. Te cifre su zasnovane na onome što se radi u drugim delovima Evrope. Labrune bi radije bio u niskom dometu. Pred senatskim odborom pružio je uveravanja da će odbiti otpremninu, već 5 miliona evra. „Na sledećem savetu, i posvećen sam tome da pokažem svoju dobru volju.“ Da li je šef Lige već osetio loš vetar? O tim temama će se ponovo razgovarati ovog petka.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.